Deputatii din Comisia Juridica si cei din Comisia pentru drepturile omului au amendat Legea defaimarii, eliminand din textul actului normativ definitia "defaimarii" si prevederile care vizau sanctiunile.

In noua forma a legii, aceasta nu mai prevede nicio sanctiune. De asemenea, au fost eliminate toate paragrafele care contineau sintagma ”defaimare”, pastrandu-se, in schimb, sintagma ”toleranta”.

Initiatorul legii, Liviu Dragnea, a spus ca legea va avea scopul de a educa tinerii in spiritul tolerantei. "Aceasta lege care pleaca din Comisie nu mai contine nicio prevedere sanctionatorie (…) In lege, este vorba de definitia tolerantei, este vorba de promovarea si garantarea tolerantei prin trei mijoloace si domenii: prin educatie, si este specificat in lege acest lucru (…) prin sistemul administratiei publice si prin presa, prin posturile publice”, a declarat Liviu Dragnea.

Saptamana trecuta, deputatii din comisie modificasera si titlul legii, aceasta fiind redenumita "Legea privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup".

PNL a anuntat ca va vota impotriva actului normativ, chiar daca acesta va fi amendat. Plenul ar urma sa decida soarta legii in sedinta de miercuri, Camera Deputatilor fiind for decizional, scrie MEDIAFAX.

In varianta initiala, Legea Dragnea prevede ca in cadrul Consiliului National pentru Combarerea Discriminarii se va infiinta Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei care va avea rol de prevenire si sanctionare a defaimarii sociale, definita ca ''fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un grup social''.

Deputatii juristi au decis ca sanctiunile aplicate de acest Departament sa fie cele prevazute in Ordonanta Guvernului 137/2000, adoptand un amendament depus chiar de Liviu Dragnea. Sanctiunile variau de la amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate'.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Pe langa infiintarea departamentului, legea prevede obligatia ca radioul si televiziunea publica sa includa programe de promovare a tolerantei, profesorii sa urmeze cursuri pe aceasta tema, iar unitatile de invatamant sa adopte un "plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii".

Consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti vor fi insarcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup si nivelul administratiei publice locale.

Initiativa legislativa vizeaza nu numai institutiile publice. Astfel, orice angajator cu cel putin 50 de angajati va include in Regulamentul de organizare si functionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup.

Citeste si:
Comisia Juridica a Senatului a respins ordonanta privind alegerile ant
Comisia Juridica a Senatului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.