Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, in cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Cotroceni pe tema sanatatii, ca, in acest domeniu, preventia trebuie sa fie "prioritatea zero" in privinta politicilor autoritatilor, impreuna cu responsabilitatea fata de propria sanatate.

Presedintele a declarat, in deschiderea dezbaterii "Educatie pentru Sanatate", organizate la Palatul Cotroceni, ca exista un "consens declarativ" cu privire la importanta acestor doua domenii in societate, insa lipsesc rezultatele palpabile si constante.

"Aceasta dezbatere vine, asadar, intr-un demers mai amplu pe care il facem pentru ca in aceste doua domenii sa trecem de la bune intentii la strategii pe termen lung, de la actiuni separate la politici coerente si masuri sistematice, de la efecte de moment la un impact major pentru generatiile viitoare", a spus Iohannis.

Presedintele a subliniat ca preventia este una dintre principalele metode pentru a rezolva multe dintre problemele cu care se confrunta acum sistemul medical din Romania. "Tot mai multi romani constientizeaza importanta preventiei, a unui stil de viata sanatos si a informarii ca acces la mai multa responsabilitate fata de propria sanatate. Aceasta responsabilizare individuala trebuie insa dublata si incurajata de efortul autoritatilor. Personal, sustin preventia ca prioritate zero a politicilor de sanatate si cred ca educatia in acest sens, inca de la cele mai fragede varste, este calea catre o societate mai prospera", a spus Klaus Iohannis.

Pe de alta parte, presedintele a vorbit si despre legatura dintre sanatate si educatie, in special in privinta copiilor si a dezvoltarii acestora, scrie MEDIAFAX. "Educatia pentru sanatate, realizata in cadrul formal al sistemului de invatamant, este o mare oportunitate. Este o prima cale prin care copiii pot afla informatii corecte despre diferite aspecte ale sanatatii si inceputul formarii unor atitudini si deprinderi care vor avea efecte pentru sanatatea lor de-a lungul intregii vieti", a spus acesta.

Klaus Iohannis a afirmat ca, in acest sens, "scoala are o autoritate morala recunoscuta". "Invatamantul romanesc are nevoie de o abordare integrata a conceptului de educatie pentru sanatate. Aceasta implica mai mult decat o materie suplimentara la clasa. Presupune existenta in fiecare unitate de invatamant a unei ambiante scolare ce inspira curatenie, siguranta si igiena, implica asigurarea asistentei medico-sanitare de urgenta in timpul programului, alocarea timpului si dotarilor necesare pentru educatie fizica si sport, existenta personalului si activitatilor de consiliere psihopedagogica", a conchis presedintele.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.