Baroul Bucuresti a amanat, marti, luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din avocatura, pana cand Ministerul Educatiei va solutiona contestatia lui Victor Ponta privind ordinul de retragere a titlului de doctor si Curtea de Apel Bucuresti va da o hotarare in cazul solicitarii fostului premier.

Consiliul Baroului Bucuresti a luat marti din nou in discutie cererea de excludere din avocatura a lui Victor Ponta, solicitare depusa de Monica Macovei, stabilind, dupa analizarea cauzei, sa amane luarea unei decizii. Decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, a declarat ca decizia de suspendare a solutionarii cererii de excludere din avocatura a lui Victor Ponta, luata cu unanimitate de voturi, este “solutia inteleapta, pentru a nu crea o insecuritate in raporturile juridice”.

“In sedinta de astazi, 13 septembrie 2016, analizand sesizarea doamnei avocat Monica Macovei cu privire la cererea de excludere a domnului Victor Ponta din Baroul Bucuresti, tinand cont de faptul ca a fost depusa o dovada ca a fost formulata o plangere impotriva ordinului ministrului Educatiei Nationale prin care a fost retras titlul de doctor, in unanimitate, Consiliul Baroului Bucuresti a decis sa suspende solutionarea cererii de excludere pana cand vom sti ce anume va decide ministrul Educatiei Nationale, ministerul, cu privire la plangerea formulata de domnul avocat Victor Ponta. Am apreciat ca este o solutie inteleapta, pentru a nu crea o insecuritate in raporturile juridice, fiindca o eventuala revocare a ordinului prin care a fost retras titlul de doctor ar avea consecinte implicite, indirecte si cu privire la decizia pe care noi am fi dat-o astazi”, a spus Dragne, potrivit News.ro.

Decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, spunea, la sedinta precedenta a Consiliului, in 6 septembrie, ca nu exista o legislatie clara care sa lamureasca daca o persoana intrata in avocatura fara examen, in baza titlului de doctor, asa cum este cazul fostului premier, este exclusa din randul avocatilor in situatia in care titlul de doctor i-a fost retras.

"Nu avem o lege, un text care sa spuna ca, daca a fost retras titlul de doctor in drept, este de drept retras si titlul de avocat. (...) Si noi ne punem, evident, intrebari juridice, fara sa ne intereseze persoana careia i-a fost dat titlul de doctor, strict ca juristi, ce se intampla cu ordinul in tot acest timp si care e efectul”, arata atunci Dragne.

Europarlamentarul Monica Macovei declara, in 6 septembrie, dupa ce a participat, timp de 45 de minute, la sedinta Consiliului Baroului Bucuresti, ca membrii Consiliului trebuie sa gaseasca temeiul juridic si sa aplice legea, precizand ca pe unii dintre ei nu crede ca i-a convins ca Ponta trebuie exclus din avocatura.

Macovei arata ca, daca vrea sa fie avocat, Ponta ar trebui sa dea examen.

“Ponta a intrat cu scutire de examen in Baroul Bucuresti pentru ca avea titlul de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de catre ministrul invatamantului, ca atare nu mai poate sa fie avocat. O solutie juridica, de exemplu, poate fi ca Baroul, in simetria actelor administrative, sa retraga scutirea de examen, ca intai a trebuit sa ii dea scutire de examen, el fiind doctor. Sa-i retraga scutirea de examen si automat nu mai poate fi avocat decat daca da examen. Sa dea si el examen ca alti avocati care au intrat in avocatura", mai spunea Monica Macovei.

Citeste si:
Liviu Puștiu, alături de Jador după ce și-a anunțat retragerea din...
Liviu Puștiu, alături de...

La o alta sedinta, care a avut loc pe 31 august, in Consiliul Baroului a fost prezent, timp de zece minute, si Victor Ponta. Decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, arata ca premierul si-a sustinut punctul de vedere, iar membrii Consiliului Baroului au luat nota de finalizarea unui raport intocmit in acest caz.

Fostul premier declara ca ii pare rau ca Baroul este folosit de Monica Macovei in dispute politice.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucuresti a fost depusa de Monica Macovei, care motiva ca fostul premier nu mai poate fi avocat, pentru ca a intrat in avocatura doar pentru ca avea diploma de doctor in Drept, fara examen.

Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, in 1 august, Ministerului Educatiei decizia finala din 27 iulie, prin care s-a confirmat ca teza de doctorat semnata de Victor Ponta nu respecta standardele de etica a cercetarii stiintifice si a propus, in consecinta, retragerea titlului de doctor in Drept, in baza articolului 170 din Legea Educatiei nr. 1/2011.

Citeste si:
Inna, primele declarații despre cererea în căsătorie. Cum au...
Inna, primele declarații...

Ulterior, ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor in drept acordat de Universitatea Bucuresti in 15 decembrie 2003.

In 23 august, Consiliul Baroului Bucuresti a luat in discutie cererea formulata de Monica Macovei si a decis sa amane decizia, initial pana in 31 august, dupa ce fostul premier a trimis Baroului documente din care reiese ca a contestat la Ministerul Educatiei, printr-o plangere prealabila, ordinul de retragere a titlului de doctor si, totodata, a cerut la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea aplicarii acestui ordin pana la un raspuns al ministerului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.