PNL, USR si PMP au depus, miercuri, la Parlament, motiunea de cenzura impotriva Executivului intitulata "Demiterea guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!".

Motiunea de cenzura este semnata de 152 de parlamentari.

"A fost depusa motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dragnea-Dancila intitulata "Demiterea guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!". Acest Guvern rusinos este un dezastru pentru Romania si ar trebui sa plece acasa cat mai repede. (...) Doamna Dancila nu poate sa ofere altceva in calitate de prim-ministru decat sa execute ordinele domnului Liviu Dragnea. Odata indepartata din fruntea Guvernului doamna Dancila, tot arsenalul de putere construit in mod bolnavicios de catre domnul Dragnea prin conectarea la banii publici se va destrama si vom putea da Romaniei un Guvern care sa guverneze in interes public si nu in interesul unor infractori", a declarat liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan.

Ea a spus ca, din punct de vedere economic, Guvernul a bulversat mediul de afaceri. Potrivit Ralucai Turcan, 1,9 milioane de angajati in sectorul privat au salarii mai mici, iar 7 milioane de romani sunt pe punctul de a-si pierde pensiile.

In ceea ce priveste administratia publica, Turcan a sustinut ca Executivul a lasat primariile fara fonduri de dezvoltare si bani de investitii si le-a creat obligatii suplimentare.

Ea a adaugat ca Guvernul actual nu a construit nicio scoala si nu are niciun program integrator pentru scaderea abandonului scolar si pentru cresterea incluziunii scolare.

"In Sanatate, acest Guvern a reusit sa spulbere echipele medicale, a reusit sa perpetueze criza de medicamente si de consumabile, a blocat inexplicabil medicii de familie si, nu in ultimul rand, acest Guvern si-a aratat hotararea de a guverna pentru infractori", a spus prim-vicepresedintele PNL.

Raluca Turcan si-a exprimat speranta ca si alti parlamentari vor vota aceasta motiune de cenzura.

"Lucrurile sunt in evolutie, continuam negocierile si rezultatul acestor negocieri se va vedea la momentul votului", a spus ea, precizand ca s-au purtat discutii cu toti parlamentarii, insa nu a dorit sa dea detalii.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

La randul sau, presedintele USR, Dan Barna, a criticat Executivul condus de Viorica Dancila.

"Romania are in momentul de fata cel mai prost Guvern dupa anii '90. (...) Este un Guvern care nu doar ca ne face de rusine ca si stat, dar este un Guvern care scufunda Romania. (...) Este un Guvern cu care avem sanse foarte mari sa iesim din Europa chiar inainte de a prelua Presedintia Consiliului UE si din aceasta perspectiva un Guvern care a distrus Justitia, care a prabusit economia si care arata ca Romania a devenit in mod oficial, prin politica penala asumata, un stat al infractorilor. Este un Guvern care ar trebui sa plece de la conducerea acestui stat", a spus Barna, sustinand ca multi social-democrati vorbesc cu jena despre ministrii actualului Cabinet.

Presedintele PMP, Eugen Tomac, i-a invitat pe social-democrati sa voteze aceasta motiune de cenzura.

Citeste si:
Paleologu: Am baut sampanie cand am vazut ca a cazut Guvernul Dancila
Paleologu: Am baut sampanie...

"Aceasta motiune de cenzura ofera o ocazie unica. Cei din PSD sunt obisnuiti din sase in sase luni sa voteze o motiune de cenzura. Iata le oferim ocazia PSD-istilor sa se racoreasca", a spus Tomac.

El a sustinut ca exista parlamentari ai majoritatii care vor vota pentru motiunea de cenzura.

"Sunt convins ca parlamentarii din UDMR care mi-au confirmat mie ca nu sunt de acord cu linia politica a Guvernului actual vor vota", a indicat Tomac.

Liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, a spus ca Siminica Mirea, care nu a semnat motiunea de cenzura, va vota pentru, deoarece exista garantia ca orice membru al partidului va sustine acest demers.

Inainte de depunerea motiunii de cenzura, cateva persoane au protestat impotriva Guvernului pe holurile Palatului Parlamentului, iar Raluca Turcan a purtat o discutie cu acestea rugandu-le sa faca liniste pentru a putea face declaratii presei.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata trebuie sa intruneasca 233 de voturi favorabile.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.