Presedintele Miscarii Populare, Traian Basescu, il acuza pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, ca prin legea defaimarii urmareste sa puna sub control internetul avand in vedere campaniile electorale din acest an.

''Dragnea stie ca poate sa cumpere cu bani si favoruri unele televiziuni, radiouri, ziare nationale sau locale la pachet cu destui «deontologi». Tot Dragnea si haita lui au inteles ca mediul on-line, retelele de socializare nu pot fi controlate sau cumparate si ca acestea au devenit o alternativa viabila la mass-media traditionale. Internetul este o alternativa care face campaniile electorale mult mai greu de controlat mediatic, iar electoratul mult mai bine informat si mai putin manipulabil'', a scris fostul sef de stat pe Facebook.

''Oare vrea Dragnea sa fim alaturi de China, Rusia, Iran, Siria, Turcia din punct de vedere al libertatii de exprimare?'', incheie fostul presedinte.

Legea defaimarii urmeaza sa intre miercuri la vot in Camera Deputatilor, for decizional.

Deputatii din Comisia Juridica si din cea pentru Drepturile Omului au adoptat marti ''Legea defaimarii'', initiata de liderul PSD, Liviu Dragnea, marind la propunerea presedintelui PSD cuantumul amenzilor pana la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunitati.

Proiectul initiat de Liviu Dragnea prevede ca in cadrul Consiliului National pentru Combarerea Discriminarii se va infiinta Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei care va avea rol de prevenire si sanctionare a defaimarii sociale, definita ca ''fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un grup social''.

Deputatii juristi au decis ca sanctiunile aplicate de acest Departament sa fie cele prevazute in Ordonanta Guvernului 137/2000, adoptand un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.

''(1) Contraventiile prevazute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) si (6), art. 12, 13, 14 si 15 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate'', se arata la Articolul 26 al Ordonantei de Guvern mentionate.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

In varianta adoptata de Senat proiectul prevedea ca defaimarea sociala s-ar putea sanctiona cu amenda de la 1.000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 la 60.000 de lei, daca vizeaza un grup social.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunta in octombrie ca va elimina, in Camera Deputatilor, criteriul defaimarii pe criterii de apartenenta politica si de avere din Legea defaimarii pe care a initiat-o, pentru a elimina riscurile de "interpretare gresita", si ca va diminua cuantumul amenzilor.

Dragnea sustinea atunci ca a urmarit cu foarte mare atentie toate observatiile care au aparut in spatiul public si a precizat ca "aceasta lege nu a fost gandita ca un mijloc de cenzura", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umana".

Legea a trecut in Comisiile comune din Camera Deputatilor cu 17 voturi ''pentru'' si 5 ''impotriva'', scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

Deputatii PNL au votat impotriva acestei legi, argumentand ca reprezinta ''un pumn in gura dat ziaristilor din Romania''.

''Noi consideram ca este vorba despre o reglementare excesiva. Sunt suficiente prevederi in vigoare, mai ales in Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se considera lezati in demnitate sa genereze o actiune la o instanta competenta, nu era necesara o astfel de supra-reglementare. Mai mult decat atat, aceasta lege, daca va deveni lege, poate fi intitulata (…) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn in gura dat ziaristilor din Romania'', a declarant deputatul PNL Gabriel Andronache.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.