Primarul suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, in dosarul in care este suspectat ca a primit mita de la presedintele grupului UTI, Tiberiu Urdareanu, judecat si acesta, alaturi de alte doua persoane implicate in dosar, pentru dare de mita.

Potrivit unui comunicat de vineri al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a primarului suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita, in stare de arest la domiciliu a presedintele grupului UTI, Tiberiu Urdareanu, sub control judiciar pe cautiune a directorului SC Information Business Consulting SRL (IBC), Iulius Gabriel Mardarasevici, si sub control judiciar a vicepresedintelui UTI, Mihail Tanasescu.

Gheorghe Nichita este acuzat de luare de mita, iar Tiberiu Urdareanu, Iulius Gabriel Mardarasevici si Mihail Tanasescu de dare de mita.

Primarul suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita este acuzat ca a primit 10 la suta dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI si unei alte firme, precum si reduceri la un hotel de lux din Bucuresti, dar si cazare in China.

In urma cercetarilor, a rezultat ca, in luna august 2013, in contextul implementarii proiectului "Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi”, care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, in calitate de primar al municipiului Iasi, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI - IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

Citeste si:
USR acuză Guvernul Orban că sprijină mafia lemnului
USR acuză Guvernul Orban că...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Potrivit anchetatorilor, acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) si Urdareanu (pentru UTI), acestia din urma facand, cu sprijinul lui Tanasescu si al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita). Demersurile ar fi constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi.

Concret, in perioada august 2013 - inceputul anului 2015, Nichita a primit o parte din suma totala promisa, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectata prin depunere in contul firmei IBC), beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice, in valoare de 20.000 lei, plata, in cursul anului 2014, a unor servicii de cazare in China in timpul unei vizite facute de catre Nichita si alti angajati ai primariei, impreuna cu oameni de afaceri, intre care si Mardarasevici, in valoare de 28.364 lei, precum si beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti.

Totalul sumelor si al beneficiilor primite drept mita de catre Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, arata procurorii.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Citeste si:
Firea se laudă cu proiectele din ultimii ani: „Cum arată acum și ce...
Gabriela Firea se laudă cu...

Gheorghe Nichita a fost arestat la finele lunii octombrie in acest dosar, cand procurorii DNA i-au prezentat pe acesta si pe Urdareanu la Tribunalul Bucuresti. DNA propunea arestarea preventiva in cazul celor doi, insa in sala de judecata procurorul a cerut arest la domiciliu pentru presedintele UTI.

Surse judiciare declarau atunci pentru MEDIAFAX ca procurorii au decis sa ceara arest la domiciliu in cazul lui Urdareanu, dupa ce acesta si-a recunoscut integral fapta si a dat o declaratie de recunoastere a vinovatiei. Concret, explicau sursele citate, nu Urdareanu este cel care a dat efectiv banii pentru primarul Iasiului, ci complicele sau, vicepresedintele UTI, Mihail Tanasescu, astfel ca Urdareanu nu a fost implicat direct, dar "a acceptat sa fie dati bani prin intermediar".

Sursele citate precizau insa ca procurorii nu au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu Urdareanu, care ar beneficia astfel de o reducere substantiala a unei eventuale pedepse.

Gheorghe Nichita a fost suspendat din functia de primar al Iasiului, pe 22 mai, fiind cercetat de procurorii DNA pentru ca ar fi apelat la angajatii Politiei Locale ca sa-si urmareasca fosta iubita. Nichita este cercetat sub control judiciar.

Citeste si:
DIICOT a arestat o grupare de violatori și producători de...
DIICOT a arestat o grupare de...

Tiberiu Urdareanu controleaza UTI Grup, companie care a castigat in acest an, printre altele, contracte cu Metrorex, pentru informatizarea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) si pentru modernizarea aeroportului din Bacau. Astfel, in luna iulie Metrorex a semnat un contract de 180 de milioane de euro pentru realizarea finisajelor si sistemelor de instalatii pentru sectiunea Raul Doamnei-Hasdeu din magistrala 5 de metrou, consortiul castigator fiind format din companiile Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), UTI si Activ Group Management. Alt contract castigat in acest an, in valoare de 12,8 milioane euro fara TVA, vizeaza modernizarea Aeroportului Bacau. In plus, Certsign, din grupul UTI, va furniza Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) servicii de arhivare electronica si semnatura electronica pentru realizarea unui sistem informatic managerial, valoarea contractului fiind de 14,4 milioane de lei, pe 12 luni. Contractul a fost incheiat in luna martie.

In baza unor acorduri semnate in anii anteriori, UTI a fost implicat in realizarea dosarelor electronice de sanatate, a sistemului de plata a rovinietei, sistemului electronic de achizitii publice, a echipamentelor care asigura functionarea Arenei Nationale, reteaua subterana de cabluri Netcity, semaforizarea din Bucuresti sau cardurile RATB.

UTI Grup are peste 2.000 de angajati si estimeaza ca va avea in acest an afaceri de 130 milioane euro. Din total, 65 de milioane euro provin din domeniul sistemelor tehnologice, 60 de milioane din instalatii pentru constructii, iar restul din activitatile de exploatare si de operare a infrastructurii de fibra optica din Bucuresti.

Presa a relatat in ultimii ani despre faptul ca UTI a devenit ”abonat” la contracte pe bani publici cu companii de stat, ministere si administratii locale, scrie MEDIAFAX.

Tiberiu Urdareanu, fost ofiter superior la Institutul de Cercetari Militare de la Clinceni, este fiul fostului general de armata Tiberiu S. Urdareanu, fostul sef al Directiei de tancuri din Ministerul Apararii.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.