Comisia de sanatate din Camera Deputatilor a amanat, marti, pentru a doua oara, dezbaterea proiectului de lege care interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, dupa ce presedintele acestui for, Florin Buicu, i-a lasat pe reprezentantii ONG-urilor sa astepte trei ore in sala de sedinta.

Initiatoarea proiectului, Aurelia Cristea, medici, reprezentanti ai societatii civile si ai companiilor de tutun au ajuns la Comisia de sanatate din Camera deputatilor in jurul orei 10.00, insa presedintele comisiei Florin
Buicu participa in acest timp la o sedinta comuna cu Comisia de invatamant, iar apoi a mers la Senat.

Dupa ce au asteptat aproape doua ore, in jurul orei 12.00, initiatoarea proiectului, impreuna reprezentanti ai ONG-urilor au mers catre comisia de invatamant pentru a-i cere explicatii lui Florin Buicu. Potrivit Aureliei Cristea, acesta i-ar fi spus ca va veni la sedinta Comisiei pentru sanatate, lucru care nu s-a mai intamplat.

Pentru a face asteptarea mai usoara, presedintele Societatii de Cardiologie, dr. Gabriel Gabi-Chitu le-a pus muzica celor din sala. Piesa "In asteptarea ta" s-a auzit in comisia de sanatate din Camera Deputatilor
mai bine de jumatate de ora.

Abia dupa trei ore si jumatate, cei prezenti la Comisia de sanatate din Camera Deputatilor au fost anuntati ca sedinta se amana pentru saptamana viitoare. Anuntul a fost facut de un membru al comisiei,care a primit un sms de la presedintele comisie, Florin Buicu.

"Mi-am cerut personal scuze de la cei care au asteptat trei ore astazi (marti-n.r.) si sper ca saptamana viitoare sa se rezolve (...) Au aparut probleme legate de un amendament si este motivul pentru care a fost raportul reintors la comisie. Urma sa se dezbata acest amendament si sa se faca un alt raport", a declarat deputatul Rodica Nasar.

Initiatoarea proiectului de lege a numit aceasta amanare drept un abuz, scrie MEDIAFAX.

"Ma simt extrem de jenata de situatia in care am fost pusi astazi si in special de situatia in care au fost pusi reprezentantii ONG-urilor care au fost invitati la sedinta comisie (...) Nici macar nu li s-a adresat un buna
ziua din partea comisiei de sanatate si nici nu li s-a spus oficial care este motivul pentru amanare. Este inadmisibil sa te comporti asa intr-un stat membru al Uniunii Europene", a precizat deputatul Aurelia Cristea.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Unii dintre medicii, care au asteptat sa se intruneasca comisia pentru sanatate, au fost nevoiti chiar sa reprogrameze consultatii.

"Nu cred ca este o lege care sufera amanare, prin amanare lasa loc ca tutunul sa-si faca datoria de ucigas si orice amanare este in defavoarea sanatatii populatiei", a precizat prof. univ. dr. Florin Mihaltan,
presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Reprezentantii ONG-urilor au numit aceasta amanare drept un abuz institutional si au declarat ca vor cere clarificari oficiale asupra motivelor care au stat la baza acestei decizii. Mai mult, acestia s-au aratat deranjati de prezenta celor doi reprezentanti ai companiilor industriei tutunului.

Cu toate ca legea anti-fumat primise aviz favorabil de la comisia de sanatate si trebuia votata in plenul Camerei Deputatilor pe 25 noiembrie, aceasta a fost scoasa de pe ordinea de zi si retrimisa catre
comisie.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Dezbaterile au fost prelungite dupa ce Consiliul Concurentei a trimis o scrisoare prin care a atras atentia asupra unui amendament care interzice afisarea tigarilor in locurile obligatorii de trecere.

In Romania, 89 de oameni mor in fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe ora. Asta inseamna ca „la fiecare 15 minute, un roman moare din cauza fumatului. 50% din fumatorii de acum vor muri de boli legate de fumat daca nu renunta”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.