Europarlamentarul Monica Macovei a avertizat guvernul Moldovei, intr-o dezbatere organizata miercuri la Parlamentul European de catre Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni (ECR) sa tina seama de avertismentele societatii civile legate de regresele inregistrate in lupta anticoruptie si in ce priveste libertatea presei pentru a nu fi periclitata democratia in aceasta tara.

”Recomandam autoritatilor Republicii Moldova sa ia in calcul sugestiile societatii civile. Daca Guvernul se separa de popor si se societatea civila, atunci nu mai exista democratie”, a declarat Monica Macovei (ECR) in cadrul dezbaterii ”Tratatele de Asociere ale Moldovei si Ucrainei - Dincolo de retorica”, pe care a organizat-o in colaborare cu Expert Forum, scrie News.ro.

Principalele critici aduse guvernului de la Chisinau de catre reprezentanti ai societatii civile si presei din Moldova au vizat domeniile justitiei si libertatii presei. ”Avem o evolutie negativa ce a inceput in 2015. Din nefericire, daca evolutiile negative in domeniul economic sau politic sunt repede detectate. in sistemul juridic este greu sa ne convingem si partenerii ca acest lucru se intampla”, a declarat Nadia Hriptievschi, director de programe la Centru pentru Resurse Juridice din Moldova.

Printre regresele semnalate de Hriptievschi sunt cresterea lipsei de incredere in sistemul judiciar in randul populatiei la 89%, selectia si promovarea unor judecatori cu probleme de integritate incepand cu anul 2013, folosirea justitiei impotriva unor magistrati care vorbesc public despre problemele din sistem. De asemenea, dosarele de coruptie insturmentate impotriva unor politicieni nu au vizat membri ai Partidului Democrat, controlat de catre Vladimir Plahotniuc.

Jurnalist Republica Moldova: Libertatea presei cunoaste "o inrautatire considerabila"

Cornelia Bogonovschi, de la Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova, a semnalat ”o inrautatire considerabila” a libertatii presei, in principal prin folosirea abuziva a Legii datelor personale.

Prin prevederile acestor legi a fost limitat accesul la date de evident interes public pentru cetateni. Astfel, autoritatile au blocat in 2016 accesul presei la informatiile legate de companiile care fac donatii partidelor politice, de criteriile prin care sunt decorate anumite personalitati sau de promovare a magistratilor. In plus, dupa 10 ani in care nu au existat procese penale intentate jurnalistilor, acestea au reaparut in 2016, plangerile indreptate impotriva lor bazandu-se tot pe legea privind datele personale.

Citeste si:
Libanezii vor ca țara lor să treacă sub conducerea Franței
Libanezii vor ca țara lor să...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

La randul sau, Igor Munteanu, director executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale ”Viitorul”, a atras atentia ca un sondaj recent a aratat ca 40% dintre moldoveni se tem sa isi exprime opiniile politice, dublu fata de perioada regimului lui Vladimir Voronin.

Problemele din Moldova au fost semnalate si de care oficiali europeni prezenti la dezbatere. Dirk Schübel, seful Directiei pentru relatiile cu tarile Parteneriatului Estic, a salutat eforturile depuse de autoritatile moldovene pentru implementarea reformelor convenite cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International, dar a semnalat ca ”este nevoie de procurori specializati in combaterea coruptiei si limitarea regimului imunitatilor din Moldova”. Schübel a mai spus ca nu au fost facute eforturi privind concentrarea institutiilor mass-media in mana catorva persoane, iar institutiile de implementare a reformei administratiei publice raman slabe.

Monica Macovei a spus ca Uniunea Europeana trebuie sa ceara Ucrainei si Moldovei sa implementeze legislatia anticoruptie in perioada preaderarii Moldovei si Ucrainei la UE. ”Altfel, politicienii proveniti din aceasta tranzitie gri nu vor adopta niciodata masurile anticoruptie”, a spus Macovei. Ea a dat exemplul Romaniei care a fost nevoita sa ia masuri de combatere a coruptiei inca dinainte de aderare, iar adoptarea OUG 13/2017 a aratat ca eforturile depuse nu sunt ireversibile.

Citeste si:
VIDEO Cum a fost întâmpinat convoiul cu ajutoare trimis în...
VIDEO Cum a fost întâmpinat...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.