Premierul Dacian Ciolos a declarat, vineri, dupa reuniunea Consiliului European, ca Romania si-a reiterat solidaritatea cu Uniunea Europeana in dosarul migratiei, dar are si "conditii", precum intarirea capacitatii UE de a controla fluxul migrator, dar si asigurarea unui spatiu Schengen functional.

"Am asigurat ca Romania este parte a solutiei, este solidara, dar solidaritatea aceasta vine in anumite conditii si lucrurile pe care noi am insistat a fost in primul rand aceasta capacitate a UE de a controla fluxul migrator. Am subliniat ca pentru noi este important acest control la frontierele UE si pentru a ne asigura ca spatiul Schengen continua sa ramana o realitate", a spus premierul, la Bruxelles, intr-o conferinta de presa care a marcat incheierea Consiliului European de iarna.

Prim-ministrul a subliniat ca pozitia Romaniei ramane neschimbata in privinta dosarului Schengen si vrea ca masurile de control impuse la granitele din interiorul spatiului Schengen sunt doar "masuri temporare". "Romania ramane in continuare interesata de un spatiu Schengen care sa fie functional", a spus premierul.

Dacian Ciolos a prezentat si o parte a masurilor discutate in cadrul Consiliului pe tema migratiei, afirmand ca liderii UE vor aproba, pana in vara, un plan de reorganizare a actualului mecanism de control la frontierele externe ale Uniunii, Frontex. "S-a discutat despre propunerea avansata de Comisie si care va fi discutata in Consiliul de ministri, cea privind intarirea controlului la frontiera UE, un lucru foarte bun, pe care si Romania l-a sustinut de mai multa vreme, inclusiv prin crearea unei noi structuri de paza de coasta si paza de frontiera, care ar veni sa intareasca ceea ce face Frontex astazi", a spus Ciolos.

In privinta relocarii migrantilior, Ciolos a spus ca liderii UE au decis sa astepte sa vada rezultatele actualelor decizii, pentru ca abia apoi sa schimbe, eventual, modul in care sunt relocati migrantii. "Este un pas important inainte, in acest proces de intarire a capacitatii UE de a controla fluxul migrator. Putem vorbi, si am subliniat-o si eu, de relocari, de cum facem aceste relocari, de tipul de mecanism, pe de o parte dupa ce demonstram ca deciziile pe care le-am luat functioneaza (...) si abia dupa ce avem aceasta experienta putem discuta de alte mecanisme de relocare, eventual automate", a spus acesta.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Nu in ultimul rand, Ciolos a spus ca a subliniat in cadrul discutiilor ca obiectivul trebuie sa fie controlul fluxului migrator, "altfel nu facem decat sa luam decizii pe termen scurt", iar, din aceasta perspectiva, trebuie urmarit si acordul cu Turcia si daca autoritatile de la Ankara isi respecta angajamentele. In aceasta privinta, Ciolos a afirmat ca s-a observat deja o diminuare a fluxului dinspre Turcia, insa acesta a ramas la nivelul de aproximativ 4.000 persoane pe zi, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.