Zeci de mii de membri si de simpatizanti ai stangii aflate la putere in Romania au manifestat sambata la Bucuresti contra "abuzurilor" din justitie, "o demonstratie de forta fara precedent intr-un moment in care mai multi lideri ai sai sunt vizati de dosare de coruptie", scrie AFP.

Agentia citata aminteste ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat in 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala si amenintat de un verdict iminent intr-un alt proces, pretinde ca este victima unei "structuri subterane" care "paraziteaza institutiile statului".

"Aceasta figura controversata a scenei politice, care nu a putut candida pentru postul de prim-ministru din cauza condamnarii sale, nu a incetat, de la revenirea partidului sau la conducerea Romaniei, la finalul lui 2016, sa accentueze presiunea asupra magistratilor", adauga AFP.

Aceasta mai scrie ca manifestantii au venit din toata tara la bordul unor autocare inchiriate de partid, iar, pentru "a ocupa" Piata Victoriei, de peste un an locul unor proteste regulate impotriva guvernului, "PSD a stabilit cote obligatorii de participanti pentru fiecare filiala locala si a cerut membrilor sai contributii financiare".

Totodata, "semn al dorintei de a-si face auzita vocea in strainatate, organizatorii au distribuit manifestantilor pancarte in engleza care criticau 'politia politica' ce ar actiona in Romania", mai arata agentia franceza de presa.

Despre manifestatia PSD si a miilor de sustinatori din fata sediului guvernului de la Bucuresti scrie si Reuters, care noteaza ca protestul a vizat presupusele abuzuri de putere ale procurorilor anticoruptie.

"Manifestatia a fost vazuta ca raspunsul coalitiei de guvernamant la o serie de mari proteste antiguvernamentale de strada organizate impotriva tentativelor social-democratilor de a dezincrimina mai multe infractiuni de coruptie, prin ordonanta de urgenta, anul trecut. Protestul popular i-a fortat pe social-democrati sa retraga ordonanta", explica Reuters.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Agentia mentionata noteaza ca Romania este unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana iar Bruxellesul mentine sistemul judiciar de la Bucuresti sub monitorizare speciala.

Reuters adauga ca procurorii anticoruptie au obtinut in ultimii ani numeroase condamnari ale unor parlamentari, ministri si primari, expunand conflicte de interese, abuzuri de putere, fraude si obtinerea unor contracte cu statul in schimbul mitei.

"Dar politicieni aflati la conducere, unii dintre ei fiind sub investigatie in prezent sau in faza de judecata, au negat faptele imputate si au acuzat procurorii ca isi folosesc puterea pentru persecutie politica", aminteste Reuters. Ei i-au acuzat de asemenea ca uzeaza prea mult de denunturi de la terti pentru a construi cazuri.

Relatand despre manifestatia de sambata, agentia de presa britanica scrie ca Liviu Dragnea a intrat in multime pe acordurile Odei Bucuriei a lui Beethoven, care este totodata si imnul UE.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Si Reuters aminteste ca Dragnea a fost condamnat in dosarul referendumului, lucru care l-a impiedicat sa ocupe postul de premier, iar acum este judecat intr-un alt caz de presupusa instigare la abuz in serviciu si este cercetat intr-un dosar privind fonduri europene. In toate cele trei cazuri, Dragnea a respins acuzatiile, adauga agentia citata.

Sursa mentionata mai releva ca parlamentarii social-democrati incearca in prezent revizuirea Codului Penal iar criticii au spus ca schimbarile propuse ar afecta investigatiile.

Agentia EFE noteaza la randul sau problemele in justitie ale lui Liviu Dragnea, precum si acuzatiile acestuia, din timpul mitingului, la adresa procurorilor.

Totodata, EFE releva ca, inconjurat de prim-ministrul Viorica Dancila, de primarul Bucurestiului, Gabriela Firea, si de toti ministrii cabinetului, liderul PSD i-a atacat si pe cei doi ''mari rivali'' ai sai, presedintele Klaus Iohannis si sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

Citeste si:
Presa internationala, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale...
Presa internationala, dupa...

Referindu-se la mitingul din Piata Victoriei, EFE scrie ca au participat pentru a-si arata sustinerea pentru guvern "zeci de mii de simpatizanti ai PSD, majoritatea in varsta".

"In plus, ei si-au exprimat nemultumirea pentru ceea ce considera a fi o 'confiscare a votului'. Aceasta cu referire la protestele opozitiei conservatoare fata de reformele guvernului din sistemul judiciar, criticate si de Comisia Europeana ca o incercare de subminare a independentei judiciare a tarii", adauga EFE.

Sursa citata conchide ca manifestatia de sambata este "cea mai numeroasa organizata de un partid politic de la la caderea comunismului in 1989, insa a ramas foarte departe de jumatatea de milion de manifestanti pe care Dragnea intentiona sa ii mobilizeze".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.