De la vin la gin, la vodkă, rom, lichior, whisky, coniac, tequila, șampanie, spumante și până la băuturi tradiționale, toate se vor regăsi în curând pe mesele românilor, ținând cont că sărbătorile bat la ușă, iar întâlnirile festive, la care se ciconesc băuturi fine, vor fi din ce în ce mai dese. Într-o perioadă în care românii se gândesc de două ori înainte de a scoate bani din buzunar pentru micile plăceri personale, este bine de știut că magazinele de specialitate au încă oferte de Black Friday, iar băuturile preferate pot fi achiziționate cu reduceri de consistente chiar și 50%!

Reducerile sunt de bun augur, mai ales în luna cadourilor, indiferent că în coșul de cumpărături se regăsesc doar câteva sticle din cea mai veche şi îndrăgită băutură alcoolică, cu o istorie de 7000 de ani, cum este vinul, de șampanie sau de vin spumant, între care se fac adesea confuzii. În acest sens, este bine de știut că denumirea „şampanie” este purtată doar de către vinurile produse în regiunea Champagne, Franţa, unde în prezent sunt cultivate cca 35000 de hectare de viță-de-vie, cu precădere soiurile Pinot Meunier, Pinot Noir şi Chardonnay şi unde a fost elaborată Metoda Champenoise. În orice loc de pe planetă, în afara Franței, sortimentele din această categorie se numesc „vinuri spumante”.

Iar dacă vorbim despre Franța și băuturile sale alese, este bine de menționat și coniacul, a cărui tehnică de producţie a fost perfecţionată de producători din regiunea Cognac, care au inventat conceptul dublei distilări şi a învechirii în butoaie de stejar. De aceea, pot fi numite “coniac” doar distilatele produse în zona Cognac, din struguri recoltați aici. În România, distilatul se numeşte “vinars”.

Sărbători cu gust de peste tot din lume

În topul băuturilor care deschid orice petrecere cu ștaif, un loc aparte îl va avea întotdeauna whisky-ul, una dintre cele mai populare şi apreciate băuturi alcoolice de pe glob, preparată prin distilarea cerealelor, mai ales a orzului, a ovăzului sau a secarei. Folosit iniţial ca medicament, whisky-ul a fost consumat cu scopul de a prelungi viaţa, călugării irlandezi din Evul Mediu descriind băutura ca “apa vieţii”. Astăzi, sortimentele de whisky de cea mai bună calitate sunt produse în ţări cu tradiţie, precum Scoţia, Irlanda, Statele Unite şi Canada.

Citeste si:
501®: Numărul care a schimbat totul
501®: Numărul care a schimbat...

Românii care preferă să se delecteze de sărbători cu băuturi de pe alte meleaguri își pot îndrepta atenția și către alte licori cu diverse savori: de la rom columbian, din Republica Dominicană sau chiar din Danemarca, la vodka fabricată în țări cu tradiție în producerea celei mai cunoscute şi consumate băuturi tari din lume, precum Rusia, Polonia, Lituania şi ţările Scandinave, ori tequila mexicană, supranumită de azteci “darul zeilor”.

În funcție de preferințe, magazinele online de băuturi alcoolice oferă clienților, în această perioadă, și alte surse de inspirație pentru alegeri potrivite de sărbători, la prețuri bune. În plus, licorile rafinate pot fi și o modalitate la îndemână pentru a face un cadou deosebit celor dragi. Este bine de știut că, pe site-urile specializate, există și coșuri cadou cu băuturi variate, pentru toate gusturile și toate buzunarele. Livrarea este rapidă, exceptând perioadele aglomerate, iar pentru comenzile care depășesc o anumită valoare, transportul este gratuit. Alegeri inspirate!

Citeste si:
Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica vineri,...
Aproape două milioane de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.