Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat marti ca decizia Curtii Constitutionale pe tema interceptarilor nu este un atac la adresa SRI si ca prin OUG care a facut Serviciul organ de cercetare penala speciala in cazuri de siguranta nationala ''s-a spus lucrurilor pe nume''.

''Noi nu am avut in vedere activitatea SRI-ului, cand am admis aceasta exceptie de neconstitutionalitate. Am avut in vedere textul de lege, pur si simplu, textul din articolul 142, alin. 1 din Codul de Procedura Penala, care, in paranteza fie spus, a fost introdus in 2014, pana in 2014 lucrul acesta nu exista in legislatia romaneasca (...) Noi am cautat in toata legislatia sa vedem care sunt alte institutii specializate ale statului, care fac actiune de urmarire penala, ori nu am gasit asa ceva. Deci, textul a fost considerat nepredictibil, neclar si de aceea a fost declarat neconstitutional. Nu am vrut sa atacam nici SRI, nici pe altcineva'', a declarat Augustin Zegrean, intr-un interviu la TVR.

Presedintele CCR s-a declarat de acord cu interpretarea data de Daniel Morar modului in care decizia Curtii se va aplica dosarelor in curs si a explicat ca fiecare judecator va decide ''de la caz la caz''.

Zegrean a subliniat ca era nevoie de mai multa transparenta, dar a tinut sa precizeze ca decizia CCR nu limiteaza atributiile SRI.

''Asta s-a reprosat tot timpul: ca nu este transparenta. Omul trebuie sa stie ca poate sa fie ascultat, ca poate sa fie fotografiat, ca poate sa i se fotografieze casa, ca poate sa fie filmat in anumite imprejurari si trebuie sa stie cine poate sa faca asta si in ce conditii, in ce imprejurari si pentru ce poate sa faca asta. Partea de siguranta nationala nu este afectata de aceasta decizie, pentru ca, in continuare SRI se va ocupa de partea de siguranta nationala si de crima organizata'', a explicat presedintele CCR.

Pe de alta parte, el a aratat ca prin ordonanta de urgenta a Guvernului prin care SRI a devenit organ de cercetare penala speciala in cazuri de siguranta nationala si de terorism atributiile Serviciului nu au fost largite, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

''Mai degraba as spune ca s-a spus lucrurilor pe nume. Sigur ca sunt anumite activitati specifice pe care ei le fac. Nu poti sa pui la pisica clopotei si sa o trimiti sa prinda soareci, dar activitatea lor este reglementata prin lege. Este o lege din 1992, probabil ca ar trebui imbunatatita. Ar trebui adusa la zi'', a completat presedintele Curtii Constitutionale.

El a reiterat faptul ca "nu exista pericolul ca cineva sa scape de raspundere daca e vinovat datorita acestei decizii". ''Judecatorul este cel care apreciaza probele, decizia noastra nu schimba cu nimic'', a concluzionat Zegrean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.