Reprezentantii Guvernului au propus, in discutiile de luni seara din Consiliul National Tripartit, majorarea salariului minim pe economie incepand cu 1 mai, motivand ca este necesar un studiu de impact, insa sindicatele se opun, a declarat pentru MEDIAFAX liderul CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Liderul sindical a precizat ca propunerea reprezentantilor Guvernului, de majorare a salariului minim pe economie incepand cu mai 2016 nu poate fi acceptata de sindicate, care cer ca aceasta majorare sa se aplice din 1 ianuarie.

Bogdan Hossu a mai spus ca reprezentantii Guvernului si-au motivat propunerea de majorare a salariului minim incepand cu 1 mai prin faptul ca este necesara realizarea unui studiu de impact.

Consiliul National Tripartit, la care participa reprezentanti ai Guvernului si liderii confederatiilor sindicale si patronale, s-a intrunit luni seara, de la ora 17.00, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie in 2016, in conditiile in care pana joi trebuie luata o decizie legata de oportunitatea majorarii acestuia.

Ultima sedinta de Guvern din acest an, la care este asteptata o decizie in privinta salariului minim pe economie, este programata miercuri.

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ana Costea, declara, saptamana trecuta, ca Guvernul va lua o decizie privind salariul minim pana in 31 decembrie, insa o eventuala majorare trebuie analizata atent pentru a nu face mai mult rau decat bine.

Ministrul Muncii a explicat ca in discutiile cu sindicatele acestea au propus majorarea salariului minim la 1.200 de lei din 1 ianuarie. "Au fost doua propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie si a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitarii pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar in momentul de fata analizeaza variantele. (...) Decizia apartine Guvernului, care va decide acest lucru pana in 31 decembrie", a afirmat ministrul.

Citeste si:
Profesorii intră în grevă generală pe 22 mai. Revendicările...
Profesorii intră în grevă...

Ana Costea a mai spus ca dupa aceasta analiza comisia de dialog social va trimite propunerea spre avizare la Consiliului Economic si Social, dupa care se va convoca Consiliul National Tripartit, precizand ca Guvernul analizeaza aceasta decizie si din punct de vedere fiscal, financiar.

Potrivit reprezentantilor Inspectiei Muncii, in 11 decembrie erau 1.402.329 de angati cu salariu minim de 1.050 de lei si 129.950 cu salariul de 1.200 de lei, scrie MEDIAFAX.

Premierul Dacian Ciolos declara, dupa prezentarea finala a bugetului pentru 2016, ca Guvernul va trebui sa ia pana la sfarsitul acestui an o decizie legata de salariul minim pe economie, precizand ca va convoca comisia tripartita pentru o discutie in acest sens. Decizia a venit dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul sa transmita cand si cu cat va fi majorat salariul minim pe economie inainte ca Parlamentul sa voteze bugetul pe 2016, precizand ca este o "solicitare ferma" a formatiunii sale.

Citeste si:
Ciolacu: „Vom mări salariul minim”. Când vor crește salariile...
Ciolacu: „Vom mări salariul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.