Deputatul Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploiesti, pentru complicitate la spalare de bani, in dosarul in care este cercetat si fostul premier Victor Ponta, acuzat ca a primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalitati politice straine, iar in schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Omul de afaceri Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, el fiind acuzat de complicitate la spalare de bani,

Aceeasi masura fusese dispusa anterior de procurorii anticoruptie si pentru fostul premier Victor Ponta, audiat si el la DNA Ploiesti.

In ordonantele de control judiciar dispuse de procurori se arata ca pentru desemnarea lui Sebastian Ghita drept candidat pe listele unui partid intr-un colegiu electoral ”in care formatiunea sa aiba certitudinea ca va obtine mandatul pentru care se candida, Victor Ponta, in calitatea sa de presedinte al respectivului partid, si-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidati”.

”Confirmarea propunerii a fost facuta de Victor Ponta in scopul obtinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constand in plata sumei de 220.000 de euro, necesara organizarii unei vizite in Romania a unei personalitati politice straine. Se urmarea astfel ca, prin mediatizarea unor intalniri alaturi de personalitatea care beneficia de notorietate internationala, Victor Ponta sa castige capital electoral, in conditiile in care, in cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau sa aiba loc alegeri locale si parlamentare”, arata DNA.

Suma de 220.000 de euro a fost obtinuta prin persoane interpuse de la Sebastian Ghita.

Procurorii sustin ca, pentru a crea aparenta ca vizita fostului lider strain in Romania nu are loc la initiativa partidului, s-a stabilit ca intreaga activitate sa fie organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit si apolitice, ”care sa induca ideea in randul opiniei publice ca intalnirea persoanei publice straine cu Victor Ponta ar fi avut loc la initiativa celui dintai”.

”In acest scop, Victor Ponta, impreuna cu Sebastian Ghita, i-au solicitat reprezentantului organizatiei nonprofit sa gaseasca o modalitate prin care politicianul strain sa fie chemat in Romania fara sa fie cunoscut faptul ca aceasta avea loc la initiativa lui Victor Ponta, iar plata ocazionata de organizarea acestui eveniment sa fie suportata de Sebastian Aurelian Ghita prin intermediul unei societati comerciale controlate prin persoane interpose”, precizeaza procurorii anticoruptie.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Potrivit DNA, in acest sens, pentru a disimula originea ilicita a sumei de 220.000 de euro, Victor Ponta a acceptat, in coniventa cu Sebastian Ghita, incheierea succesiva a doua contracte.

”Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constand in plata sumei de 220.000 euro necesara obtinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel si pentru formatiunea politica reprezentata de catre acesta, conform intelegerii avute, Ghita Sebastian Aurelian a fost confirmat, de catre presedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, in cadrul unui colegiu electoral din judetul Prahova”, mai spun procurorii DNA.

Confirmarea listei cu propunerile cu candidaturile pentru ocuparea functiei de deputat sau senator, inaintate de organizatiile judetene sau de sector ale partidului, intra in atributiile lui Victor Ponta.
De altfel, in urma alegerilor, Sebastian Ghita a devenit deputat.

Citeste si:
Lora și Ionuț Ghenu, planuri serioase pentru 2024: „Doamne ajută,...
Lora și Ionuț Ghenu, planuri...

DNA arata ca, in ultima perioada, in politica romaneasca ”a aparut o practica potrivit careia oamenii potent financiar pot accede cu usurinta in functii de demnitate publica alese, fiind promovati de conducerile partidelor politice cu scopul direct si nemijlocit de a asigura finantarea ilegala a partidelor in campaniile electorale”.

”In acest context, in conditiile in care legea partidelor politice si legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finantare a partidelor si a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natura a aduce grave prejudicii democratiei care presupune ab initio ca persoanele care acced in functii de demnitate publica sa fie alese de catre popor potrivit principiului reprezentativitatii pe criterii de competenta profesionala si probitate. Practic orice plata facuta in aceste conditii constituie un folos necuvenit atata timp cat accederea pe listele de candidati intr-un colegiu care sa asigure obtinerea mandatului este conditionata de efectuarea acesteia”, precizeaza DNA.

Citeste si:
Premierul Morawiecki solicită acordarea rapidă a statutului de...
Premierul Morawiecki solicită...

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Ghita si Ponta trebuie sa se prezinte la sediul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti sau la sediile instantelor ori de cate ori sunt chemati; sa informeze de indata organele judiciare cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Directia Generala de Politie Bucuresti - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere; sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului/judecatorului competent; sa nu se apropie de alte persoane mentionate in ordonanta si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale; sa nu faca declaratii in mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati in cauza, transmite News.ro.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.