Curtea Constitutionala discuta joi sesizarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cu privire la un presupus conflict juridic intre puterea judiciara si cea executiva determinat de deschiderea de catre DNA a dosarului Belina.

UPDATE: Curtea Constitutionala a amanat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizarii lui lui Calin Popescu-Tariceanu referitoare la ancheta DNA legata de modul in care au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina, presedintele Senatului cerand CCR sa constate un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern.

UPDATE: Ministrul Justitiei le-a prezentat judecatorilor CCR argumentele Guvernului in favoarea acestei sesizari, sustinand ca aceasta este admisibila. El a spus ca DNA nu are competente de a ancheta legalitatea sau oportunitatea emiterii unei Hotarari de Guvern.

"Decizia nu va fi de speta, ci una de principiu, care va delimita competentele Ministerului Public in raport cu Guvernul. (...) Presedintele Senatului vrea sa afle daca este legal ca DNA sa verifice legalitatea sau oportunitatea unei Hotarari de Guvern. (...) Noi consideram ca sesizarea este admisibila", le-a spus Toader judecatorilor CCR.


In opinia lui Tariceanu, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetarii penale a Directiei Nationale Anticoruptiei asupra legalitatii Hotararii Guvernului nr. 858/2013, respectiv, a Hotararii Guvernului nr. 943/2013.

”In documentul inaintat Curtii Constitutionale a Romaniei se precizeaza: actele si faptele concrete expuse in sesizare dovedesc existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si D.N.A. – componenta a Ministerului Public, care consta in declansarea unei proceduri de urmarire penala in legatura cu adoptarea unor hotarari de guvern. Or, potrivit celor statuate chiar de catre Curtea Constitutionala, adoptarea hotararilor de Guvern da expresie competentei originare a Guvernului”, a precizat presedintele Senatului, potrivit News.ro.

Calin Popescu Tariceanu a solicitat CCR sa constate existenta conflictului juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public – Directia Nationala Anticoruptie, pe de o parte, si Guvernul Romaniei pe de alta parte; sa constate cauza conflictului: Ministerul Public – Directia Nationala Anticoruptie si-a arogat competenta de anchetare a circumstantelor, imprejurarilor, oportunitatii si legalitatii elaborarii celor doua hotarari de Guvern; sa statueze ca, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de Guvern.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, la finalul lunii septembrie, dupa ce DNA a anuntat anchetarea transferului bratului Pavel si a insulei Belina din proprietatea statului in cea a Consiliului Judetean Teleorman prin Hotarare de Guvern (HG), ca decizia privind sesizarea CCR in legatura cu posibilitatea ca procurorii sa ancheteze HG-uri revine Executivului, insa redactarea documentului este facuta de Ministerul Justitiei. El a precizat atunci ca judecatorii constitutionali vor trebui sa precizeze daca, in conditiile in care deja Curtea a stabilit ca procurorii nu pot face anchete in ceea ce priveste ordonantele, pot face astfel de anchete vizand hotararile de guvern.

Ca urmare a declaratiilor lui Toader, DNA a sesizat CSM, apreciind ca acestea sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar si ca ministrul a indus in opinia publica ideea ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.

Citeste si:
Avocatii vor sa demonstreze ca la Belina este doar o balta de...
Avocatii vor sa demonstreze...

O zi mai tarziu, Liviu Dragnea a spus ca, atunci cand ministrul Justitiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR, liderul PSD adaugand: ”daca ministrul vine intr-adevar”.

Tudorel Toader nu a mai prezentat insa in Guvern proiectul de sesizare a CCR, iar pe 9 octombrie Liviu Dragnea a anuntat, dupa o intalnire cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ca acesta din urma va sesiza Curtea Constitutionala.

Potrivit ordonantei intocmite de procurori, in anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013, act cu caracter individual si HG 858/2013, act cu caracter normativ, acte prin care au fost incalcate prevederi din: Constitutiei Romaniei, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica, O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale "Apele Romane", Legea 115/1999 a responsabilitatii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa.

Citeste si:
Călin Popescu Tăriceanu, așteptat la DNA după ce a fost acuzat de...
Călin Popescu Tăriceanu,...

Totodata, au fost facute notari in cartile funciare ale celor doua imobile (insula Belina si bratul Pavel) cu incalcarea dispozitiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de inchiriere si pentru a facilita adoptarea hotararilor de guvern mentionate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.