Dan Barna a fost ales sambata, la congresul de la Poiana Brasov, presedintele Uniunii Salvati Romania cu 127 voturi din totalul de 191 valabil exprimate. Contracandidatul sau, Vlad Alexandrescu, a obtinut abia 50 voturi. 14 voturi au fost anulate.

Asa-numita ”aripa nicusorista”, sustinatorii lui Cristian Seidler - candidatul retras din competitia pentru sefia formatiunii -, nu a participat la congresul de la Poiana Brasov, acuzand nereguli in selectarea delegatilor pentru alegerile noului presedinte al partidului. Ei au amenintat chiar ca vor contesta in instanta organizarea si rezultatele congresului.

In discursul sustinut in fata delegatilor la congres, Dan Barna a spus ca formatiunea ii datoreaza foarte mult lui Nicusor Dan, a carui demisie a fost o greseala care a dus la crearea unor falii adanci in interiorul partidului, explicand ca obiectivul USR este sa dea premierul la alegerile parlamentare din 2020.

De asemenea, el a facut apel, in repetate randuri, la unitate si la reconciliere intre taberele din USR.

”Va cer sa oprim razboiul civil USR vs. USR. E timpul sa punem punct. Sa ne recunoastem greselile si sa reinvatam sa avem incredere unii in ceilalti. Sa ne uitam la ce ne apropie si nu la ce ne desparte. Sa ne comportam ca adulti si nu ca pusti cu cornete. Sa devenim noi cei care impunem agenda si nu victimele agendei altora”, a mai spus el, potrivit News.ro.

Dan Barna urmeaza sa fie presedintele USR pentru un madat limitat de doi ani, un alt congres urmand a fi organizat in primavara lui 2019, inaintea alegerilor europarlamentare.

In ziua congresului, fostul presedinte al USR Nicusor Dan a scris pe Facebook ca, desi a fost invitat la reuniunea de la Poiana Brasov, a ales sa nu participe, deoarece aceasta este "viciata prin practici demne de PSD si PNL”.

USR a ajuns in situatia de a organiza al doilea congres din istoria partidului la mai putin de sase luni de la primul congres, dupa ce Nicusor Dan, fondatorul si presedintele formatiunii, a demisionat din functie si a parasit partidul in luna iunie pe fondul diferentelor de opinii vizavi de pozitionarea USR fata de initiativa Coalitiei pentru Familie in privinta redefinirii familiei in Constitutiei drept uniunea dintre un barbat si o femeie.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Pe 31 mai, la mai putin de doua saptamani de la congresul care il alesese pe Nicusor Dan presedinte al partidului, conducerea centrala a formatiunii a votat pentru pozitionarea USR impotriva initiativei Coalitiei pentru Familie. Deoarece militase pentru nepozitionare, argumentand ca refuza sa activeze intr-un partid care se defineste implicit ca un partid al libertatilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR, Nicusor Dan si-a anuntat pe 1 iunie demisia din functia de presedinte al partidului si parasirea partidului.

In aceeasi zi in care si-a anuntat demisia, Nicusor Dan a declarat ca, in cazul in care un organism de conducere al partidului superior Biroului National va anula decizia de pozitionare a formatiunii pe problema familiei, el se va intoarce in USR, precizand ca in caz contrar va astepta sa apara un partid in care sa se regaseasca.

Citeste si:
Barna: Președintele Iohannis „tace înțelept”, „mega-coaliția de la...
Barna: Președintele Iohannis...

Decizia de pozitionare a fost mentinuta insa si de catre Comitetul Politic al USR si, mai apoi, de referendumul intern organizat la nivelul intregului partid, ceea ce a dus la convocarea unui nou congres pentru alegerea unui nou presedinte al formatiunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.