Politica31 Octombrie 201510:04

Lectura de 5 minute

Primarul suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita a fost arestat, in dosarul in care este suspectat ca a primit mita de la presedintele grupului UTI, Tiberiu Urdareanu, in timp ce acesta din urma va fi cercetat in arest la domiciliu, au hotarat judecatorii de la Tribunalul Bucuresti.

Procurorii DNA i-au prezentat, vineri, pe Nichita si Urdareanu la Tribunalul Bucuresti, dupa ce i-au retinut joi seara. DNA a anuntat atunci ca propune arestarea preventiva in cazul celor doi, insa vineri, in sala de judecata, procurorul a cerut arest la domiciliu pentru presedintele UTI. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca procurorii au decis sa ceara arest la domiciliu in cazul lui Urdareanu, dupa ce acesta si-a recunoscut integral fapta si a dat o declaratie de recunoastere a vinovatiei.

Concret, explica sursele citate, nu Urdareanu este cel care a dat efectiv banii pentru primarul Iasiului, ci complicele sau, vicepresedintele UTI, Mihail Tanasescu, astfel ca Urdareanu nu a fost implicat direct, dar "a acceptat sa fie dati bani prin intermediar". Sursele citate au precizat insa ca procurorii nu au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu Urdareanu, care ar beneficia astfel de o reducere substantiala a unei eventuale pedepse.

Judecatorul de la Tribunalul Bucuresti a decis arestarea lui Gheorghe Nichita si cercetarea lui Urdareanu in arest la domiciliu. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Primarul suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita este acuzat ca a primit 10 la suta dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI si unei alte firme, precum si reduceri la un hotel de lux din Bucuresti, dar si cazare in China.

Citeste si:
Apă oxigenată pulverizată cu ajutorul elicopterului peste Sectorul 6
Apă oxigenată pulverizată cu...

Tiberiu Urdareanu, alaturi de vicepresedintele UTI, Mihail Tanasescu, si de Iulius Gabriel Mardarasevici, directorul firmei Information Business Consulting SRL (IBC), este acuzat de dare de mita. Vicepresedintele UTI va fi cercetat sub control judiciar, iar directorul IBC - sub control judicar pe cautiune, aceasta fiind stabilita la 50.000 de lei, au hotarat procurorii.

In urma cercetarilor, a rezultat ca, in luna august 2013, in contextul implementarii proiectului „Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi”, care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, in calitate de primar al municipiului Iasi, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

Potrivit anchetatorilor, acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) si Urdareanu (pentru UTI), acestia din urma efectuand, cu sprijinul lui Tanasescu si al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita). Demersurile ar fi constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi.

Concret, pana in prezent edilul Iasiului a primit o parte din suma totala de 10% din valoarea contractului atribuit, beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti, in perioada 2013-2015, plata, in cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizita in China, efectuata de el alaturi de angajati ai primariei, precum si oameni de afaceri, intre care si directorul IBC, beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice in perioada ianuarie - februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

Citeste si:
Traficant de droguri, arestat. Ce scrisese pe adeverința pe proprie...
Traficant de droguri, prins...

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat ca suma de 6,9 milioane lei, reprezentand 10% din valoarea contractului de lucrari, urma a fi remisa in raport cu cota de participare a asociatilor UTI si IBC la contract, adica 80% reprezenta „contributia” UTI, iar 20% reprezenta „contributia” IBC la banii colectati cu titlu de mita pentru Nichita, parte din aceasta fiind colectata deja in contul IBC, mai spun procurorii. In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Gheorghe Nichita a fost suspendat din functia de primar al Iasiului, pe 22 mai, fiind cercetat de procurorii DNA pentru ca ar fi apelat la angajatii Politiei Locale ca sa-si urmareasca fosta iubita. Nichita este cercetat sub control judiciar.

Primarul suspendat al Iasiului este acuzat ca, folosindu-se de functia de primar al municipiului Iasi, l-a determinat pe Liviu Hliboceanu, la acel moment director general adjunct al Politiei Locale Iasi, sa dispuna ca angajatii din subordine sa o supravegheze pe fosta iubita a edilului, Adina Samson, care era angajata la primarie.

Tiberiu Urdareanu controleaza UTI Grup, companie care a castigat in acest an, printre altele, contracte cu Metrorex, pentru informatizarea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) si pentru modernizarea aeroportului din Bacau. Astfel, in luna iulie Metrorex a semnat un contract de 180 de milioane de euro pentru realizarea finisajelor si sistemelor de instalatii pentru sectiunea Raul Doamnei-Hasdeu din magistrala 5 de metrou, consortiul castigator fiind format din companiile Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), UTI si Activ Group Management.

Citeste si:
Mircea Beuran ramane in arest la domiciliu inca 30 de zile
Mircea Beuran ramane in arest...

Alt contract castigat in acest an, in valoare de 12,8 milioane euro fara TVA, vizeaza modernizarea Aeroportului Bacau. In plus, Certsign, din grupul UTI, va furniza Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) servicii de arhivare electronica si semnatura electronica pentru realizarea unui sistem informatic managerial, valoarea contractului fiind de 14,4 milioane de lei, pe 12 luni. Contractul a fost incheiat in luna martie.

In baza unor acorduri semnate in anii anteriori, UTI a fost implicat in realizarea dosarelor electronice de sanatate, a sistemului de plata a rovinietei, sistemului electronic de achizitii publice, a echipamentelor care asigura functionarea Arenei Nationale, reteaua subterana de cabluri Netcity, semaforizarea din Bucuresti sau cardurile RATB.

UTI Grup are peste 2.000 de angajati si estimeaza ca va avea in acest an afaceri de 130 milioane euro. Din total, 65 de milioane euro provin din domeniul sistemelor tehnologice, 60 de milioane din instalatii pentru constructii, iar restul din activitatile de exploatare si de operare a infrastructurii de fibra optica din Bucuresti. Presa a relatat in ultimii ani despre faptul ca UTI a devenit ”abonat” la contracte pe bani publici cu companii de stat, ministere si administratii locale.

Tiberiu Urdareanu, fost ofiter superior la Institutul de Cercetari Militare de la Clinceni, este fiul fostului general de armata Tiberiu S. Urdareanu, fostul sef al Directiei de tancuri din Ministerul Apararii.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.