Coruptia ramane o problema generalizata in Romania, afectand toate nivelurile sociale, afirma procurorul general al Romaniei, Tiberiu Mihail Nitu, intr-un interviu acordat publicatiei spaniole El Pais, incercand sa explice cauzele acestui fenomen.

Intrebat care sunt sectoarele cele mai afectate de coruptie si unde se inregistreaza cele mai multe cazuri de coruptie, Tiberiu Nitu a spus ca primul loc in acest clasament este ocupat de administratia publica, in special in ceea ce priveste numirile in post din ratiuni de influenta politica (parlamentari, ministri, primari, alti oficiali locali). "De asemenea sectorul educatiei, cel medical sau cel al politiei sunt afectate. In primele opt luni ale anului, de exemplu, am avut 50 de profesori, 22 de medici si 41 de politisti acuzati de delicte legate de coruptie", a spus Nitu.

Procurorul general al Romaniei a dat drept exemplu un dosar deschis care ii vizeaza pe medicii care cer bani pentru emiterea de certificate de handicap, documente care asigura dreptul la o pensie, de exemplu, scrie MEDIAFAX.

"Din august pana in prezent, au fost solutionate 1.469 de cazuri legate de coruptie, iar 203 dintre acestea s-a dat o sentinta, dublul fata de anul 2014", a precizat Procurorul Romaniei, spunand ca, in general, este vorba despre pedepse care nu implica privarea de libertate.

In ceea ce priveste gradul de constientizare al cetatenilor privind fenomenul coruptiei, procurorul Romaniei a apreciat ca acestia isi dau seama din ce in ce mai mult de faptul ca ei sunt cei direct afectati de acest aspect si ca nu putem lasa ca acest lucru sa continue in aceasta maniera. "Increderea lor este din ce in ce mai mare, cum este si atitudinea lor proactiva in ceea ce priveste urmarirea in justitie pentru aceste delicte", a declarat Tiberiu Nitu.

Drept raspuns la afirmatia elaborata de El Pais, potrivit careia "sunt multi cetateni care atribuie gravitatea tragediei din clubul care a ars in Bucuresti unui caz de coruptie", Tiberiu Nitu a declarat: "Procurorii investigheaza tot felul de ipoteze. Pe de o parte trebuie sa elucidam cauzele care au provocat incendiul, modul in care acesta s-a propagat, cauzele decesului victimelor, precum si raspunderile persoanelor asupra evenimentului. Ancheta analizeaza modul in care firma care detinea localul/spatiul a gestionat relatiile economice cu firma care a organizat evenimentul, cu societatea furnizoare de material pirotehnic, si, in ultimul rand, modul in care s-a acordat autorizatia pentru ca acest tip de activitati sa se desfasoare in local".

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Intrebat daca coruptia din Romania este o problema istorica, Tiberiu Nitu a spus ca "nu se poate vorbi de un fenomen istoric, ci de o societate care a trait timp de 50 de ani sub comunism, iar aceasta situatie a generat modificari in educatia civica a tuturor cetatenilor". El a adaugat ca acest fenomen "a schimbat scala valorilor sociale, in conditiile in care valorile morale si dezvoltarea unei constiinte civice nu se aflau in prim plan". Nitu a mai spus ca "un alt factor important pentru dezvoltarea (coruptiei) l-a reprezentat nivelul de trai, foarte scazut, si dorinta multora de a se imbogati rapid si prin orice mijloace" si ca "in paralel, statul nu avea institutiile si nici instrumentele necesare pentru a controla si a combate aceasta situatie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.