Cererea DNA, formulata de procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, privind incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa in cazul politistului Bogdan Gigina a ajuns, vineri, la Senat, urmand sa fie stabilit un calendar al audierilor si votului.

Cererea a fost transmisa vineri dimineata de catre procurorul general, Augustin Lazar, dupa ce DNA a cerut, joi, incuviintarea urmaririi penale fata de Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si actual senator independent.

Odata ajunsa in Senat, cererea va fi inregistrata la Biroul Permanent al forului, care va stabili calendarul de aprobare. Mai intai, Gabriel Oprea va putea veni, insotit de avocat, pentru a-si studia dosarul, apoi va aparea in fata Comisiei juridice, care trebuie sa elaboreze un raport pentru aprobarea sau respingerea solicitarii DNA. Acest raport va ajunge ulterior in plenul Senatului, pentru votul final.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat joi procurorului general sa trimita Senatului cerere pentru inceperea urmaririi penale fata de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea va ajunge astfel pentru a treia oara la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitari DNA de urmarire penala, de data aceasta pentru ucidere din culpa, dupa ce, in februarie, Senatul a aprobat doua cereri de urmarire penala pentru abuz in serviciu, in cazul limuzinei DIPI si in cel al folosirii abuzive a coloanei oficiale.

In ultimele doua cazuri, fostul ministru de Interne si vicepremier nu a avut sorti de izbanda in fata senatorilor. Pe 3 februarie 2016, Senatul a aprobat urmarirea sa penala in dosarul coloanei oficiale, fiind acuzat ca a facut abuz de prevederile legii in acest caz, scrie News.ro.

Potrivit procurorilor, in perioada in care a fost ministru de Interne, Oprea a fost insotit de echipaje ale Politiei Rutiere "in cvasitotalitatea deplasarilor", incluzand deplasarile zilnice la sediul ministerului si cele saptamanale la sedintele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant si cand mergea acasa.

Oprea realiza in medie aproximativ cinci deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale Politiei Rutiere. Spre exemplu, in perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasari cu coloana oficiala, in timp ce premierul a avut 814 deplasari, iar presedintele a avut 580 de deplasari.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Cererea a fost atunci aprobata cu 102 voturi "pentru", 30 voturi "impotriva", iar un vot a fost anulat.

Doua saptamani mai tarziu, DNA a cerut urmarirea penala a lui Gabriel Oprea intr-un alt dosar, acuzatiile fiind de abuz in serviciu legat de cumpararea de catre DIPI a unui Audi A8 pentru protectia demnitarilor, cu bani care erau destinati doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei, masina pe care ulterior a folosit-o doar fostul ministru al Internelor.

Senatul a aprobat atunci solicitarea DNA cu 71 de voturi ”pentru”, 52 de voturi ”impotriva”, iar un vot a fost anulat.

Acum, Gabriel Oprea ajunge in fata senatorilor dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a solicitat inceperea urmaririi penale fata de fostul vicepremier pentru ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina.

Citeste si:
Inna, primele declarații despre cererea în căsătorie. Cum au...
Inna, primele declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.