Bugetele Camerei Deputatilor si Senatului au fost adoptate, sambata, de catre Comisiile pentru buget, in forma initiala, prezentata de Guvern, fara sumele suplimentare necesare pentru salarii, cu promisiunea Ministerului de Finante ca vor fi acordati bani in plus la prima rectificare.

[Update]

Astfel, in urma unor negocieri intre reprezentantii Camerei Deputatilor si Senatului si cei ai Ministerului de Finante, solutia adoptata a fost una de compromis. Cele doua Camere ale Parlamentului vor primi bani in plus, insa nu sub forma unor amendamente adoptate in Comisii, ci sub forma unei rectificari pozitive, in 2016.

Bugetele Camerei Deputatilor si Senatului au fost dezbatute si aprobate de Comisiile de buget, dupa ce, initial, au fost amanate pentru duminica, din cauza discutiilor cu Ministerul de Finante asupra salariilor din institutii. Reprezentantii Senatului au solicitat 36 de milioane de lei in plus pentru salarii si au provocat un scandal in comisii. La inceputul sedintei de sambata, parlamentarii din Comisiile de buget-finantate au solicitat date suplimentare de la Ministerul de Finante, dupa ce atat Senatul, cat si Camera Deputatilor, au venit in fata alesilor cerand mai multi bani decat erau prevazuti in proiectul Guvernului.



[Update]

La inceputul sedintei de sambata, parlamentarii din Comisiile de buget-finantate au solicitat date suplimentare de la Ministerul de Finante, dupa ce atat Senatul, cat si Camera Deputatilor, au venit in fata alesilor cerand mai multi bani decat erau prevazuti in proiectul Guvernului.

Astfel, Camera Deputatilor avea alocata suma de 313,7 milioane de lei, insa si-a votat un buget propriu de 340,7 milioane de lei, in timp ce Senatul avea prevazuta suma de 130 de milioane de lei, aprobandu-si un buget de 166 de milioane de lei. Majorarile au fost explicate ca fiind necesare pentru plata salariatilor in urma cresterilor veniturilor bugetarilor. Membrii Comisiilor de buget au acuzat insa institutiile ca au facut calcule gresite si au solicitat amanarea dezbaterile pentru duminica, avand loc intre timp discutii cu Ministerul de Finante.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Reprezentantii Camerei Deputatilor si Senatului au discutat cu cei ai Ministerului de Finante, explicand ca, in momentul in care au trimis catre Guvern solicitarile privind bugetul, nu era in vigoare una dintre legile care majorau salariile bugetarilor - inclusiv alinierea salariilor consilierilor din cadrul Parlamentului - astfel incat majorarea este necesara pentru ca si aceste sume sa fie prevazute in executia bugetara. Reprezentantii celor doua Camere au subliniat ca ei au respectat normele privind transmiterea bugetului si problema a fost una de comunicare, pentru ca membrii Comisiilor de buget nu au inteles situatia bugetara a celor doua institutii.

Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in urma unor discutii avute inclusiv cu sefii Comisiilor de buget-finante, parlamentarii au admis ca au gresit in calculele facute si ca banii suplimentari ceruti de Senat si Camera Deputatilor sunt justificati, cele doua institutii fiind obligate sa asigure finantarea pentru majorarile decise de Guvern.

Astfel, bugetele celor doua Camere vor fi rediscutate tot sambata, urmand a fi aprobate in forma majorata, prin adoptarea unor amendamente.

Citeste si:
Viceprimarii se vor alege astăzi în cadrul ședinței CGMB
Viceprimarii se vor alege...



Astfel, Senatul a fost al doilea ordonator de credite care a aparut in fata Comisiilor reunite de buget-finante, secretarul general al acestui for, Ion Vargau, anuntand ca institutia doreste o suma suplimentara de 36 de milioane de lei la buget, pentru a acoperi cheltuielile de personal in urma deciziilor de majorare a salariilor bugetarilor.

In varianta avansata de Guvern, Senatul urma sa beneficieze de un buget de 130 de milioane de lei, in crestere cu 17,66% fata de anul in curs. Banii suplimentari urmau sa fie folositi pentru plata personalului, in urma majorarilor salariale decise de Guvern si Parlament. Mai precis, la capitolul cheltuieli de personal, in bugetul alocat Senatului, este prevazuta o suma mai mare cu 16,50% fata de cea alocata pentru anul 2015.

Ulterior, Senatul a aprobat, in plen, o hotarare prin care isi majora bugetul cu 36 de milioane de lei, motivand ca banii alocati de Guvern nu ajung pentru acoperirea cheltuielilor - in special a celor de personal - pana la finalul anului. Aceasta decizie a Senatului a fost sustinuta de secretarul general al forului in cadrul Comisiilor de buget-finante, care trebuiau sa adopte un amendament in acest sens, pentru ca banii sa fie prevazuti in forma finala a bugetului.

Citeste si:
Senatul a adoptat tacit 23 de propuneri legislative
Senatul a adoptat tacit 23 de...

Parlamentarii s-au opus, insa, unei astfel de cresteri, acuzand reprezentantul Senatului ca nu este "onest" in solicitarile facute. "Senatul are nevoie de un plus de 36 de milioane de lei pentru cheltuielile de personal, ceea ce presupune un plus de 45% fata de cheltuielile de personal executate in anul 2015. Suportul legislativ nu e argument pentru aceasta cerere. Puteti totusi sa spuneti exact pentru ce cereti acesti bani? Pentru ca este clar ca ne-ati indus in eroare", a spus deputatul PNL Andreea Paul.

Secretarul general al Senatului a explicat ca banii sunt "pentru aplicarea legii, pentru plata personalului auxiliar, dar mai ales pentru cresterile substantiale" de salarii decise de Guvern si Parlament.

Aceasta afirmatie a starnit nemultumire in randul parlamentarilor PNL, care l-au acuzat pe secretarul general ca "minte". In apararea reprezentantului Senatului a venit senatorul PSD Marius Isaila. "Daca se dovedeste ca ati mintit, mergeti la puscarie. Altfel, va rog sa faceti plangere penala impotriva doamnei Andreea Paul, pentru declaratii calomnioase", a spus acesta.

Citeste si:
Anca Neacșu a sărit în apărarea lui Theo Rose în scandalul cu Irina...
Anca Neacșu a sărit în...

Senatorii si deputatii s-au certat timp de 30 de minute cu reprezentantul Senatului, adoptand chiar un amendament pentru majorarea bugetului cu 36 de milioane, insa acesta a fost ulterior abandonat, pentru ca nu s-a putut indica si sursa de provenienta a acestor bani, scrie MEDIAFAX.

Dezbaterile au fost incheiate la solicitarea presedintelui Comisiei de buget din Camera Deputatilor, social-democratul Viorel Stefan. El a afirmat ca "nu poate accepta" astfel de cerinte bugetare, iar reprezentantii Senatului vor trebui sa discute din nou cu Ministerul de Finante pentru a se pune de acord pe tema bugetului institutiei. Deputatul a adaugat ca, daca se aproba astfel de majorari fara explicatii, populatia va spune cum "fiecare parlamentar mananca dublu fata de anul trecut".

Comisiile de buget-finante au amanat, astfel, dezbaterile asupra bugetului Senatului, luandu-se decizia si ca bugetul Camerei Deputatilor sa fie amanat, pentru ca ar putea avea acelasi probleme. De altfel, potrivit unor surse parlamentare, si Camera Deputatilor va solicita cresteri de peste 30% in buget.

Bugetele celor doua Camere ale Parlamentului vor fi dezbatute duminica, la finalul discutiilor cu ceilalti ordonatori de credite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.