Cea mai mare provocare pentru UDMR anul acesta o reprezinta alegerile parlamentare, a declarat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, care nu exclude posibilitatea intrarii la guvernare dupa alegeri si spera sa nu fie exploatat extremismul in campanie.

"Cele doua provocari uriase in 2016 sunt alegerile locale si apoi alegerile parlamentare. Dupa aceste alegeri, lucrurile sigur ca se vor schimba si va depinde soarta societatii de urmatorii cinci ani si poate pe termen mai lung", a declarat joi Kelemen Hunor la RFI.

Liderul UDMR a explicat ca pentru partidul sau alegerile parlamentare sunt "o provocare uriasa" din cauza pragului de 5%, dar spera ca UDMR sa asigure o reprezentare proportionala a comunitatii de maghiari in Parlament. "Provocarea uriasa este la parlamentare, pentru ca pragul de 5% pentru noi in fiecare an electoral este o provocare si din cauza problemelor demografice in primul rand, dar sunt si alte cauze. Eu sunt convins ca in 2016 noi vom reusi sa asiguram o reprezentare proportionala si acest lucru este important. Dar pentru acest lucru trebuie sa mobilizam electoratul nostru, comunitatea maghiara, mult mai puternic decat am reusit sa o facem in 2012, de exemplu", a spus Kelemen.

Referitor la o eventuala intrare la guvernare a UDMR, Kelemen Hunor nu exclude aceasta varinta. "In acest moment nu sunt eu foarte ingrijorat daca vom fi la guvernare sau nu vom fi la guvernare. Eu cred ca pentru noi important este sa pastram reprezentarea proportionala in Parlamentul Romaniei si apoi daca lucrurile merg intr-o anumita directie, sigur, nu exclud nici aceasta varianta, nu pot exclude si nici un om politic nu poate exclude varianta de a intra in Executiv", a spus Hunor.

In ceea ce priveste alegerile locale, UDMR are in jur de 200 de primari si obiectivul este pastrarea acestora, scrie MEDIAFAX. "La alegerile locale avem in jur de doua sute, doua sute si ceva de primari, noi am fixat tinta de a pastra acest numar de primari, putem adauga doua-trei-patru-cinci-sase localitati, putem pierde doua-trei-patru-cinci-sase localitati, dar tot in jur de doua sute de localitati putem castiga noi in 2016, conform estimarilor noastre", a mai spus liderul maghiar.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

Kelemen spera ca nu va fi abordat extremismul in campania electorala si considera ca in 2016 trebuie evitate iesirile extremiste, iar tema autonomiei poate fi abordata rational, cu modele din Umiunea Europeana. "Problema este cand sentimentul nationalist este exacerbat si scapa de sub control si oamenii politici indiferent de partid folosesc nationalismul, extremismul, pentru a aduna voturi. Nu prea reusesc, trebuie sa recunoastem, am vazut ca in Romania lucrurile au mers totusi din acest punct de vedere cat de cat controlat, nu exista in Parlamentul Romaniei in acest moment un partid extremist, cu toate ca in mai multe randuri am observat ca in partidele mari exista voci care ating de foarte multe ori zone sensibile, dar in 2016 cred ca ar fi bine sa evitam astfel de iesiri intr-o zona care dupa aceea va fi greu de controlat sau va fi greu de reamenajat", a spus liderul UDMR.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.