Copresedintele PNL Alina Gorghiu semnaleaza o serie de probleme, criticand activitatea ANAF, pe baza unei analize realizate de FMI, scrie revista22.ro.

"ANAF sau formalismul fara fond

Am citit in ultimile zile stirile despre raportul FMI despre cum se desfasoara, printre altele, controalele ANAF in cazul contribuabililor mari. Rezultatele studiului arata o problema de sistem care tine de insasi filozofia de lucru a acestei institutii, de mentalitatea inspectorilor si de suprareglementarea procedurala. Oamenii de afaceri se plang de ani de zile ca sunt haituiti si fortati sa accepte un sistem care nu doar ca nu ii motiveaza ci din contra ii abuzeaza. Concluziile sunt clare, independente si nepartinice.

Cand un expert iti spune ca faci controale dupa ureche, avand drept criteriu data ultimei verificari sau o cerere din partea Curtii de Conturi, cand inspectorii tai stau o jumatate de an la acea inspectie de frica sa nu fie ei sanctionati pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu sau cand eficienta acelor verificari este de doar 10% poate ca ar trebui sa se revada modul in care statul in acest caz raspunde rolului sau. Altfel spus, punct si de la capat. Nu carpit, nu peticit.

La 1 ianuarie 2016 a intrat in vigoare un nou regulament de functionare a ANAF pe care de curiozitate am intrat sa ma uit. Daca il coroboram cu informatiile din raportul FMI (pe care va invit sa il cititi) am o singura concluzie: formalism fara fond sau pierdere de timp. Raportul intocmit de Fondul Monetar International subliniaza foarte clar ca "Resursele de control irosite pe inspectii neproductive sunt enorme".

E greu sa mai creada cineva, in aceste conditii, ca aperi mediul privat. Insa PNL a sprijinit mereu mediul privat si in noul Program de Guvernare propune o serie de masuri concrete (vom lansa in curand o dezbatere pe acest subiect). Cand contributiile sociale sunt cele mai importante resurse pentru politica sociala cu 8,2% din PIB sau 24,7% din veniturile statului roman dar impozitul pe profit ocupa un loc marginal in ierarhia veniturilor statului de doar 2% anul trecut sau 5,9% din sumele colectate in timp ce impozitul pe salarii este un venit aproape dublu in visteria statului, atunci e clar ca avem o singura cale de urmat: sprijinirea mediului de afaceri", a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.