PNL a avut discutii informale cu membrii Guvernului in care a cerut ca majorarea salariului minim pe economie sa fie gandita in paralel cu reducerea poverii fiscale pe munca, a declarat, duminica, copresedintele PNL Alina Gorghiu, afirmand ca salariul minim va creste fie din ianuarie, fie din vara.

''In discutiile noastre informale (...) am rugat membrii Guvernului sa se gandeasca in paralel cu cresterea salariului minim pe economie la posibilitatea reducerii poverii pe munca. (...) A fost propunerea noastra si la dezbateriile Codului Fiscal, niciun partid nu s-a opus. Cu totii am agreat ca in anul 2016 va fi principala masura penntru stimularea muncii in Romania. Asteptam acum sa vedem daca Guvernul va veni in intampinarea acestei opinii'', a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu intr-o conferinta de presa.

Ea a afirmat ca in anul 2016 salariul minim pe economie va fi majorat, precizand, insa, ca nu poate spune daca marirea se va aplica din luna ianuarie sau din vara anului viitor.

''In 2016 va fi aceasta marire de salariu minim. Ramane de vazut pozitia Guvernului, in functie de consultarile pe care le are si a studiilor de impact. Nu stiu sa spun daca marirea va fi din ianuarie sau din vara'', a spus Alina Gorghiu.

Ea a mai afirmat ca PNL nu a discutat cu membrii Guvernului, in mod concret, care sunt taxele pe munca care ar trebui reduse. ''Nu s-a discutat despre taxe pe angajat, anjajator sau despre procentul de 16% din programul PNL. S-a discutat la modul principial despre reducerea poverii pe munca, nu am impus propunerile noastre din programul de guvernare, care in conditiile noului Cod Fiscal este posibil sa nu mai poata fi aplicate. Trebuie sa gasim o solutie in aceasta directie, disponibilittaea cred ca este, de principiu, manifestata de toti liderii de partide politice parlamentare'', a sustinut copresedintele PNL.

Premierul Dacian Ciolos declara, la inceputul acestei saptamani, dupa prezentarea finala a bugetului pentru 2016, ca Guvernul va trebui sa ia pana la sfarsitul acestui an o decizie legata de salariul minim pe economie, precizand ca va convoca comisia tripartita pentru o discutie in acest sens. Decizia a venit dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul sa transmita cand si cu cat va fi majorat salariul minim pe economie inainte ca Parlamentul sa voteze bugetul pe 2016, precizand ca este o "solicitare ferma" a formatiunii sale.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

"Pentru mine este importanta discutia cu membri din aceasta comisie tripartita, deci cu sindicatele si cu patronatele. Am avut o prima discutie cu sindicatele si am convenit un calendar, urmeaza ca vineri sa aiba loc o prima discutie informala pe cateva analize pe care si Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii le pregateste, deci va avea loc vineri aceasta discutie impreuna cu Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor, patonatele si sindicatele, urmand ca la inceputul saptamanii viitoare sa convocam, in mod formal, comisia tripartita care trebui sa fie in masura sa ia aceste decizii si pe baza analizelor pregatite si, pornind de aici, noi suntem constienti ca intr-un fel sau altul, Guvernul trebuie sa ia o decizie pana la sfarsitul acestui an vizavi de situatia privind salariul minim, indiferent ca este vorba de mentinerea salariului minim actual sau de modificarea lui", a declarat primul-ministru, luni, la Parlament.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Premierul Dacian Ciolos nu exclude majorarea salariului minim, dar este nevoie de o analiza riguroasa, o analiza pe sectoare, care sa tina cont si de disparitatile regionale, a declarat, vineri, dupa discutiile cu confederatiile sindicale, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. El a mai spus ca in cadrul intalnirii au fost discutate mai multe lucruri, iar confederatiile sindicale au inteles ca nu se putea lua o decizie acum in privinta salariului minim.

"Sigur ca dansii considera ca pana la sfarsitul anului o decizie de majorare a salariului se justifica. Guvernul nu respinge acest punct de vedere, dar vrea sa faca propria analiza, sa aiba propriile date si sa mearga pe propriile estimari. Deja a fost pus in situatia in care a acceptat decizii ale Parlamentului in ceea ce priveste constructia bugetara fara sa aiba propria initiativa, (...) e adevarat ca unele au fost chiar benefice, dar trebuie sa avem rigoarea si constructia pe date proprii, pentru ca atunci cand decizia va fi luata, pana la finalul anului sau in cursul anului sau cand vom considera ca este necesar, sa se justifice", a mai spus Suciu.

Citeste si:
Gorghiu: În interiorul PNL nu a fost discutată remanierea
Alina Gorghiu: „În interiorul...

El a mai explicat ca majorarea salariului minim nu este suspendata din cauza efortului bugetar, pentru ca in sistemul bugetar numarul angajatilor cu salariul minim este nesemnificativ.

"Deci din perspectiva bugetului de stat, lucrurile nu se schimba. Chestiunea care vizeaza tine de sectorul privat. Exista ramuri unde un salariu minim in crestere poate fi un handicap, exista zone in tara unde cresterea salariului minim ar putea fi greu incorporata in sectorul privat. Cred ca in Bucuresti salariul minim nu mai este o problema foarte mare, dar exista disparitati regionale si disparitati structurale in economia Romaniei, de care trebuie sa tinem cont. Nu vrem sa ajungem in situatia in care in locul salariului sa se opteze pentru ajutorul social. Nu credem ca asta este o solutie, iar fortarea unei cresteri slariale fara sa tinem cont de aceste disparitati regionale duce la acest risc. Deci o analiza riguroasa, o analiza pe sectoare, tinand cont de datele pe care le considera argument si sindicatele, va fi facuta in perioada urmatoare", a mai aratat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Citeste si:
Mai mulți bani pentru pensionari. Cine sunt bătrânii care vor primi...
Mai mulți bani pentru...

El a mai spus ca Guvernul prefera sa aiba o analiza buna decat una rapida si acesta este un principiu de la care nu vrea sa se abata, scrie MEDIAFAX.

"Pana la finalul anului, Guvernul va trebui sa ia o decizie pentru ca asa e legea (...). Asta nu inseamna ca nu se poate schimba decizia pe parcursul anului. Trebuie facuta o analiza pe sectorul privat, in conditiile in care acolo sunt o multime de companii aflate in insolventa, aflate pe pierdere. Din cate stiu, eu nu am vazut o astfel de analiza. Stiu ca decizia este asteptata de foarte multa lume, dar in acelasi timp o decizie justa pe aceasta situatie este necesara. Primul pas este saptamana viitoare. Pornind de la noile date, o decizie se va lua pana la finalul anului sau se va prelungi discutia si in ianuarie"
, a adaugat Dan Suciu.

Presedintele Confederatiei Nationale Sindical (CNS) "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca in discutiile cu premierul sindicatele au prezentat date pentru a arata ca nu exista justificare pentru ca aceasta crestere, de 12-13 la suta, sa nu fie acordata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.