Obiectivul coalitiei de la guvernare este ca legislatia penala a Romaniei sa duca subordonarea justitiei in curtea de la Kiseleff, se precizeaza, luni, intr-un comunicat de presa al PMP.

Potrivit sursei citate, viteza cu care s-a desfasurat procesul de adoptare a Codului de procedura penala, inclusiv votul final, demonstreaza "caracterul discretionar si aservit politic al unor persoane cu grave probleme penale urgente".

"Codul de procedura penala respecta o linie imprimata de evenimentele care s-au petrecut in timpul acestei guvernari PSD-ALDE, asa cum au fost Ordonanta 13, insistenta in revocarea procurorului-sef de la DNA, modificarile la legile justitiei. Obiectivul coalitiei de la guvernare este ca legislatia penala a Romaniei sa duca subordonarea justitiei in curtea de la Kiseleff", se mai arata in comunicat.

Senatorul PMP Dorin Badulescu, membru in Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, da cateva exemple care, in opinia sa, scot in evidenta si "lipsa de viziune corecta, europeana si profesionista" a Codului de procedura penala, relateaza Agerpres.

"Afectam esential institutia martorului. Astfel, martorul, o institutie esentiala in aflarea adevarului, va putea refuza sa declare faptele de care a luat cunostinta. Un alt exemplu este faptul ca este interzisa in timpul urmaririi penale comunicarea publica a oricarei informatii referitoare la faptele si persoanele care fac obiectul procedurii, cetatenii nu pot afla daca alesii lor sunt suspectati de coruptie. De asemenea, fostele sotii si actualele concubine ale infractorilor nu mai pot fi audiate in calitate de martori in dosarele penale", sustine Badulescu in comunicatul mentionat.

Potrivit acestuia, "au fost ignorate in mare masura criticile si recomandarile judecatorilor din Romania si ca atare reprezinta o involutie in crearea unui sistem de justitie penala modern si adaptat noilor realitati sociale, precum si o denaturare a scopului procesului penal si a politicii penale a statului".

Citeste si:
Tomac anunță organizarea Congresului PMP pe 19 februarie: Scopul e...
Tomac anunță organizarea...

"Dezbaterile nu s-au rezumat la transpunerea acestei directive. Nu au fost numai armonizari ale legii la deciziile CCR dupa cum a fost scopul initial al comisiei, ci a fost mult mai mult. De la scopul declarat la realitatea de astazi e cale lunga. Solutia rezultata insa este ca majoritatea dintre aceste modificari propuse astazi reprezinta solutii menite sa ingreuneze activitatea instantelor si a parchetelor, fara un studiu de impact cu perspectiva de a duce direct catre o reala bulversare a activitatii organelor judiciare, la slabirea justitiei din Romania", afirma senatorul.

El aminteste ca PMP a propus o comisie paritara care sa armonizeze Codurile, dar propunerea a fost refuzata. "S-a dorit o majoritate a puterii pentru a imprima Codului o anumita directie care sa protejeze interesele PSD si mai ales ale unor persoane cu grave probleme penale si politicieni in acelasi timp", sustine senatorul PMP Dorin Badulescu.

Citeste si:
Dupa cazul Caracal, PSD modifica din nou Codul Penal. Orice...
Dupa cazul Caracal, PSD...

Comunicatul puncteaza ca PMP a propus amendamente la Cod inca de la primele sedinte (pana la retragerea reprezentantului), insa niciunul nu a fost admis, "deoarece acestea respectau normalitatea si deciziile CCR". "S-a dorit mult mai mult, si anume planificarea Codului pentru a avantaja persoane certate cu legea", adauga sursa citata.

"Pentru a avea o politica penala moderna, Codul trebuia sa se indrepte catre justitia restaurativa, justitia care sa permita victimei si infractorului sa-si regleze relatia fara o interventie accentuata a statului. Aceasta ar fi insemnat justitie moderna penala, asta ar fi insemnat o neimplicare a mecanismelor de stat sau o implicare cat mai redusa a mecanismelor de stat in conflictul penal. PMP nu legitimeaza procesul si procedura din Comisia speciala, retragerea reprezentantului dovedindu-se acum o masura oportuna, deoarece nu am fi putut accepta simulacrul in conceperea unei legi esentiale pentru viitorul Romaniei", se mai arata in comunicatul PMP.

Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...

Comisia parlamentara speciala pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul Justitiei a adoptat luni raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind Codul de procedura penala. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat ulterior proiectul cu 175 voturi "pentru", 78 voturi "impotriva" si o abtinere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.