Politica 17 Mai 2018 11:03
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, ca, in chestiunea politicii externe, colaborarea Guvernului cu Presedintia "nu este optionala, este obligatorie".

"In chestiunea politicii externe, colaborarea nu este optionala, este obligatorie, nu exista sau cel putin nu ar trebui sa existe abordari diferite", a declarat Iohannis la Sofia, unde participa la reuniunea informala a Consiliului European si la Summitul UE - Balcanii de Vest.

Potrivit sefului statului, Romania va fi puternica doar daca va vorbi "pe o singura voce" in chestiunile externe.

"Acest lucru a fost bine inteles de toata lumea", a aratat Iohannis.

Iohannis: Nu vreau sa cadem in extrema cealalta

El a subliniat ca este important sa existe discutii pentru lucruri care privesc Romania, dar ca acest lucru trebuie sa se desfasoare in Romania.
"Nu vreau sa cadem in extrema cealalta sa nu discutam lucruri care ne privesc, deci sunt lucruri care ne privesc si este bine sa fie discutate, fara a discuta nu o sa ajungem la nicio concluzie, insa, si aici este foarte important, aceste discutii trebuie sa se desfasoare in Romania cu specialisti, si nu in fata publicului global. Abordarea pe care am criticat-o a fost ca s-au dus in Israel si fara sa se consulte cu mine, fara sa se consulte macar cu specialisti pe politica externa. S-au gasit vorbind despre mutarea ambasadei. Asa ceva nu se face, pur si simplu, nu se face. Nu ca nu ar fi frumos, nu ca ar denota o educatie selecta, nu, astfel de abordari dauneaza grav Romaniei si din acest motiv nu trebuie sa aiba loc", a argumentat seful statului.
Iohannis a precizat ca a fost foarte bine primit la reuniunea informala a Consiliului European de miercuri seara.
"Eu am fost foarte bine primit. Intotdeauna sunt bine primit si cred ca trebuie sa fie foarte clar: noi facem parte cu adevarat din UE, ca reusim sa gafam din cand in cand este iarasi adevarat, dar aici vorbim de o integrare pe care ne-o dorim a fi tot mai solida si cred ca incolo ne indreptam", a afirmat Iohannis.

Ce spune seful statului despre mutarea ambasadei din Israel

La intalnirea informala a Consiliului European de miercuri seara, a spus el, nu s-a discutat despre mutarea ambasadei din Israel.

"Aceasta chestie nu a fost discutata, nu a fost pe ordinea de zi a intalnirii informale si nu au fost discutii pe aceasta tema nici macar in particular, pe langa intalnire", a mentionat seful statului.

Potrivit presedintelui, nu s-a pus problema nici sa fie o alta rezolutie pe care Consiliul European sa o adopte in privinta relocarii ambasadelor din Israel, scrie Agerpres.

"Nu s-a pus aceasta problema si cred ca noi avem o rezolutie care este destul de clara. Nu a semnalat nimeni acum nevoia unei noi declaratii pe aceasta tema. Cu totii am regretat ca la granita cu Fasia Gaza au fost atatea victime, dar despre chestiunea mutarii nu s-a discutat", a mai spus Iohannis.
Pe agenda reuniunii s-a aflat tema acordului nuclear cu Iran, deoarece trei tari europene sunt semnatare ale acestui document.

"Se va merge pe linia pastrarii acordului nuclear", a explicat seful statului.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Totodata, reprezentanti ai Comisiei Europene au prezentat abordarea privind taxele vamale cu SUA.

"Vom merge pe linia renegocierii. Deci, se va continua discutia cu reprezentantii SUA. Se va cauta o solutie, dar toate acestea fara a fi sub presiune. Noi suntem parteneri, vrem sa ramanem parteneri, deci vrem sa negociem in asa fel incat toate partile sa fie satisfacute", a spus seful statului", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.