Politica 20 Mai 2017 15:33
Presedintele UNJR, judecatoarea Dana Girbovan, ii adreseaza fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, care a decis in 2006 desfiintarea SIPA/DGPA, o serie de intrebari cu privire la declaratiile publice facute de europarlamentar, dorind sa afle de unde stia Macovei informatiile din arhiva SIPA si ca institutia folosea magistrati care erau ofiteri acoperiti. Disputa vine dupa un schimb de replici intre cele doua, pe tema controverselor in privinta lui Victor Ponta si a posibilei sale legaturi cu SIE.

Dana Girbovan a participat zilele trecute la o emisiune TV, in care a facut afirmatii pe tema SIPA si despre Monica Macovei. Europarlamentarul a scris, vineri, pe Facebook, ca presedintele UNJR trebuie sa aduca "dovezi" cu privire la una dintre declaratiile facute, cu care a fost citata in presa, respectiv: “Cel mai grav este faptul ca aceste informatii se pot folosi si acum, evident in mod ilegal. Monica Macovei a declarat la vremea respectiva, inainte sa se sigileze arhiva, ca domnul Ponta este santajabil cu ajutorul informatiilor care se gasesc acolo”.

Macovei sustine ca nu a facut astfel de declaratii in acea perioada, ci in 2014, la 9 ani de la sigilarea arhivei SIPA, si intr-un alt context.

Citeste si: Ponta: Nici nu ma mira faptul ca Monica Macovei s-a gandit sa foloseasca arhiva SIPA pentru santaj

In replica, Dana Girbovan sustine ca declaratia sa facuta la televizor a fost scoasa din context in presa si nu reflecta afirmatiile ei.

Cu aceasta ocazie, si judecatoarea ii adreseaza o serie de intrebari Monicai Macovei, care, ca ministru al Justitie, a emis o hotarare de Guvern in 2006 prin care DGPA/SIPA a fost desfiintata, iar arhiva institutiei a fost sigilata.

Girbovan o intreaba pe Macovei daca a avut loc o cercetare a arhivei SIPA inainte de emiterea HG prin care institutia a fost desfiintata, cine a ordonat si efectuat aceasta cercetare si unde au fost publicate concluziile. Mai mult, judecatoarea vrea sa stie daca intre data emiterii HG 127/2006 si data efectiva a desfiintarii SIPA, 6 luni mai tarziu, a existat o comisie care sa acceseze, cerceteze, inventarieze si opiseze arhiva SIPA, iar daca dupa desfiintarea institutiei, si pana la finalul mandatului ei de ministru, a mai activat vreo comisie care sa cerceteze acest caz, scrie News.ro.

"De unde stie ce contineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA? De unde stie ca SIPA culegea informatii si cu ajutorul unor magistrati care erau ofiteri acoperiti? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existentei ofiterilor acoperiti intre magistrati? Pe ce isi sustine afirmatia ca in arhiva SIPA au fost documente numai incepand cu 2001 si ce s-a intamplat cu documentele dinainte de acest an?", mai intreaba judecatoarea.

Disputa a pornit de la afirmatii facute in 2014 de Macovei

"Dovada ca Ponta a fost ofiter acoperit? Poate cauta cineva si prin arhiva SIPA. Daca vrem dovada ca Ponta a fost ofiter acoperit, sugerez sa cautam si in arhiva SIPA. (...) Astfel de informatii, de care colaboratoarea Securitatii, Rodica Stanoiu, se folosea, probabil, pentru a santaja magistrati, erau obtinute, evident, si din interiorul magistraturii, de judecatori sau procurori ofiteri acoperiti. Ponta a ajuns la Parchetul General exact in perioada cand era ofiter acoperit, desi nu indeplinea conditiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicai Stanoiu, colaboratoare a Securitatii”, a spus, in 2014, Macovei.
Citeste si:
Monica Macovei a provocat un grav accident în Constanța. Un bărbat...
Monica Macovei a provocat un...

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri dimineata, ca va desecretiza arhiva SIPA "in cel mai scurt timp si cu respectarea termenelor si procedurilor legale". Presedinta instantei supreme, Cristina Tarcea, spune ca sustine acest demers, care trebuie insa facut in mai multe etape, prima fiind inventarierea documentelor.

Evenimentul Zilei a scris luni ca parte din arhiva SIPA - care ar contine de la 10.000 de dosare pana la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistratilor - a fost copiata, iar unele documente au fost sustrase si chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie a fost infiintat in 1991, ca structura in subordinea Directiei Generale a Penitenciarelor, si trebuia sa urmareasca faptele din penitenciare. In 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justitiei, a trecut SIPA in subordinea MJ, pentru ca structura sa se ocupe si de protectia magistratilor.⁠⁠⁠⁠

Citeste si:
Un român a rănit cu cutterul un spaniol la Paris, după o dispută...
Un român a rănit cu cutterul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.