Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, a declarat miercuri ca jurisprudenta Curtii Constitutionale nu a schimbat substanta si conceptia blocului legislativ al codurilor, deciziile judecatorilor vizand doar 1% dintre prevederile acestora.

"Noile coduri au insumat aproximativ 5000 de articole. Daca tinem cont ca fiecare articol cuprinde mai multe aliniate, vorbim de aproximativ 15.000 de texte juridice integrate. Din ele, colegii dlui Zegrean au gasit cu cale ca ar fi neconstitutionale 34, care cuprind cateva probleme de drept regasite in cele 34 de articole. Asupra respectivelor probleme de drept au fost pareri impartite inclusiv la nivelul CCR, devreme ce deciziile au fost luate in general cu voturi impartite, inclusiv cu opinii separate, cum a fost luata ultima decizie privind interceptarile",a scris liberalul Catalin Predoiu, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru al Justitiei si- continuat rationamentul precizand ca majoritatea problemelor ridicate de Curtea Constitutionala a Romaniei au vizat chestiuni de natura tehnica, scrie MEDIAFAX. "Din cele 7 probleme de drept, aproximativ 4 ridica problema de tehnica, restul sunt chestiuni discutabile, in functie de conceptia si filosofia juridica abordata. In concluzie, jurisprudenta CCR nu a schimbat substanta si conceptia blocului legislativ al codurilor. Iar daca privim in termeni statistici, indreptarile facute de CCR la blocul legislativ al codurilor sunt sub 1%, cum spuneam, mult sub 1%. M-as bucura sa intalnim aceeasi statistica peste tot in sfera dreptului si a justitiei", a mai comentat Predoiu.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, marti seara la TVR, ca din cele aproximativ 5000 de articole ale Codului penal si Codului de pocedura penala, CCR a declarat neconstitutionale 48, poate chiar 50, ceea ce nu este foarte mult. Zegrean a mai spus ca aceste coduri nu au fost in dezbatere parlamentara. "De cand am venit in Parlament in 2005 pana in 2007 abia am ajuns la articolul 5. Calculati dumneavoastra cati ani ar fi trebuit sa se dezbata cele 3000 de articole din codul penal si de procedura penala. Este foarte greu sa se dezbata in Parlament", a mai spus el, intrebat cine este responsabil pentru ca mai multe articole din legea penala 'pica" testul de constitutionalitate. "Nu as duce vina la Parlament. Vinovat este autorul (Guvernul-n.r.)", a conchis presedintele CCR.

Citeste si:
Ciucă: „Există probabilitatea ca MCV-ul să fie ridicat”
Ciucă: „Există probabilitatea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.