Programul „Masa Caldă”, proiect prin care elevii ar urma să primească în primul semestru al anului școlar 2022 - 2023 o masă caldă pe zi, va începe și anul acesta cu întârziere. Chiar dacă banii necesari au fost alocați de Guvern, normele de aplicare lipsesc cu desăvârșire. Programul s-a dovedit a fi unul util în anii precedenți, căci o masă caldă înseamnă zeci de elevi care nu abandonează școala.

„Masa Caldă” ajunge cu întârziere în școli. Programul are banii, dar n-are normele

Anul acesta, aleșii au alocat 147 de milioane de lei pentru masa caldă la nivelul întregii țări, însă normele de aplicare se lasă așteptate, ceea ce amână data la care programul poate fi aplicat. Anul trecut, programul a început cu o întârziere de 7 luni, lucru care s-a văzut în prezența copiilor la școală.

Școala Ilarion Felea din Arad este singura din oraș care oferă o masă caldă celor aproape 400 de învățăcei. Primăria a dat 350 de mii de lei pentru a cumpăra containere în care elevii să ia masa.

„În urma rectificării bugetului de stat a fost alocată suma necesară continuări programului ,,masă caldă in școli,,. În ceea ce ne priveste asteptam repartizarea sumelor pe judete la propunerea ministerului educatiei Anul trecut, primaria Arad a plătit din bugetul local sumele necesare demarării programului şi a recuperat banii de la guvern. Nu se ştie dacă şi în acest an, va putea suporta aceste cheltuieli în avans”, a declarat purtătorul de cuvânt al de la primăria Arad.

Tariful zilnic al unui meniu a crescut de la 10 lei la 15 lei

Programul oferă un suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 300 de unități de învățământ preuniversitar de stat. În prezent sunt 150 de școli care beneficiează de acest program. A crescut și tariful unui meniu zilnic, de la 10 la 15 lei.

„Urgenţa adoptării rezultă și din faptul că, pe de-o parte, programul trebuie să fie implementat începând cu data de 1 septembrie 2022, dată de referință pentru începerea noului an școlar 2022-2023, dată până la care unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale trebuie să finalizeze procedurile de achiziție publică a suportului alimentar și să încheie contractele de prestări servicii, astfel încât un număr însemnat de preşcolari şi elevi vulnerabili, aflați în situaţie de abandon şcolar, să nu fie descurajaţi de un cadru legal neadaptat nevoilor reale ale acestora.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

În proiect este specificat faptul că „abandonul școlar și părăsirea timpurie a școlii sunt determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului național de învățământ, cumulate cu probleme economice și sociale, accentuate de pandemia Covid-19, pentru a limita efectele negative asupra procesului educativ și pentru a susține participarea şcolară, pentru a stimula motivarea pentru învăţare, precum și pentru a sprijini preșcolarii și elevii din medii defavorizate”.

Conform proiectului de ordonanță, „în anul şcolar 2022-2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă pe zi, sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.”

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Limita valorică zilnică de 15 lei pentru fiecare beneficiar a fost majorată cu 5 lei pe beneficiar, față de anul școlar 2021-2022. Acesta cuprinse prețul produselor, cheltuielilor de transport, de distribuție și de depozitare a acestora, după caz. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a argumentat că majoritatea a fost luată în calcul „având în vedere dinamica prețurilor”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.