Guvernul discuta, in sedinta de vineri, proiectul de ordonanta de urgenta prin care vor fi schimbate modul de calcul al pensiilor speciale, precum si procedura de actualizare a acestora, singura categorie care nu este vizata de acest act normativ fiind cea a magistratilor. 

Proiectul trebuia sa intre joi in atentia Executivului, insa sedinta a fost amanata cu o zi pentru ca proiectul nu avea toate avizele necesare pentru adoptare.

Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede ca pensia angajatilor MAI si MApN nu va mai putea depasi media soldelor sau salariilor primite in anii de activitate, in baza carora s-a calculat venitul. Proiectul limiteaza si indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuala a inflatiei, fara alte sporuri, dispozitie care se va aplica si pensionarilor din aviatie, personalului auxiliar din instante si parchete, functionarilor parlamentari, diplomatilor si parlamentarilor.

Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decat media soldelor/salariilor lunare nete corespunzatoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse in baza de calcul a pensiei, astfel incat pensiile nu vor mai putea depasi valoarea salariilor.

Sunt eliminate si sporurile primite in cazul indexarilor. Pensiile astfel nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an. Daca in urma actualizarii rezulta un cuantum al pensiei mai mic, se pastreaza cuantumul pensiei aflat in plata.

Intentia initiala a Guvernului era, ca intr-o prima etapa, sa reglementeze doar situatia pensiilor din sistemul de aparare si ordine publica, Ministerul Apararii Nationale (MApN) transmitand, miercuri, ca specialistii din minister, alaturi de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregatesc un draft al Ordonantei de Urgenta privind pensiile militarilor. "In acest moment, specialistii Ministerului Apararii Nationale si cei ai Ministerului Afacerilor Interne continua consultarile si pregatesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat in cadrul Executivului, cele doua ministere fiind co-initiatoare", se arata intr-o precizare a MApN, potrivit News.ro.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

Joi insa, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca proiectul va viza aproape toate categoriile de pensii speciale. „Aceasta ordonanta este extinsa la toate categoriile de pensii speciale, nu numai la cele militare, inclusiv la functionarii parlamentari. Toate pensiile speciale, mai putin magistratii, care, la ora actuala, exista doua decizii ale Curtii Constitutionale care interzic discutii pe legea pensiilor”, a declarat Vasilescu.

Anuntul initial privind intentia Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementeaza sistemul de pensii speciale a fost facut, duminica, de catre ministrul Muncii.

”Avem de gand sa dam o ordonanta chiar saptamana viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat inca de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu sa facem cresterile din programul de guvernare, insa dupa aparitia Legii salarizarii ne-am dat seama ca, daca nu corectam sistemul, in sensul ca, daca lasam pensiiile de serviciu sa se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge intr-o situatie foate neplacuta de anul viitor, in sensul ca economia nu poate sa sustina astfel de cresteri”, a motivat Lia Olguta Vasilescu.

Citeste si:
Guvernul a amânat plafonarea adaosului comercial. Ședința pentru...
Guvernul a amânat plafonarea...

Ministrul Muncii a subliniat ca nicio pensie aflata in plata nu va fi redusa. De asemenea, ordonanta va fi aplicata din 15 septembrie. ”Pentru a nu se spune ca nu a existat predictibilitate in sistem sau ca ne-am batut joc de oameni, termenul ei de intrare in vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adica cei care vor sa iasa - si probabil vor fi foarte muti cei care vor sa iasa la pensie - vor putea sa o faca incepand de maine pana la data de 15 septembrie, dar ei trebuie sa stie un lucru: nu li se mai actualizeaza pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflatiei. Adica nu le inghetam, dar le indexam doar cu rata inflatiei, pe un principiu mult mai corect”, a afirmat Lia Olguta Vasilescu.

Ea a atras atentia ca mentinerea prevederilor actuale va face ca suma platita celor cu pensii speciale sa creasca foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizarii in sectorul public. ”Statul nu-si permite ca la o pensie de 33.000 aflata in plata sa plateasca 66.000 peste cativa ani”, a exemplificat Vasilescu.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Ministrul Muncii a spus ca Romania este ”un stat care are multe legi aberante si care trebuie corectate”, referindu-se la prevederile referitoare la pensiile care nu sunt calculate in functia de contributii la bugetul asigurarilor sociale de pensii.

”O sa ne confruntam cu o reactie foarte nervoasa din partea unora, dar eu cred ca trebuie (...) sa stopam o crestere aberanta. Daca avem in plata pensii de 33.000 de lei si le lasam sa se duca in cativa ani la 66.000, va spun ca sistemul nu mai tine, crapa si atunci suntem obligati sa luam niste masuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligati sa le luam”, a declarat Olguta Vasilescu.

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, ca situatia pensiilor speciale trebuie rezolvata pentru ca este o problema de "moralitate", iar Executivul trebuie sa-si asume stingerea acestui "incendiu" inainte de a fi prea tarziu, dand insa asigurari ca nu vor scadea veniturile pentru cei cu pensii in plata.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

"Avem de repus in lucrurile firesti niste derapaje din ultimii ani. Nu mai exista nicaieri pe planeta asta o situatie, o tara, un loc, unde cand iesi la pensie sa iei de la locul de munca mai multi bani decat luai cand munceai, sa iesi la pensie la varste de pana la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertati-ma, ceva nu e in regula. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul.

Tudose a afirmat ca nu se vor pierde bani pentru cei care au castigat deja niste drepturi, insa sistemul trebuie repus in functiune pentru viitor. "O sa iasa, hai sa facem curat, ca altfel inchidem ochii, ne facem ca nu vedem, nu ne asumam sa facem curatenie si la un moment dat o sa ne trezim ca nu mai avem solutie (...) Ca un incendiu, ne asumam ca il stingem acum sau il lasam sa arda tot ce se poate arde si la un moment dat sa constatam ca nu il mai putem stinge", a afirmat el.

Premierul a spus ca schimbarile nu vor fi facute "peste noapte", ci proiectul se va afla in dezbatere. El a mai explicat ca cea mai mare problema este in cazul militarilor, in schimb magistratii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discutii.

Zvonurile legate de preconizatele schimbari si confirmarea lor ulterioara de catre oficialii guvernamentali au generat un val de cereri de pensionare in randul militarilor. De exemplu, peste 700 de dosare de pensionare au fost depuse de politisti de vineri si pana marti, potrivit spuselor ministrului de Interne, Carmen Dan, care a precizat ca de la inceputul anului peste 3.200 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au solicitat iesirea la pensie. Dan a mai spus ca media de varsta a celor care cer pensionarea este de 55 de ani, iar cea mai mare pensie in plata in acest moment, la nivelul ministerului, depaseste 22.000 de lei.

"Am facut o evaluare legat de acest val de pensionari cu care ne confruntam cei din sistemul de ordine si siguranta publica. De vineri si pana astazi si-au depus dosare de pensie peste 700 de politisti. In total, de la inceputul anului, au solicitat iesirea la pensie peste 3.200 de angajati ai ministerului. Printre cei care au solicitat iesirea la pensie sunt si 16 chestori. Au facut asta de la inceputul anului si pana acum (...) Vorbesc de 16 chestori de Politie care au iesit deja la pensie, iar pentru alti 11 sunt demersuri in curs la Administratia Prezidentiala", a afirmat ministrul de Interne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.