Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca reactiile oficialilor de la Budapesta din ultima vreme sunt corecte si de responsabilitate fata de comunitatea maghiara din Romania.

El a fost solicitat de jurnalisti sa comenteze declaratiile venite de la Budapesta si Bucuresti si daca, in acest context, este oportuna vizita premierului Viktor Orban, joi, la Satu Mare.

'Tensiunile au plecat si in momentul in care au fost foarte multe decizii administrative si nu numai in Romania, care au lezat comunitatea maghiara si care, intr-un fel, au atacat drepturile obtinute si cunoasteti bine toate cazurile. Din acest punct de vedere, reactia oficialilor de la Budapesta a fost o reactie corecta, de responsabilitate fata de maghiarii din Romania, asa cum si Romania ar trebuit sa reactioneze cand romanii din Valea Timocului sunt intimidati, sunt atacati si drepturile lor nu sunt respectate. Sau in Ucraina sau in alte state. Eu cred ca aceste reactii sunt reactii normale si la aceste fapte vin si au venit de foarte multe ori si reactii pe canale diplomatice, dar si reactii mai directe. Totusi, eu cred si sper in continuare in imbunatatirea relatiilor intre cele doua state, intre Romania si Ungaria, si sper ca preocuparile noastre vor fi comune pentru viitor in aceasta regiune si in UE', a spus Kelemen Hunor.

El a fost solicitat sa comenteze si pozitia ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, care le-a interzis diplomatilor acestei tari sa participe la Ziua Nationala a Romaniei.

'Eu nu vreau sa comentez ce spun altii, mai ales demnitarii din Ungaria sau din alte state. Eu spun in felul urmator: trecutul si evenimentele din trecut ne-au asezat pe baricade diferite. Nici un maghiar nu vede altfel cele intamplate in 1918. (...) Trebuie sa vorbim cinstit: ceea ce pentru unii este bucurie, pentru altii inseamna pierdere. Din acest punct de vedere, eu cred ca pentru a merge inainte - si pe mine ma intereseaza viitorul mai mult decat trecutul - trebuie sa vorbim cinstit si corect si despre acest lucru vorbesc eu, despre acest lucru am vorbit noi si vom vorbi in continuare. Aceste aspecte din trecut nu inseamna ca nu putem proiecta un viitor impreuna si de aceea noi am propus respectarea promisiunilor din 1918 fata de toate minoritatile etnice din Romania. Cam acesta este punctul de pornire, cu inima curata, cu sufletul curat si foarte cinstit si eu cred ca asa trebuie sa vorbim despre ceea ce ne desparte sau ne-a despartit candva si ceea ce ne uneste. Prezentul si viitorul va fi comun', a mentionat presedintele UDMR.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Potrivit acestuia, Romania si Ungaria trebuie sa formeze un front comun, transmite Agerpres.

'Eu, din acest punct de vedere, cred ca si Romania si Ungaria, in anii care urmeaza, ar trebui sa formeze un front comun, impreuna cu celelalte state din Grupul Visegrad si impreuna cu celelalte state fost comuniste din regiune (...) pentru a propune niste modificari, niste reforme constructive la Bruxelles, fiindca urmeaza o reforma in UE. Cred ca pentru fiecare dintre noi este extrem de important sa fim cetateni egali cu cei care au fondat UE si cei care traiesc in zona mai fericita a Europei. Fiindca, pana la urma, pe mine ma deranjeaza ca nu am intrat in spatiul Schengen si ma deranjeaza extrem de tare. E mult mai important acest lucru decat foarte multe alte aspecte. (...) Eu cred ca si oficialii din Ungaria si viitorii oficiali din Romania se vor gandi la viitor si trecutul va fi discutat cinstit, asa cum vede fiecare si cum se simte fiecare, fara sa avem intentia de a leza pe cineva', a mai spus Kelemen Hunor.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Conform publicatiei hvg.hu, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto le-a cerut diplomatilor din toate misiunile externe ale Ungariei sa nu ia parte la festivitatile organizate de ambasadele Romaniei de 1 Decembrie. La cererea jurnalistilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe si Comertului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.

Ministerul roman de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept 'greu de inteles, cu atat mai mult cu cat respectul fata de valorile si simbolurile nationale ale unei tari sunt parte componenta indiscutabila a setului de valori pe care se bazeaza insasi Uniunea Europeana si comunitatea trans-atlantica. Romania a fost si este un stat care va ramane profund atasat respectului acestor valori'.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.