Fostul presedinte Traian Basescu s-a aratat extrem de nemultumit de afirmatia sefului statului, Klaus Iohannis, conform careia Romania ar fi fost izolata international inainte ca acesta sa preia mandatul, Basescu declarand ca nu a "auzit prostie mai mare debitata de un sef de stat din Europa".

"Domnul presedinte Iohannis a simtit ca Romania a fost izolata pana la venirea lui la Cotroceni. N-am auzit prostie mai mare debitata de un sef de stat din Europa decat ceea ce a glasuit domnul Iohannis de la tribuna Parlamentului legat de izolarea Romaniei si i-as aduce aminte ca anul acesta, de cand este presedinte, valorifica capacitatea Romaniei de a negocia din anii trecuti", a declarat Traian Basescu, vineri, intr-o conferinta de presa.

Pentru a-si sustine afirmatiile, fostul sef al statului a venit cu cateva exemple, mentionand ca incepand de vineri scutul antiracheta de la Deveselu este operational. "Mi se pare ca a fost un efort de politica externa romano-americana care arata ca Romania nu era izolata sau necredibila. Astazi este in functiune acest site", a adaugat Basescu.

Acesta a amintit si de faptul ca ministrul de Externe, Lazar Comanescu, a semnat zilele trecute la Bruxelles, conditiile de functionare ale unui comandament de batalion NATO in Romania si ale unui comandament de divizie, Basescu subliniind ca "acest lucru a fost obtinut la summitul NATO din 2014 si daca Romania era o tara izolata am fi avut cel mult comandamentul de batalion", scrie MEDIAFAX.

Mai mult, Traian Basescu a declarat ca Romania si-a pierdut masiv din influenta in ceea ce priveste Republica Moldova de cand "diriguitorul politicii externe este Iohannis", aratandu-se nemultumit si de faptul ca Romania nu a intervenit atunci cand Comisia Europeana a decis sa negocieze cu Serbia. "Domnul Iohannis a dormit linistit, iar Serbia incepe negocierile de aderare fara sa tina cont de acordul cu Romania", a spus liderul Miscarii Populare.

Totodata, Traian Basescu s-a aratat deranjat de vizita pe care a facut-o presedintele Dumei ruse de Stat, Serghei Nariskin, in Parlamentul Romaniei pe 26 noiembrie. "Daca as fi fost presedintele Romaniei, Nariskin n-ar fi ajuns sa vorbeasca de la tribuna de la care a vorbit si Iohannis la implinirea unui an de mandat", a conchis el.

Presedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, in discursul sustinut in Parlament la un an de la preluarea mandatului, ca Romania s-a aflat in ultimii ani intr-o "oarecare izolare" pe plan extern, din motive pe care spune ca nu vrea sa le comenteze, insa a incercat sa schimbe acest lucru prin "dinamica" actiunilor sale in afara granitelor. "Vizitele externe pe care le-am facut anul acesta, precum si primirea in Romania a numerosi sefi de state si de guverne a avut tocmai aceasta menire, de a da tarii noastre o voce mai puternica, de a intari relatii cu aliati traditionali, de a reface legaturi strategice, de a ne apropia de state din regiune", a afirmat presedintele.

Seful statului a spus ca obiectivele sale au fost consolidarea si extinderea parteneriatului strategic cu SUA, precum si intarirea parteneriatelor strategice sau a relatiilor privilegiate cu ale state membre UE si NATO, precum Franta, Polonia, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie si Turcia, dar si consolidarea raporturilor cu tarile din vecinatate, precum Ucraina, Bulgaria si Serbia. Iohannis a aratat ca aceste actiuni au venit in contextul in care Romania a fost "oarecum" izolata pe plan extern in timpul mandatelor predecesorilor sai. "Din diverse motive, pe care nu doresc sa le comentez aici, Romania s-a aflat intr-o oarecare izolare in anii anteriori. Am dorit sa schimbam cu totul aceasta stare de fapt in 2015, ceea ce explica si dinamica mai mare din acest an in actitivitatea de politica externa", a spus Klaus Iohannis.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.