Dupa protestul care a avut loc miercuri langa plenul Camerei Deputatilor, in timpul discursului sustinut de premierul Viorica Dancila, cei din conducerea parlamentului din PSD si ALDE vor noi reguli de acces pentru invitati, dar si pentru presa.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca se incearca de catre cei de la opozitie sa se transforme parlamentul in "Piata Matache" si propune modelul Parlamentului European in ceea ce priveste regulile.

In acest scop, secretariatele generale ale Camerei Deputatilor si Senatului si parlamentarii din comisiile juridice si de regulament au termen o saptamana sa vina cu propuneri concrete.

Tariceanu a declarat ca a fost agresat miercuri, atat de manifestanti cat si de cameramani, in timpul protestului.

"Ceea ce s-a intamplat ieri in Parlament ne demonstreaza ca se incearca de catre USR si poate PNL, intr-o masura variabila sau mai mica, sa se transofrme Parlamentul intr-un soi de Piata Matache. Cred ca unul dintre membri Parlamentului a venit si v-a anuntat ca se incearca transformarea in unitate militara. Ei bine, vreau sa va spun ca elementul de referinta pe care unul dintre colegii nostri, domnul deputat Ciolacu, l-a propus pentru a se avea in vedere elaborarea propunerilor de modificare a regulamentului si a regulilor pe care le aplicam in Parlament este ceea ce se intampla la Parlamentul European. Nici mai mult, nici mai putin. Daca la Parlamentul European nu sunt reguli civilizate, nu exista posibilitate de manifestare democratica pentru parlamentari, atunci nu stiu ce sa mai zic. Noi intentionam doar sa revenim la normalitate si sa nu lasam in Parlament sa degenereze in violente fizice, in agresiuni, asa cum ni s-a intamplat mie ieri din partea celor de la USR, a manifestantilor care au fost adusi si chiar si a celor care probabil unii dintre ei sunt astazi cu camerele de luat vederi aici. (...) Sunt de 26 de ani in Parlament si ceea ce mi s-a intamplat ieri, nu mi s-a intamplat niciodata de cand sunt in Parlament", a declarat Tariceanu, la finalul sedintei Birourilor permanent reunite.

"Pe baza propunerilor pe care le vom primi, asa cum v-am spus, si in baza bunelor practici de la Parlamentul European sau alte Parlamente democratice, le vom stabili si in Parlamentul Romaniei. Parlamentul nu trebuie confundat, nu se fac manifestatii publice nici pasnice, nici nepasnice. Ieri am vazut ca practica instaurata incet-incet de un an si jumatate de USR se extinde. Am avut parte de tot felul de noutati de tip PRM. Va aduceti aminte, dupa plecarea PRM-ului in Parlament se instalase o atmosfera cat de cat civilizata. Acum, locul PRM a fost luat de paridul USR. (Eu si) Colegii mei nu suntem de acord cu asemenea gest de manifestari.

Intrebat daca se vor aplica reguli noi si pentru jurnalisti, Tariceanu a raspuns: "In final o sa trebuiasca sa existe si anumite reguli in ceea ce va priveste, nu cred ca trebuie sa vina toti cameramanii cu camerele peste noi, sa ne imbranceasca, sa ne forteze sa dam declaratii."

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Cei de la opozitie semnaleaza insa ca se incearca o "intimidare", iar cladirea va fi transformata intr-o "fortareata" sau "unitate militara."

Raluca Turcan: Puterea actuala a trecut la forta si intimidare

"Este clar ca puterea actuala a trecut la forta si intimidare, au inceput cu ingradirea dezbaterilor parlamentare, cu lipsa de transparenta in adoptarea unor proiecte importante si au ajuns la ridicarea oamenilor liberi care protesteaza in strada si, cel mai probabil, ingradirea prezentei jurnalistilor. Toate acestea sunt generate de o teama de a mai fi in apropierea oamenilor care gandesc altfel decat ei. Astazi, am asistat la o dezbatere care nu are nicio legatura cu realitatea, as spune chiar o dezbatere paralela cu realitatea actuala. Pentru ca nemultumirea in societate creste tot mai mult si pentru ca oamenii cauta forme diferite de a-si spune punctul de vedere si de a-si face vocea auzita este foarte posibil sa ajungem la transformarea Parlamentului intr-o fortareata, unde dumneavoastra, reprezentantii presei, sa fiti tinuti undeva departe de prezenta nobila a reprezentantilor puterii, iar oamenii sa aiba acces in Parlament doar cu avizul si cu pixul celor care in momentul de fata conduc majoritatea PSD-ALDE. Este infiorator", a spus Raluca Turcan, la finalul sedintei Birourilor permanente reunite.
Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

La randul sau, deputatul PMP Eugen Tomac, care a iesit inainte de finalul sedintei din sala, a declarat ca "domnul Tariceanu vrea sa transforme Parlamentul intr-o unitate militara."

