Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal va fi adoptata prin Ordonanta de Urgenta in sedinta de miercuri a Guvernului, care incepe la ora 13:00, iar actul normativ va prevedea si transferul contributiilor de la angajator la angajat, masura contestata de sindicate, precum si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestata de catre primari, care au sustinut ca astfel se vor reduce considerabil incasarile la buget si, prin urmare, banii pentru investitii. 

UPDATE 15:10 - Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal. Aceasta prevede transferul contributiilor de la angajator la angajat si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceasta, in timp ce sute de oameni protesteaza in fata Palatului Victoria.

UPDATE 13:30
- Iniţial, şedinţa de Guvern fusese anunţată pentru ora 15.00, ulterior fiind devansată pentru ora 13.00, ceea ce a avut drept consecinţă şi modificarea orelor mitingului de protest din faţa sediului Executivului, la care au fost chemaţi angajaţi ai marilor companii, companii care au fost rugate să le dea acestora liber prin rotaţie pentru a putea participa la manifestaţie. Aproximativ 300 de oameni protestează faţă de măsurile fiscale pe care intenţionează Guvernul să le adopte.


Noile prevederi fiscale au fost criticate si de patronate, dar si de catre presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca "marea revolutie fiscala" se transforma intr-o "bulversare fiscala" ce va baga Romania "intr-o aventura economica si fiscala cu final trist".

Sedinta de Guvern este programata de la ora 13.00, iar principalele masuri cuprinse in Ordonanta de Urgenta care ar urma sa fie adoptata de Cabinetul Tudose sunt transferul contributiilor in sarcina angajatilor, scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10% si impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%.

Anuntul privind adoptarea acestor masuri in sedinta de miercuri a Guvernului a fost facut de catre premierul Tudose marti. Initial, sedinta de Guvern in care urmau sa fie adoptate noile masuri fiscale era programata vinerea trecuta, dar a fost amanata pentru luni, in lipsa avizelor de la Consiliul Legislativ si de la Consiliul Social si Economic, luni avand loc o noua amanare.

"Marea revolutie fiscala" este contestata de sindicate si patronate, deopotriva, dar si de primari.

Principala masura contestata de catre sindicate este cea privind transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, in opinia acestora, la scaderea salariilor. Atat premierul Mihai Tudose, cat si liderul PSD, Liviu Dragnea, au sustinut ca trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotriva, "este pentru prima data cand se maresc salariile intr-un mod serios pentru toata lumea".

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Dragnea a spus ca "niciun om de afaceri normal la cap si de buna-credinta nu isi va permite sa se foloseasca de aceasta modificare pentru a scadea salariul angajatului", in timp ce premierul a criticat si ironizat sindicatele, sustinand ca sunt de neinteles si ca "au ajuns la o logica stramba plecand de la premisa ca "inchidem tara si n-o sa mai munceasca nici albinele".

”Se poate aplica Legea salarizarii fara niciun fel de probleme. In momentul in care a fost gandit transferul contributiilor ca masura in programul de guvernare a fost luat in calcul tot ansamblul masurilor fiscale si nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizarii”, a sustinut, la randul lui, ministrul Finantelor, Ionut Misa, potrivit News.ro.

Mai mult, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca angajatorii care nu platesc contributiile angajatilor dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta privind transferul acestor contributii in sarcina salariatilor se vor face vinovati de infractiune, acest lucru urmand sa fieprevazut in ordonanta care urmeaza sa fie adoptata de Guvern sau intr-o lege ulterioara.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

La randul lor, primarii se opun reducerii impozitului pe venit, care va genera scaderea semnificativa a incasarilor la buget. Solutia gasita de Guvern a fost acordarea unor compensari de la bugetul de stat pentru anul 2018. Primarul Aradului, Gheorghe Falca, spunea ca, odata cu scaderea impozitului pe venit, Aradul va pierde 8 milioane de euro anual chiar si dupa compensarea de la Guvern.

Saptamana trecuta, presedintele Iohannis a criticat dur Guvernul pentru masurile fiscale anuntate, afirmand ca se vor transforma intr-o bulversare fiscala si ca "vor baga Romania intr-o aventura economica si fiscala cu final trist". Luni, seful statului a reluat criticile, spunand ca tot ceea ce a vazut in ultimele zile ii confirma ca a avut dreptate atunci cand a afirmat ca este "o topaiala fiscala", el spunand ca este total inoportun ca data de implementare a acestor masuri fiscale sa fie 1 ianuarie 2018 si ca "minim, minimorum" s-ar impune o amanare semnificativa si un studiu foarte bine fundamentat. Seful statului a mai spus ca nu a mai avut discutii cu premierul Mihai Tudose, dar ca faptul ca toata lumea este impotriva acestor modificari fiscale ar trebui sa dea de gandit oricui: "Nu am mai discutat cu premierul, dar am vazut cu totii ca, in afara de initiatori, toata lumea este impotriva acestor modificari. Ced ca trebuie sa dea de gandit oricui care doreste sa faca modificari atat de ample si vede ca nu vrea nimeni sa mearga pe aceeasi linie".

Citeste si:
Adresa oficiala privind demisia lui Tudose ajunge astazi la...
Adresa oficiala privind...

Printre masurile anuntate se numara reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobanzi, activitati agricole, introducerea unei "contributii asiguratorii pentru munca” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala, reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numarului contributiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe tara va creste de la 1.450 de lei la 1.900 de lei incepand cu 1 ianuarie 2018.

O alta masura se refera la majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala: de la 1500 lei (in prezent) la 1950 lei – limita pana la care deducerile se acorda in suma fixa, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere; de la la 3000 lei (in prezent) la 3600 lei - limita maxima pana la care deducerile se acorda in mod degresiv. Pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Totodata, Guvernul are in vedere majorarea numarului microintreprinderilor care vor plati impozit de 1% pe veniturile realizate, prin cresterea plafonului de incadrare ca microintreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. In prezent, IMM-urile care realizeaza cifra de afaceri intre 500.000 de euro si 1 milion de euro platesc impozit de 16% pe profit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.