Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la deschiderea Targului Indagra, ca Romania trebuie sa iasa din cercul vicios prin care exporta materii prime, deci implicit subventii, si importa produse cu valoarea adaugata ridicata, remarcand ca in prima jumatate a anului importurile de produse agroalimentare au crescut cu 17% fata de anul trecut, in timp ce exporturile au crescut doar cu 4,5%. El i-a incurajat pe tineri "sa-si intoarca fata catre agricultura" si apledat pentru promovarea inteligenta a produselor romanesti.

"Romania detine a sasea cea mai mare suprafata agricola din Uniunea Europeana, suntem in primii 10 exportatori de grau si porumb la nivel global, avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca tara noastra sa se impuna ca o veritabila forta in domeniul agricol si alimentar. Dar pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie recuperate intarzierile si eliminate unele neajunsuri. De exemplu, in prima jumatate a anului, importurile de produse agroalimentare au fost de aproape 3,5 miliarde de euro, in crestere cu 17% fata de anul trecut. Exporturile noastre insa au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste 1 miliard de euro numai din produsele agricole. In aceasta privinta, este esential sa iesim din cercul vicios prin care exportam materii prime, deci implicit subventii, si importam produse cu valoarea adaugata ridicata", a spus presedintele, potrivit News.ro.

El a subliniat ca o alta problema importanta se refera la fragmentarea proprietatii, cerand Guvernului sa incrajeze fermierii mici si mijlocii sa se asocieze.

"La noi, fermele mici, cu suprafete sub 10 hectare, au o pondere de sub 98% din totalul fermelor existente, in timp ce, in tarile cu agricultura performanta, fermele competitive au in general suprafete de peste 50 de hectare. Din acest motiv, doresc sa vad ca Guvernul incurajeaza fermierii mici si mijlocii sa se asocieze, pentru ca ei sa devina mai competitivi, mai productivi si, astfel, sa iasa din capcana agriculturii la scara mica", a afirmat Iohannis.

Afirmand ca satul romanesc poate renaste numai prin si impreuna cu agricultura, motiv pentru care i-a incurajat pe tineri "sa-si intoarca fata catre agricultura, cu optimism, dar mai ales cu interesul economic de a face performanta in agricultura".

Citeste si:
Petre Daea anunță că păstrăm importurile de cereale din Ucraina:...
Petre Daea anunță că păstrăm...

El a amintit ca pana in 2020, prin Politica Agricola Comuna, Romania beneficiaza de fonduri de circa 20 de miliarde de euro, fonduri europene esentiale, "mai ales ca Romania nu ocupa un loc tocmai onorant in privinta capitalizarii exploatatiilor agricole".

Seful statului a remarcat ca, incepand cu 2016, au fost facuti pasi importanti pentru normalizarea platilor in agricultura, astfel incat fermierii sa beneficieze la timp de plata subventiilor, atat din fonduri europene, cat si de la bugetul de stat, progres care se vede in recoltele record obtinute in acest an la grau, secara, rapita, orz si floarea soarelui.

"In acest an, Ministerul Agriculturii si-a asumat o tinta de 3,3 miliarde de euro pentru fondurile europene atrase in agricultura. Va incurajez, domnule ministru, sa fiti in continuare determinat sa contribuiti la succesul agriculturii noastre, astfel incat in 2018, la INDAGRA din anul Centenarului, sa avem si mai multe de sarbatorit", i s-a adresat Iohannis ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Citeste si:
Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni protestează la Min....
Federaţia Proprietarilor de...

"Insa, pentru aceasta, dincolo de imperativele din agricultura de astazi, este important sa ne pregatim pentru viitor. Este esential ca Romania sa aiba o strategie a sa in ceea ce priveste viitorul Politicii Agricole Comune, mai ales in contextul Brexit-ului si al provocarilor existente la nivel european", a sustinut Klaus Iohannis.

El a apreciat ca participarea la Targul INDAGRA este o foarte buna ocazie si pentru a vedea cat de multa pasiune si pricepere se gasesc in produsele romanesti, motiv pentru care este necesar ca aceste produse "sa fie promovate in mod inteligent".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.