Politica 10 Mai 2016 10:15
Marti,10 mai, de Ziua Regalitatii, Casa Majestatii Sale organizeaza evenimente cu fast, la Castelul Peles din Sinaia, precum inaltarea Stindardului Regal, un concert de gala, un Garden Party, iar la ora 18:00, Familia Regala va iesi pe balconul castelului pentru a saluta participantii la sarbatoare.

Sarbatoarea va debuta marti, 10 mai in Bucuresti, la Statuia Regelui Carol I din Piata Palatului Regal, unde la ora 10:30, va avea loc o ceremonie militara si depunere de flori.

Familia Regala va sosi la Statuia Regelui Carol I la ora 11:00. In incheiere, Militarii Regimentului 30 Garda Mihai Viteazul vor prezenta publicului o demonstratie de indemanare cu arma. Vor fi prezenti Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Nixon, Principesa Sofia si Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei.

Apoi, dupa ora 13:00, evenimentele se muta la Sinaia, unde pentru prima data dupa anul 1947, va flutura Stindardul Regal.

Intrarea va fi libera la aceste evenimente, atat pentru public, cat si pentru presa. Publicul va avea acces pe peluza din fata castelului, incepand cu ora 16:00.

Pe terasa Castelului Regal Peles, la ora 13:20, va avea loc ceremonia inaltarii Stindardului Regal pe catargul din turnul edificiului. Vor fi prezenti la ceremonie membri ai personalului Casei Majestatii Sale Regelui de la Palatul Elisabeta si de la Castelul Savarsin, Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, personalul Muzeului National Peles si invitatii Familiei Regale veniti din strainatate pentru Jubileul de 150 de ani. Stindardul Regal va fi ridicat la sosirea pe terasa castelului a Custodelui Coroanei. Vor fi de fata Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Philips Nixon, Principesa Sofia si Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei.

In piata din fata Corpului de Garda (La Tunuri), la ora 15:00, Principesa Mostenitoare Margareta va acorda premiile castigatorilor editiei a cincea a Maratonului Regal. Startul Maratonului Regal va fi dat la ora 8:00 dimineata si se va desfasura pe traseul Castelul Peles – Poteca Regala – Stana Regala – Poiana Tapului – Cascada Urlatoarea – Busteni – Partia Kalinderu – Manastirea Busteni – drumul forestier Poiana Tapului Sinaia – Castelul Peles.

Traditionala Garden Party si concertul de gala cu ocazia sarbatorii nationale de 10 Mai vor avea loc pe terasa si peluza Castelului Peles, de la ora 17:00 la ora 19:30.

Familia Regala asteapta cat mai multi romani sa vina la Castelul Peles, "la aceasta sarbatoare importanta pentru Coroana si pentru natiunea romana". De asemenea, sunt binevenite grupuri reprezentand organizatii, institutii sau comunitati.

Citeste si:
Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
Licorile rafinate care dau...

Drumul de la intrarea pe domeniu pana la castel se va face pe jos pentru toti participantii. Intrarea masinilor pe domeniu este interzisa.

Intre ora 17:00 si ora 18:00, Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale va sustine un recital cu muzica internationala.

La ora 18:00, Familia Regala va iesi pe balconul castelului, pentru a saluta participantii la sarbatoare. Trei avioane ale Iacarilor Acrobati vor survola parcul regal.

La ora 18:30, va incepe concertul de gala. Muzicienii vor evolua in aer liber, pe o scena asezata pe terasa castelului. Imaginile vor fi preluate pe doua mari ecrane, vizibile pentru toti cei aflati pe peluza.

Concertul va fi sustinut de orchestra largita a Cameratei Regale, avand ca invitati de onoare pe violonistul Remus Azoitei si pe tenorul Teodor Ilincai, precum si pe dirijorul Tiberiu Soare. Repertoriul va cuprinde piese de valoare si de popularitate din creatia compozitorilor romani George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu si Grigoras Dinicu, precum si lucrari de Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Ernesto de Curtis si Eduardo di Capua.

Citeste si:
Cum își încep ziua Gina Pistol și Smiley, după ce au devenit...
Cum își încep ziua Gina...

Familia Regala va urmari concertul de pe terasa Castelului Peles. Concertul se va incheia la ora 19:30. La finalul concertului, vor fi lasati sa zboare 400 de porumbei albi.

De asemenea, in ziua de 10 mai, restaurantele de pe cuprinsul Domeniului Regal Sinaia vor sta la dispozitia participantilor la evenimente. Restaurantele vor fi deschise in intervalul 12:00 - 23:00 si vor avea terasele extinse si amenajate special pentru sarbatoare.

Parcarile auto vor fi gratuite pe parcursul zilei de 10 mai 2016 pe intreg Domeniul Regal Sinaia.

Sunt bineveniti toti cei care doresc sa ia parte la evenimente din tara, din Republica Moldova sau din alte colturi ale lumii.

In fiecare an, pe 10 mai este ziua regalitatii, fosta zi nationala a Romaniei, ziua dinastiei in care a avut loc intrarea in Bucuresti a principelui Carol I, precizeaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Pârtiile de schi din România s-au deschis datorită ninsorilor din...
Pârtiile de schi din România...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.