Vicepresedintele Comisiei de Aparare Ovidiu Raetchi a transmis duminica o scrisoare conducerii Jandarmeriei si jandarmilor, in care face un apel, in contextul protestelor de strada, si le cere ''sa reziste in fata presiunii politice'' si sa actioneze in limitele legii si in spiritul unui stat democratic si liberal. 

"Domnilor jandarmi, traversam o perioada complicata din istoria Romaniei. Sunt convins ca si dvs. - fara a putea sa comentati public acest subiect - sunteti ingrijorati de faptul ca legile pot fi schimbate in timpul unui proces, astfel incat vinovatii sa devina nevinovati. Intelegeti prea bine faptul ca un lider politic dispus sa modifice legislatia abuzului in serviciu doar pentru interese personale poate face maine acelasi lucru pentru orice alta infractiune. In acest mod, totul devine permis: intai comiti infractiunea, apoi decizi ca nu mai e infractiune. Dvs., ca garanti ai legii, puteti intelege cel mai bine, in aceste conditii, ingrijorarea majora la nivelul intregii societati. Puteti intelege nevoia de protest, indignarea, teama, exasperarea unor generatii care vad cum principiul unui stat bazat pe reguli impersonale si previzibile - adica al unui stat de drept - moare sub ochii lor", spune Raetchi in scrisoare.

Deputatul liberal sustine ca modul in care s-au comportat jandarmii in ultimele luni a fost "inteligent si corect", pana la "excesele reprobabile de saptamana trecuta", informeaza Agerpres.

"Tocmai din acest motiv, sunt convins ca veti gasi puterea de a rezista in aceste zile uriaselor presiuni politice la care sunteti supusi pentru a demonstra, prin exces de zel, ca sunteti loiali PSD si lui Liviu Dragnea. Cred ca va temeti sa nu deveniti si dvs, din senin, o tinta a razboiului lui Dragnea cu institutii precum SPP sau SRI. Inteleg ca este nevoie doar de un zvon, doar de o impresie paranoida pentru a fi atacati public sau pentru a vi se inscena comisii parlamentare de ancheta. Modul in care v-ati comportat in ultimele luni, pana la excesele reprobabile de saptamana trecuta, a fost unul inteligent si corect. Ati izolat provocatorii - atunci cand acestia au aparut - si ati lasat publicul pasnic sa protesteze liber. Din acest motiv, in zeci sau chiar sute de proteste, nu s-au inregistrat evenimente serioase. Saptamana trecuta, pe fondul unor acuzatii publice de "tradare" la adresa dvs din partea unor politicieni PSD, ati ales, brusc si fara un motiv obiectiv, o atitudine mult mai agresiva la adresa manifestantilor. Am vazut oameni calcati in picioare in mod deliberat de catre jandarmi; am vazut spray-uri cu piper folosite discret impotriva unor cetateni cazuti la pamant; am vazut jurnalisti retinuti", arata Ovidiu Raetchi.

Citeste si:
Protest AUR în Piața Universității din Capitală. Românii...
Protest AUR în Piața...

In context, el mai spune ca presiunile din PSD la adresa Jandarmeriei cresc si opineaza ca sunt posibile si alte demonstratii de protest in cazul in care vor fi adoptate prin OUG prevederi menite sa anuleze decizia initiala de condamnare la inchisoare pentru Liviu Dragnea.

''Fac un apel la dvs, la sefii de dispozitiv si la colegii din strada: a. Nu acceptati nicio presiune politica in directia reprimarii prin violenta a unor manifestatii pasnice. Legea trebuie aplicata, protestatarii agresivi trebuie izolati imediat, dar majoritatea categorica a demonstrantilor pasnici nu pot fi loviti, descurajati, retinuti fara motiv; b. Nu va mai lasati implicati de politicienii PSD in aventuri legislative de tipul transformarii Jandarmeriei in organ de cercetare penala. Experienta comunista este prea recenta, ispitele autoritariste din regiune sunt prea mari pentru a nu intelege ca este inoportun ca jandarmii romani sa primeasca in acest moment si context astfel de atributii suplimentare; c. Nu mai acceptati scenariile alarmiste si conspirative, venite tot dinspre PSD, care va imping la achizitii exotice (grenade fumigene, grenade cu efecte speciale) sau la exhibarea inutila a echipamentelor fortelor speciale", subliniaza Raetchi, punctand ca Jandarmeria trebuie sa depaseasca perioada ''dificila si stingheritoare'' in care institutiile statului sunt atacate de politicieni cu probleme penale.

Citeste si:
Ovidiu Raetchi: Demisia ministrului Carmen Dan, primul pas catre...
Ovidiu Raetchi: Demisia...

Scrisoarea deschisa este adresata inspectorul general al Jandarmeriei Romane, colonel Gheorghe-Sebastian Cucos, prim-adjunctului inspectorului general si Sef al Statului Major al Jandarmeriei Romane, colonel Ionut-Catalin Sindile, colonelului Cezar-Ilie Medvichi, imputernicit adjunct al inspectorului general si locotenent-colonelului Gheorghe-Marian Brancoveanu, imputernicit Adjunct al inspectorului general.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.