Proiectele de lege privind justitia depuse la Parlament de PSD-ALDE mentin presedintele in procedura de numire a procurorilor sefi, insa nu si in cea de revocare si stabilesc ca seful statului poate refuza doar o data propunerile de numire, prevad organizarea Inspectiei Judiciare ca institutie autonoma, precum si infiintarea Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori, in cadrul Parchetului instantei supreme.

Coalitia PSD-ALDE a depus, marti, ca initiative legislative trei proiecte: modificarea Legii CSM, modificarea Statutului judecatorilor si procurorilor si modificarea Legii privind organizarea judiciara.

Conform proiectului de modificare a Legii CSM, Sectia pentru judecatori propune presedintelui Romaniei numirea, precum si revocarea judecatorilor, precum si numirea si revocarea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a vicepresedintilor ICCJ.

Totodata, Sectia de procurori, la propunerea ministrului Justitiei, inaintea presedintelui Romaniei, propunerea de numire a procurorului general, a prim-adjunctului si adjunctului acestuia, a procurorului sef al DNA si a adjunctilor acestuia, a procurorului sef al DIICOT si a adjunctilor acestuia, precum si a procurorului sef al Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori (DIISJP) si a adjunctilor acestuia.

In schimb, in ceea ce priveste revocarea acestora, proiectul prevede doar ca CSM avizeaza propunerea ministrului Justitiei in acest sens.

Proiectul prevede, totodata, infiintarea Consiliului National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor, care numeste si revoca conducerea Inspectiei Judiciare, aceasta urmand sa fie o institutie autonoma.

Se infiinteaza un parchet pentru anchetarea magistratilor

Proiectul de modificare a Legii privind organizarea judiciara prevede infiintarea Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori (DIISJP), in cadrul Parchetului Inaltei Curti.

Proiectul stabileste ca ministrul Justitiei, cand considera necesar, din proprie initiativa sau la cererea CSM, exercita controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnati de procurorul general sau de sefii DNA, DIICOT, respectiv DIISJP, ori de ministrul Justitiei.

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

De asemenea, ministrul Justitiei poate cere informari asupra activitatii parchetelor si poate da indrumari scrise cu privire la masurile ce trebuie luate pentru prevenirea si combaterea eficienta a criminalitatii.

Conform proiectului, ministrul Justitiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului anual al de activitate a Parchetului de pe langa ICCJ, al DIICOT, al DNA si al DIISJP, scrie News.ro.

Potrivit proiectului de modificare a Statutului judecatorilor si procurorilor, presedintele Romaniei poate refuza, motivat, o singura data propunerile de numire a procurorilor si judecatorilor. Tot o singura data poate refuza presedintele si propunerile de numire a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a vicepresedintilor ICCJ, a procurorului general, a prim-adjunctului si adjunctului acestuia, a procurorului sef al DNA si a adjunctilor acestuia, a procurorului sef al DIICOT si a adjunctilor acestuia, precum si a procurorului sef al DIISJP si a adjunctilor acestuia.

Citeste si:
Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcţie a trei...
Iohannis a semnat decretele...

Si in modificarile la Statutul judecatorilor si procurorilor se prevede ca procurorii sefi si adjunctii acestora sunt revocati din functia de catre CSM, la propunerea ministrului Justitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.