Partidul National Liberal isi alege, sambata, noul presedinte in cadrul primului congres al formatiunii dupa fuziunea cu PDL si dupa trei ani in care liberalii nu au mai avut o astfel de reuniune, desi in acest timp au schimbat nu mai putin de trei presedinti. Sefia PNL este disputata de doi membri ai vechiului PNL: Ludovic Orban si Cristian Busoi.

Congresul PNL va avea loc sambata la Romexpo incepand cu ora 11:00 in prezenta a peste 5.000 de delegati. Principalul punct pe ordinea de zi a reuniunii va fi alegerea noului presedinte al partidului, dupa ce ultimul sef al liberalilor ales de congres a fost Klaus Iohannis in iunie 2014.

De asemenea, congresul de sambata este prima reuniune a acestui for de la incheierea fuziunii dintre PNL si PDL.

Congresul va avea de ales intre doi vechi liberali pentru presedintia partidului: Ludovic Orban si Cristian Busoi. Fostul democrat-liberal Catalin Predoiu, primul care si-a anuntat candidatura la sefia PNL, s-a retras din cursa invocand jocuri de culise din partid inainte ca pretendentii la postul de presedinte sa anunte programele cu care candideaza. Un alt candidat, Viorel Catarama, a fost eliminat la randul sau din competitie pentru ca nu a reusit sa obtina sprijin pentru candidatura sa din partea a cel putin 10 organizatii judetene, asa cum prevede Statutul PNL.

Candidatii la sefia PNL au avut de trecut o serie de etape eliminatorii preliminare intrarii in cursa pentru functia suprema in partid. Mai intai, pentru a putea depune motiunea de candidatura, care contine viziunea despre partid celui care vrea sa fie presedinte, doritorii au trebuit sa stranga minimum 35 de semnaturi din partea membrilor de partid. Apoi, dupa depunere, pentru a putea fi prezentata in congres, fiecare motiune a trebuit validata de cel putin zece organizatii judetene ale partidului, potrivit News.ro.

In urma votului din filiale, Ludovic Orban a capitalizat cea mai mare sustinere, atat ca numar de voturi, cat si ca greutate in partid a celor care fac parte din echipa sa.

Motiunea depusa de Ludovic Orban, in baza careia a intrat in competitia interna pentru presedintia PNL, este intitulata ”Partidul National Liberal, Forta Dreptei” si are ca obiective castigarea alegerilor prezidentiale, a alegerilor locale si parlamentare, precum si formarea Guvernului de catre PNL.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Documentul prevede si ca unul dintre obiectivele principale ale viitoarei conduceri va fi desavarsirea fuziunii intre PDL si vechiul PNL, care, pentru a deveni realitate, trebuie sa faca ”sa dispara etichetarea si discriminarea” intre membrii partidului.

Ludovic Orban isi propune instituirea ”unei reale democratii” in partid prin ”radierea” delictului de opinie, respectarea ”cu strictete” a institutiei votului secret si eliminarea ”interimatelor prelungi” numite de catre conducerea centrala.

La randul sau, motiunea cu care Cristian Busoi candideaza la presedintia PNL, intitulata ”PNL - Partidul viitorului. Pentru o Romanie dreapta, echilibrata si puternica”, propune membrilor partidului sa-si asume liberalismul civic ca ideologie si sa contruiasca o Romania care sa fie cel mai pro-european stat de la granita de est a Uniunii Europene.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

El isi propune sa atraga catre PNL oamenii de afaceri, angajatii din mediul privat, persoanele implicate in mediul ONG-urilor, tinerii conectati la retelele sociale, acestia fiind cei care au stopat proiectul Rosia Montana, au blocat alegerea lui Victor Ponta ca presedinte al Romaniei in 2014 si au blocat OUG 13 in 2017.

In domeniul economic, Cristian Busoi sustine reducerea rolului statului in economie, pastrarea cotei unice si taxare zero pentru infiintarea de firme si contributii sociale zero pentru locurile de munca nou create. In plan politic, presedintele PNL Bucuresti estimeaza ca bazinul electoral al PNL este de circa 45%, insa acesta s-a indepartat de partid in ultimii ani.

La congresul de sambata, pe langa liderul partidului, vor fi alesi si presedintele Curtii de Arbitraj si cel al Comisiei Nationale de Revizie si Cenzori.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

Congresul va fi urmat duminica de sedinta Consiliului National care va alege echipa centrala a conducerii PNL, Biroul Executiv. Acesta cuprinde patru prim-vicepresedinti, 16 vicepresedinti si 16 membri, care urmeaza sa fie alesi duminica, 18 iunie, in cadrul Consiliului National.

Nu mai putin de 108 membri ai PNL si-au depus candidaturile pentru aceste functii, 8 candidand pentru cele 4 functii de prim-vicepresedinte, 51 pentru cele 16 functii de vicepresedinte si 49 pentru celelalte 16 functii de membru simplu.

Pentru functia de trezorier s-a inscris un singur candidat, Antonel Tanase, considerat un apropiat al lui Ludovic Orban.

In ceea ce priveste secretarul general, acesta urmeaza sa fie ales tot pe 18 iunie in cadrul Consiliului National, dar el va fi propus de noul presedinte PNL care va fi ales sambata de congres.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la al patrulea Summit al Consiliului Europei,...
Klaus Iohannis, la al...

Printre cei 8 candidati la functiile de prim-vicepresedinte se numara Ilie Bolojan, care candideaza impotriva lui Viorel Catarama pentru functia de prim-vicepresedinte pe strategii politice; Raluca Turcan, care candideaza impotriva lui Alin Tise pentru functia de prim-vicepresedinte pe comunicare; Iulian Dumitrescu si Nicolae Robu candideaza pentru functia de prim-vicepresedinte pentru mediul de afaceri si societate civila, iar Mircea Hava si Mugur Cozmanciuc candideaza pentru functia de prim-vicepresedinte pentru relatii internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.