Presedintele Klaus Iohannis a declansat procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema. Presedintele contesta cele doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale.

"Marti, 24 ianuarie a.c., Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a declansat, in conformitate cu prevederile art. 90 din Constitutia Romaniei, procedura privind organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice", informeaza Administratia Prezidentiala.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisa presedintilor celor doua Camere, solicitand consultarea Parlamentului cu privire la problema sus mentionata.

"Referitor la declansarea unui referendum national a fost informat si Prim-ministrul Romaniei, domnul Sorin Mihai Grindeanu", mai spune Administratia Prezidentiala.

Klaus Iohannis a anuntat inca de luni organizarea unui referendum

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni seara, organizarea unui referendum pe tema modificarii legilor justitiei, afirmand ca exista un larg interes pentru modificarea codurilor penale si gratierii, iar poporul trebuie sa se pronunte asupra acestor teme. In replica, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, la Romania TV, ca presedintele Iohannis „isi cere suspendarea”, pentru a avea din nou „o tribuna” si sa mearga in tara „ca sa se victimizeze”, dar social-democratii nu sunt interesati la acest moment de o posibila suspendare a sefului statului.

"In aceste zile au avut loc proteste, oamenii au iesit indignati sa protesteze in strada impotriva acestei incercari de a modifica prin ordonanta de urgenta legislatia penala. Am auzit fel si fel de aberatii, imediat dupa ce au iesit oamenii in strada. Activisti agitati si agitatori au fugit la televiziunile obediente sa explice poporului ca este o lovitura de stat. Cetatenii sa dea lovitura de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar ca nu dau lovitura de stat, ci lovitura de gratie statului de drept", a declarat Iohannis.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat luni seara, la Romania TV, ca „nu este foarte limpede” daca presedintele Klaus Iohannis poate organiza un referendum pe tema gratierii, in conditiile in care articolul 74 din Constitutie prevede ca cetatenii nu pot avea initiativa legislativa in aceste domenii, ca atare nici nu se pot pronunta la un referendum in acest sens.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Articolul din Legea referendumului care enumera situatiile si temele considerate de interes national asupra carora presedintele poate solicita un referendum a fost declarat neconstitutional in 2006, CCR stabilind atunci ca seful statului este singurul care poate decide temele pentru consultarea populatiei, iar Parlamentul nu se poate amesteca, cenzurandu-i decizia, arata News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.