Elena Udrea a primit, vineri, la DNA, o citatie pentru luni, cand ar urma sa fie audiata intr-un nou dosar, privind creditul contractat de la BRD, dosar care, in ceea ce o priveste, a fost trimis DNA de procurorii DIICOT.

Acesta este al patrulea dosar al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, dupa Microsoft, Gala Bute si Hidroelectrica, in acesta din urma fostul ministru fiind pus sub urmarire vineri.

Procurorii DIICOT au instrumentat un dosar privind acordarea, in mod ilegal, a mai multor credite de catre BRD. Intre acestea se numara si cel facut de Elena Udrea, in valoare de aproximativ trei milioane de euro. In cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT si-a declinat competenta, in 4 martie, si a trimis dosarul la DNA. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca in noul dosar instrumentat de DNA a fost deja audiat si pus sub invinuire, pentru modul in care Udrea a obtinut acel credit, fostul vicepresedinte al BRD Sorin Popa.

Elena Udrea a precizat vineri ca procurorii o acuza in acest nou dosar de complicitate la abuz in serviciu, pentru "faptul ca banca respectiva dadea un tip de credite", iar ea a l-a solicitat. "Adica, daca dumneavoastra solicitati ceva ce se constata ca n-a respectat tocmai procedurile, sunteti complice", a spus Elena Udrea.

Fostul ministru al Dezvoltarii si Turismului a fost pus vineri sub control judicar cu cautiune, stabilita la 5 milioane de lei, in dosarul ce vizeaza vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

La iesirea din sediul DNA, Elena Udrea a spus ca la directie ar trebui sa se infiinteze "Sectia de urmarire penala a Elenei Udrea", adaugand ca crede ca "DNA se ocupa de Elena Udrea si, din cand in cand, ca sa arate ca mai exista si alta activitate, mai apare cate un personaj".

"Dinu Pescariu, Claudiu Florica, altii ca ei pleaca cu milioane dupa ce au initiat adevarate caracatite care au duart de-a lungul a trei guverne de sifonare a banilor publici, iar ei nici macar n-au dosar penal, iar in cazul meu, situatie in care am povestit, am dat detalii procurorilor, cum au fost cheltuiti banii care au venit la PDL de la domnul Buzaianu, am spus lucruri procurorilor, lucruri pe care le stiam, s-a dispus o cautiune de 5 milioane de lei", a spus Elena Udrea.

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

Imtrebata daca se va imprumuta pentru a plati cautiunea, Udrea a raspuns: "Da, de la Pescariu si de la Claudiu Florica, primit ca o sa incerc sa ma imprumut de la ei".

Ea a mai spus ca a dat detalii procurorilor legat de modul in care s-au cheltuit, in campania electorala din 2012 a PDL, cei 5 milioane de lei pe care este acuzata ca i-a primit de la un om de afaceri, Bogdan Buzaianu, potrivit fostului ministru, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.

"Or eu nu inteleg de ce trebuie sa mi se puna o cautiune de 5 milioane de lei, mie, pentru niste bani cheltuiti in campania electorala, pentru care am dat detalii. Este campania electorala din 2012, deci nici denuntatoarea macar nu spune altceva decat spun eu si, mai mult, am dat chiar detalii concrete despre modul in care s-au cheltuit banii, despre cine a mai adus bani la partid si asa mai departe", a spus Elena Udrea, fara a, preciza, la intrebarea jurnalistilor, despre ce finantatori mai este vorba.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Elena Udrea a mai spus ca se considera persecutata si ca va sesiza "toate institutiile internationale si toate ambasadele, pentru ca nu se poate sa asisti la o linsare evidenta a unui lider politic care a avut curaj sa devoaleze increngatura dintre SRI si DNA care se ascunde in spatele asa-zisei actiuni anticoruptie care vedem ca se refera doar la Elena Udrea".

DNA a cerut in 20 octombrie aviz de la Camera Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, in noul dosar, ce vizeaza vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

"In vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru al Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA", a precizat DNA.

Citeste si:
15 banci, amendate de ANPC cu peste 500.000 de lei
15 banci, amendate de ANPC cu...

Anchetatorii sustin ca, pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si a celor din SC Hidroelectrica SA, la inceputul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass-media.

Elena Udrea sustine ca omul de afaceri caruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzaianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit acesti bani si care trebuie sa raspunda.

Referindu-se la acuzatiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie si vanzarea la pret subevaluat, Elena Udrea a spus ca acea licitatie a fost castigata de "o persoana foarte apropiata" Anei Maria Topoliceanu.

Citeste si:
VIDEO Profesoară cercetată disciplinar, după ce și-a umilit studenții
VIDEO Profesoară suspendată...

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic, fondatorul Cancan, Radu Budeanu si omul de afaceri Bogdan Buzaianu ar fi implicati in noul dosar in care este suspectata Elena Udrea.

Dan Andronic, asociatul majoritar al societatii Editura Evenimentul si Capital, care editeaza publicatiile Evenimentul Zilei si Capital, si director general al Evenimentului Zilei a fost audiat la Directia Nationala Anticoruptie in 29 iulie, el spunand, la iesire, ca a fost chemat de anchetatori sa aduca mai multe documente, fara a preciza in ce calitate a fost chemat.

Bogdan Buzaianu, proprietarul Energy Holding si finul fostului ministru al Economiei din perioada guvernului Nastase Dan Ioan Popescu, este unul dintre "baietii destepti" din energie, expresie lansata de fostul presedinte Traian Basescu, care ii definea astfel pe cei care cumparau energie de la stat la preturi subevaluate pentru a o revinde cu castiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu "baietii destepti" - 1,4 miliarde lei pentru perioada 2006-2012.

Sursele judiciare citate au precizat ca in acest dosar ar fi implicat si Radu Budeanu, fondatorul Cancan si cel care controleaza publicatia si proiectul Cancan TV difuzat pe acest site. In 7 octombrie, procurorii DNA au facut perchezitii la firma Cancan TV, la cabinete de avocatura si la locuintele mai multor persoane, intr-un dosar privind fapte de trafic de influenta si spalare de bani, iar surse judiciare afirmau ca printre cei vizati de anchetatori ar fi politicieni si patroni de presa. Aceleasi surse afirmau ca si Radu Budeanu, care in prezent nu mai este in actionariatul firmei, dar controleaza publicatia tabloida si proiectul Cancan TV, ar fi vizat in ancheta si urmeaza sa fie audiat, in prezent acesta fiind plecat din tara.

In dosarul privind creditele BRD, DIICOT a inceput urmarirea penala in cazul a 30 de persoane.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii gruparii infractionale, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, ”au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a unui numar de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreati de banca”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.