Presedintele Klaus Iohannis le-a declarat, joi, jurnalistilor, la New York, ca, in urma adoptarii noii Legi a educatiei din Ucraina, care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale, si-a anulat vizita pe care o avea programata in luna octombrie in aceasta tara, ceea ce i-a si comunicat direct presedintelui Porosenko, pe care l-a intalnit la Adunarea Generala a ONU. Iohannis a subliniat ca amanarea unei vizite prezidentiale este un semnal diplomatic ”extrem, extrem de dur”.

Intrebat de jurnalisti care este pozitia sa fata de noua Lege a Educatiei din Ucraina, presedintele Iohannis a spus ca aceasta este ”o tematica neplacuta” si a precizat ca are prevazuta o vizita in Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, pe care a pregatit-o in mai multe runde de discutii cu presedintele ucrainean Petro Porosenko.

Iohannis a spus ca ultima discutie privind vizita sa a avut-o cu ocazia intalnirii NATO de la Bruxelles.

Am fost foarte, foarte neplacut surprins de evolutia din Parlamentul Ucrainei, care, fara sa anunte partenerii, si noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, dupa parerea noastra, contravine bunelor intentii reciproce si, practic, aceasta lege, daca va intra in vigoare, va limita drastic accesul minoritatilor la educatia in limba materna. Si pe noi ne doare acest lucru, avem foarte multi romani in Ucraina si pot sa va spun, asa, in premiera, ca ideea mea cu vizita in Ucraina a fost, de fapt, sa mergem impreuna in zona Bucovinei ucrainene, unde sunt multi romani, ca sa subliniem ca ne preocupa”, a continuat seful statului.

El a adaugat ca aceasta lege a venit intr-un moment foarte nepotrivit, si intreaga abordare, in opinia sa, trebuie pusa in discutie.

In consecinta, cand am aflat de aceasta lege, am contramandat vizita mea in Ucraina si am contramandat si primirea Presedintelui Parlamentului, care se anuntase pentru sfarsitul lui septembrie la mine, dand altfel semnale diplomatice extrem de puternice. Amanarea unei vizite prezidentiale este un semnal diplomatic extrem, extrem de dur”, a afirmat presedintele Iohannis.

Intamplarea a facut ca l-am intalnit pe Presedintele Porosenko pe holurile ONU si, normal ca ne-am salutat, si i-am spus pe scurt aceste lucruri. I-am spus si direct ca nu voi face aceasta vizita pana cand nu exista un progres pe aceasta lege a educatiei si ca sunt foarte neplacut surprins de aceasta evolutie, in conditiile in care domnia sa avut o abordare, cel putin fata de mine, foarte deschisa, cand a venit vorba despre romanii din Ucraina. Deci, am transmis aceasta abordare pe care o am si pe cai diplomatice si, iata, si direct Presedintelui Porosenko. Si-a continuat drumul foarte ingandurat si sper sa reusim sa avem o abordare care permite romanilor din Ucraina perspectiva totusi sa-si continue invatamantul in limba romana”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Ce prevede noua lege a educatiei din Ucraina

Noua lege a educatiei din Ucraina - care va fi trimisa pentru promulgare presedintelui Petro Porosenko - prevede introducerea treptata a noului sistem si, prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana. Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027-in clasele superioare (9-12).
Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Reforma sistemului de invatamant din Ucraina a starnit un val de critici, comunitatea de romani din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a scolilor romanesti si de ucrainizare a minoritatilor etnice. In acest sens, a fost semnat un apel catre presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, prin care se solicita respingerea prin veto a acestei legi, considerata a fi una care ar putea genera noi conflicte si instabilitate in tara.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arata ca, in prezent, in aceasta tara locuiesc peste 400.000 de etnici romani, potrivit TVR Moldova.

Ministrul de Externe Teodor Melescanu, alaturi de omologii sai din Bulgaria, Grecia si Ungaria, a transmis ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Secretarului General al Consiliului Europei si Inaltului Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale o scrisoare comuna prin care isi exprima ingrijorarea fata de adoptarea recenta de catre Rada Suprema a proiectului de Lege a Invatamantului din Ucraina si cer asigurarea protectiei drepturilor minoritatilor nationale.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Avocatul Poporului a anuntat, vineri, ca s-a sesizat din oficiu in cazul noii legi a Educatiei din Ucraina.

Parlamentul Romaniei a adoptat, miercuri, in plenul reunit, cu unanimitate de voturi, o declaratie prin care solicita autoritatilor de la Kiev solutionarea rapida a situatiei privind noua Lege a Educatiei care limiteaza dreptul la invatare in limba materna pentru 400 de mii de etnici romani din Ucraina.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.