Presedintele Klaus Iohannis a cerut luni, in fata Camerelor reunite al Parlamentului, asumarea a patru obiective majore pentru anul electoral, precizand ca actuala clasa politica este in intarizere in a da raspunsuri la probleme majore- educatia, sistemul de pensii, sanatatea, sistemul bugetar.

”Va invit sa asumam impreuna cateva mize majore pentru anul 2016. Prima, vizeaza inceputul recastigarii in politica. A doua, tine de functionarea institutiilor intr-un stat democractic. A treia, priveste continuarea eforturilor in domenii in care Romania a facut progrese si a castigat respectul partenerilor externi si, in fine, dar nu in ultimul rand, in zona marilor sisteme publice va propun sa punem cateva pietre de temelie pe care care sa se poata construi in 2017", a spus Iohannis.

Seful statului a spus ca actuala clasa politica este in intarziere in a da raspunsuri la cateva probleme majore de pe agenda cetatenilor: educatia, sanatatea, sistemul public de pensii, salariile bugetarilor si declinul demografic.

"Suntem in intarziere in a da raspunsuri esentiale cu privire la preocupari majore de pe agenda cetatenilor, inclusiv in perspectiva anului 2018, cand vom sarbatori centenarul Marii Uniri. Ce facem cu marile sisteme publice: educatie, sanatate, pensii? Ce solutii gasim pentru sutele de mii de tineri fara diploma de bacalaureat, care se integreaza greu sau deloc pe piata muncii? Ce se intampla daca vom constata intr-un viitor nu foarte indepartat ca sistemul de pensii nu mai este sustenabil? Ce facem cu salarizarea bugetarilor? Cum gestionam problema demografica si cum evitam un viitor in care Romania ar deveni lipsita de atractivitate ca forta de munca si ca piata de desfacere si va fi slabita in cadrul UE din cauza scaderii demografice?, a spus presedintele.

Presedintele a amintit ca a lansat zilele trecute o ampla dezbatere nationala in domeniul educatiei si cercetarii in cadrul prouiectului pe care l-am denumit Romania Educata. "Imi doresc in 2016 sa definim clar obiectivele nationale si directia in care ne dorim sa mearga sistemul nostru de educatie. (...) Chiar daca sunt, poate, mai putin spectaculoase intr-un an electoral, asemenea dezbateri sunt esentiale si asteptate de oameni" a mai declarat Iohannis.

Presedintele a amintit de proiectele legislative care au avut un scop electoral si le-a cerut parlamentarilor ca in 2016 sa nu mai vina cu astfel de masuri, scrie MEDIAFAX.

”In afara competitiei politice democratice, in afara emotiei inerente perioadei alegerilor, anii electorali au avut in Romania, din pacate, si alte caracteristici si au adus un anumit tip de practici. Apropierea campaniilor a atras adesea masuri care sa avantajeze o formatiune sau alta, politici adoptate in urma unor calcule electorale, alocari de fonduri dupa culoare politica, promisiuni populiste sau nesustenabile si chiar legi niciodata aplicate. Marirea cu 50% a salariilor profesorilor, niciodata aplicata sau Ordonanta de Urgenta a Guvernului numarul 55/2014, care a legalizat migratia alesilor locali, din pacate aplicata, vor ramane, probabil, intr-o nefericita istorie a masurilor legislative cu iz electoral", a precizat Klaus Iohannis.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Klaus Iohannis le-a propus alesilor sa promoveze un an electoral ”altfel”, care sa nu fie ”nici populist”, nici un ”an pierdut”.

”In 2016 avem si mai ales aveti marea sansa de a face lucrurile altfel. Nimeni nu contesta dorinta legitima a partidelor de a castiga voturi si folosirea mijloacelor politice si institutionale de care dispun pentru a raspunde la asteptari. Ceea ce va propun insa, este un altfel de an electoral, care sa nu fie nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici unul a masurilor hazardate”, a mai spus Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.