"Sunt oameni care nu o duc deloc pe roze", sustine fostul premier Dacian Ciolos, care vorbeste despre nevoia unui dialog intre cei care se tem de schimbare si cei care o doresc, scrie digi24.ro.

"Aud tot mai des politicieni care dau vina pe asa-zise forte oculte interne sau externe, care ar atenta la stabilitatea tarii, confundata, invariabil, cu stabilitatea partidelor aflate la putere si intangibilitatea liderilor acestora. Fac asta, fie din incapacitatea de a propune ceva coerent unei societati care doreste mai mult de la liderii ei politici, fie din pornirea instinctuala de a bloca evolutii care, pentru ei, pot sa insemne mai putina influenta, mai putina putere sau un acces limitat la resurse. Sunt scenarii cu care, din pacate, multi oameni de buna-credinta rezoneaza, oameni care iau de bune raspunsuri simpliste, pre-fabricate, de multe ori minciuni, in principal pentru ca acestea raspund propriilor temeri.

Din cauza modului in care s-au facut reformele in Romania, o parte a societatii a suferit constant efectele negative, incertitudinea si impredictibilitatea aduse de schimbare. Sunt oameni care nu o duc deloc pe roze. Aceasta teama de schimbare, alimentata sistematic de politicieni iresponsabili sau pur si simplu incapabili sa gestioneze reformele necesare pentru a aduce rezultate pozitive, a fost speculata, folosita si alimentata electoral, intr-un cerc blestemat al fricii si subdezvoltarii.

O alta parte a societatii asteapta o schimbare fundamentala de abordare in guvernarea tarii, o evolutie structurala a bunastarii generale, nu doar din punct de vedere economic, ci si moral. O dorinta legitima de normalitate, de insanatosire a mediului social si politic, pe care aceasta parte a societatii si-o asuma si o cere din ce in ce mai apasat, inclusiv in strada.

Aceste doua Romanii sunt folosite de cei care vor sa ajunga la putere, prin antagonizare, spunandu-se ca una e de stanga, alta de dreapta, ca una e conservatoare si cealalta progresista, ca una este retrograda, ca cealalata este TeFeL-ista, ca una e religioasa, cealalta seculara, ca una este nationala, cealalta manata condamnabil de interese straine, sau alte etichetari simpliste care sa justifice si sa incadreze in patratele aceste tendinte. (...)

Un remediu pentru cele de mai sus trece printr-un dialog necesar intre cele doua Romanii.(...)", a scris Dacian Ciolos pe Facebook.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Citeste mai mult in postarea sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.