Guvernul a aprobat in sedinta de joi doua hotarari privind Normele pentru aplicarea legii privind pensiile militare de stat, care prevad, printre altele, un mecanism de reglare a unor drepturi deja castigate.

”Este o clarificare a modului prin care anumite prevederi legate de pensile militare vor fi aplicate. Este vorba despre reglementarea unor restituiri de sume in cuantumul pensiilor, unele castigate in instanta, altele trebuie reglate in functie de legislatia existenta si puse in concordanta cu vechea legislatie, pe principiul cuantumului cel mai avantajos pentru cel care beneficiaza de pensie ”, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, in noul context legislativ, aplicabil de la 1 ianuarie 2016, se impune adoptarea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat pentru a reglementa modalitatea restituirii sumelor reprezentand diferentele intre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 si cele stabilite in baza legislatiei adoptate ulterior - Legea nr. 119/2010 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2011, aprobata prin Legea nr. 165/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform aceluiasi document, odata cu integrarea sistemului pensiilor militare de stat in sistemul public de pensii, persoanele beneficiare de pensii militare in temeiul cadrului normativ anterior datei de 1 ianuarie 2011 s-au regasit in imposibilitatea identificarii documentelor care dovedesc veniturile obtinute in activitatea profesionala cu prilejul recalcularii pensiei.

Restituirea sumelor de bani rezultate din calcularea diferentelor intre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 si cele stabilite in baza Legii nr.119/2010 si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2011, se face doar la cererea titularului dreptului de pensie (sau de tutorele ori curatorul acestuia, de catre persoana careia i s-a incredintat ori i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal sau prin mandatar desemnat prin procura special), in termen de doi ani de la data intrarii in vigoare a legii, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Programul „Masa Caldă” începe cu întârziere. Banii au fost alocați...
Programul „Masa Caldă” începe...

”E vorba, mai degraba, de un mecanism de reglare a unor drepturi deja castigate si de clarificare a legislatiei care a fost subsecventa de-a lungul anilor pe acest subiect”, a mai spus Suciu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.