Politica 4 Mai 2017 12:48 de Clara Vacaru
Gratierea pedepselor pentru mita si trafic de influenta a fost respinsa, joi, in Comisia juridica a Senatului, dupa ce PNL si USR au cerut reluarea votului dat miercuri. Propunerea PNL si USR de a respinge amendamentele prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati a fost adoptata cu 5 voturi ”pentru” (PNL, USR si UDMR) si 4 abtineri (PSD si ALDE).

In raport cu imprejurarea ca avem totusi prinse si neexceptate infractiunile de coruptie despre care am discutat ieri, in raport si de declaratiile facute de liderii PSD, in speta de presedintele partidului si de premier, membrii comisiei din partea PNL si USR va propun sa revenim asupra votului de ieri in ceea ce priveste infractiunile de coruptie, sa le includem in categoria exceptiei de la gratiere. Argumentele tin de solutia diferita fata de infractiunile din Legea 78/2000 si de declaratiile publice ale PSD, sens in care noi credem ca, pe de o parte, lucrurile trebuie reglementate in mod uniform, iar pe de alta parte este foarte bine ca sa avem o pozitie clara si unitara a PSD in legatura cu infractiunile de coruptie, pentru ca daca parlamentarii PSD sunt de acord respectam acest lucru, insa in raport cu declaratiile liderului PSD credem ca e binevenita aceasta propunere a noastra”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Reprezentantul USR in Comisia juridica a Senatului a sustinut propunerea PNL.

Grupul USR considera ca aceste fapte trebuie exceptate de la aplicarea legii gratierii. Sunt fapte care produc consecinte deosebit de grave si iremediabile. Vreau sa va reamintesc ca fapte de coruptie au lasat sa se intample o tragedie, Colectiv, fapte de coruptie fac ca pe spatiile verzi din Bucuresti sa fie ridicate blocuri si constructii care nu mai pot fi demolate, care ne afecteaza viata”, a spus si senatorul USR George Dirca.

Eu nu am inteles ce cautau argumentele legate de declaratiile liderilor PSD. Daca ar fi sa luam asa, ar insemna sa v-as solicita sa va manifestati consecvent cu pozitia doamnei Turcan, care spunea ca PNL lupta impotriva Justitiei. Dar astea fac parte din folclorul specific declaratiilor de presa”, a replicat ironic presedintele Comisiei juridice, social-democratul Serban Nicolae.

Amendamentele lui Serban Nicolae au scos oamenii in strada

Comisia juridica a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD) si 3 ”impotriva” (PNL, USR si UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu la proiectul de Lege privind gratierea, prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati sub rezerva achitarii prejudiciului.
Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat miercuri seara in fata Guvernului fata de decizia Comisiei juridice a Senatului de a gratia inclusiv persoane condamnate pentru fapte de coruptie.

Premierul Sorin Grindeanu a scris miercuri pe Facebook ca Guvernul nu sustine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind gratierea adoptate, miercuri, in comisia juridica a Senatului, precizand ca Executivul sustine Legea gratierii in forma propusa initial de Ministerul Justitiei.

Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, pe Facebook, ca "dezaproba categoric" amendamentele adoptate, miercuri, de Comisia juridica a Senatului, privind gratierea persoanelor condamnate pentru coruptie, si ca va avea o discutie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finala a raportului sa nu contina aceste prevederi.

Serban Nicolae invoca o posibila amenda CEDO

Presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Serban Nicolae, a declarat joi, la Parlament, referitor la opiniile separate ale premierului Sorin Grindeanu si ale liderului PSD, Liviu Dragnea, pe tema gratierii, ca Guvernul nu a dat o solutie alternativa cu privire la conditiile din penitenciarele din Romania, iar, cel mai probabil, Executivul are deja pregatiti banii pentru amenda de la CEDO.
Citeste si:
Comisia Juridica a Senatului a respins ordonanta privind alegerile ant
Comisia Juridica a Senatului...

Domnul Dragnea a declarat ceea ce a declarat in mod constant. Mie mi se pare firesc, nu e o noutate, nu stiu de ce ar trebui sa fie o surpriza. A spus ca nu este de principiu in favoarea gratierii, ci este categoric impotriva gratierii faptelor de coruptie. (...) Este o chestiune de politica penala. Unii au o opinie, altii au alta opinie. Spre exemplu, am vazut ca domnul prim-ministru am vazut ca nu sustine amendamentele, ci sustine proiectul Guvernului. E un punct de vedere (...). Probabil ca Guvernul are deja banii pregatiti pentru amenda de la CEDO. In afara de recursul compensatoriu propus pe vremea lui Florin Iordache, Guvernul nu a dat inca alta solutie alternativa. Daca, pana cand ajunge proiectul legii gratierii pe masa presedintelui Iohannis, Guvernul reuseste sa evite amenda de la CEDO sau reuseste sa faca bani pentru amenda de la CEDO, nu mai e nevoie de legea gratierii”, a afirmat Serban Nicolae.

Citeste si:
Serban Nicolae vrea puteri sporite pentru guvernele interimare....
Serban Nicolae vrea puteri...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.