"Eu sunt de acord ca nu putem tolera lucruri care sunt dincolo de civilizatie si asta tine de structurile care au menirea sa mentina ordinea in aceasta institutie, insa modul cum s-a pus problema in Biroul permanent reunit ma revolta pentru ca noi avem obligatia sa pastram aceasta institutie deschisa pentru toti cetatenii. Dl. Tariceanu propune ca Parlamentul, Birourile reunite, sa mandateze Secretariatul general sa ia masuri extrem de severe in ceea ce priveste accesul in institutie, cine invita cetatenii, de ce-i invita, ori o asemenea abordare nu poate decat sa ne revolte, pentru ca avem nevoie de o institutie libera, este Parlamentul Romaniei si nu as vrea ca dintr-un exces de zel sa se transforme Parlamentul intr-o unitate militara", a spus Tomac la Parlament, citat de Agerpres.

Citeste si:
Cîțu: „Raluca Turcan să-și asume dacă nu mai sunt fonduri pentru...
Cîțu, răspuns la acuzațiile...

El a sustinut ca aceste masuri vor pune presiune si pe grupurile parlamentare si pe angajatii Parlamentului.

"Cred ca institutia Parlamentului trebuie sa dea dovada de deschidere, iar faptul ca cineva de la departamentul care are obligatia sa mentina ordinea in aceasta institutie nu si-a facut treaba nu trebuie sanctionati ceilalti colegi din Parlament. Mi se pare o chestiune excesiva si arata apucaturile dictatoriale pe care le are actuala majoritate, lucru cu care nu sunt de acord", a afirmat liderul PMP.

Tomac a spus ca in sedinta Birourilor reunite PSD a cerut sanctiuni pentru USR, deoarece a permis accesul protestatarilor, miercuri, in Parlament.

"Grupul PSD a cerut foarte clar sa se prezinte o situatie cu privire la cei care le-au permis unor cetateni sa vina aici sa faca o anumita atmosfera", a declarat el, aratand insa ca nu stie despre ce sanctiuni ar fi vorba.

Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

Parlamentarii USR Cristian Seidler si Vlad Alexandrescu au sustinut faptul ca cei care au venit si au protestat la parlament le-au solicitat sa le faca accesul pentru a participa la sedinta de plen din balconul salii, insa accesul li s-a refuzat pe motiv ca balcoanele erau pline, desi se putea observa ca nu era acesta cazul.

Alexandrescu, liderul senatorilor USR, a declarat ca vor continua sa invite in parlament cetateni.

"Ce s-a intamplat ieri, ca au venit noua protestatari, se intampla de un an si jumatate in toate pietele oraselor Romaniei si in Bucuresti. Nu a fost nimeni din Guvern sau din majoritatea parlamentara care sa stea de vorba cu acesti oameni. Nu i-au bagat in seama. Faptul ca noua persoane, cu un gest disperat, au venit aici sa isi spuna punctul de vedere, sa atraga atentia, asta arata intr-adevar un clivaj in societate si este datoria majoritatii parlamentare sa dezamorseze acest clivaj. Clivajul este urmare a guvernarii si a masurilor iresponsabile", a afirmat Alexandrescu.

El sustine ca urmeaza "o strangere a surubului" si masuri disciplinare, dar ca USR va continua sa-i invite pe cetateni in Parlament.

"Este manifestarea unei tensiuni sociale foarte grave, care se arata in societatea romaneasca de un an si jumatate. Niste politicieni constata ca au fost noua persoane care au manifestat in Parlament, dar ei manifesta de luni si ani de zile. Faptul ca nu au fost bagati in seama pana acum, asta e adevarata problema. Sute de mii de oameni acuza majoritatea parlamentara ca ne duce de rapa. E un lucru evident. Au fost noua oameni care au spus si ei in Parlament ce cred. Foarte bine ca au venit si o sa-i mai invitam si alta data. Daca doar in felul asta parlamentarii puterii inteleg ce se intampla, eu o sa le propunem mai des acest exercitiu", a adaugat Alexandrescu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.