Petre Toba, ministrul demisionar al Afacerilor Interne, publica, pe pagina oficiala de Facebook a institutiei, un mesaj adresat angajatilor in care spune ca nu a fost tentat niciodata sa faca politica, desi toate atacurile de care a avut parte inca din prima zi a mandatului sau nu au vizat activitatea din minister, ci au fost atacuri „de natura politica”.

Petre Toba isi incepe mesajul postat pe Facebook prezentand realizarile pe care le-a inregistrat Ministerul Afacerilor Interne in perioada in care a preluat acest portofoliu.

„Prin activitatea desfasurata in aceasta perioada, Ministerul Afacerilor Interne si-a adus o contributie majora la faptul ca astazi, Romania este recunoscuta ca un stat sigur. (...) Ca om care a lucrat in acest sistem, stiam la momentul investirii, ca un an electoral inseamna un an de zbateri. Istoria anilor electorali asta demonstreaza – in anii 2009 si 2012, MAI a avut cate 5 ministri. Cu toate acestea mi-am asumat aceasta provocare, iar prin ceea ce am facut pentru institutie si, in special pentru cetateni, eu cred ca a meritat!”, scrie fostul ministru.

Petre Toba si-a anuntat demisia joi seara dupa ce DNA a cerut procurorului general al Romaniei sa solicite presedintelui incuviintarea urmaririi penale in dosarul care priveste activitatea DIPI favorizarea faptuitorului. Demisia lui Toba a fost acceptata la scurt timp de premierul Dacian Ciolos

"Prim-ministrul Dacian Ciolos a acceptat demisia domnului Petre Toba din functia de ministru al Afacerilor Interne. Pana luni 5 septembrie, Premierul va inainta Presedintelui Klaus Iohannis propunerea de inlocuire la conducerea Ministerului Afacerilor interne", potrivit unui comunicat al Guvernului.

Petre Toba, la scurt timp dupa ce si-a prezentat demisia a transmis presei ca a facut acest gest „pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne intr-un scandal public in prag de alegeri". El mai a spus ca respinge cu tarie acuzatiile aduse si este la dispozitia organelor de ancheta pentru clarificarea oricarei situatii.

"Resping cu tarie acuzatiile aduse si sunt la dispozitia organelor de ancheta pentru clarificarea oricarei situatii. Mentionez ca toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentarii cauzei, inclusiv la cele clasificate secret de stat, a mai spus Petre Toba.

Citeste si:
OFICIAL: Volkswagen a dezvăluit cum ar fi trebuit să arate...
OFICIAL: Volkswagen a...

Procurorii DNA il acuza pe ministrul de Interne ca a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente care ar fi dovedit deturnarile de fonduri din bugetul DIPI.

In luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, seful DIPI Nicolae Gheorghe si adjunctul sau Nelu Zarnica au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri in forma continuata.

Dosarul a fost supranumit "Limuzina” deoarece a vizat felul in care a fost achizitionat de catre DIPI a un automobil Audi A8, pentru protectia demnitarilor.

Masina ar fi fost cumparata din fonduri destinate doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei, fiind folosita doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august pana in octombrie 2015.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

Potrivit DNA, in 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, in calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI si a aprobat cumpararea unui autoturism Audi A8 pentru „asigurarea protectiei demnitarilor”. Banii au fost insa cheltuiti ilegal pentru cumpararea masinii, in conditiile in care puteau fi folositi doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei.

Procurorii spun ca Gabriel Oprea ar fi fost ajutat in acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, si de Gabriel Nicolae Pavel, care era seful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetati in dosar, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.