Liderii partidelor parlamentare au dreptul sa decida asupra subiectelor fundamentale pentru Romania, a afirmat Victor Ponta, ca raspuns la criticile aduse Guvernului de catre FMI, el precizand ca exista un dezacord intre Guvern si FMI, din cauza reducerii TVA si a majorarii salariilor.

"Eu si guvernul pe care il conduc ne-am exprimat foarte clar asupra viziunii necesare Romaniei pentru a se dezvolta in continuare asa cum a reusit in ultimii 4 ani. Pana la alegerile parlamentare din noiembrie 2016 (este evident ca anticipate nu mai pot avea loc acum) este dreptul liderilor partidelor parlamentare sa decida asupra acestor subiecte fundamentale pentru tara noastra", spune Victor Ponta pe contul sau de Facebook, joi, ca raspuns la comunicatul FMI.

Premierul arata ca dezacordul clar dintre Guvern si FMI consta in faptul ca institutia financiara internationala nu agreeaza reducerea TVA prevazuta de Codul ‪‎Fiscal‬ si nici cota de 9% pentru alimente, intrata deja in vigoare de la 1 iunie, si de asemenea FMI nu e de acord cu cresterea salariilor cu 25% in Sanatate si Educatie.

"Dupa vizita tehnica a delegatiei FMI exista un punct clar de dezacord intre Guvernul Romaniei si acestia - deficitul bugetar pentru anul 2016 si 2017. FMI sustine ca va fi de cca. 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% - oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeana poate interveni conform tratatelor in vigoare (in conditiile in care multe tari europene, cel mai recent Spania, si-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%)", explica Victor Ponta.

El considera ca ambele masuri sunt necesare si sustenabile, ele fiind o oportunitate de a pastra ritmul de crestere si dezvoltare economica "cel mai rapid din UE", de creare a noi locuri de munca, exporturi record, revenirea investitiilor straine directe, dar si un semnal clar de sprijin pentru cele doua domenii strategice, Sanatatea si Educatia.

Victor Ponta mai spune ca romanii au doua optiuni care pot fi exprimate constitutional, prin intermediul Parlamentului, adica mentinerea politicilor actualului guvern referitoare la ‎TVA‬ si salarii in ‪domeniile amintite sau venirea la putere a unui Guvern PNL, scrie MEDIAFAX.

"Instalarea unui nou guvern al PNL (sustinut bineinteles de presedintele Iohannis) care sa ia decizia pastrarii cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) si revenirea salariilor in Sanatate si Educatie la nivelul dinainte de cresterea de 25%! (deci taierea practic a salariilor ca in 2010 sau amanarea, fiind vorba de legi deja in vigoare). In acest fel, deficitul bugetar pe 2016-17 va scadea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI, dar cu consecinte pe care eu personal le consider ca fiind de natura sa aduca ‪‎Romania‬ inapoi la anul 2010", mai spune Ponta.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Fondul Monetar International a atras atentia joi Guvernului ca politica monetara sa nu fie relaxata imediat, cu toate ca inflatia se va mentine negativa pana la jumatatea anului viitor, avand in vedere relaxarea fiscala expansiva din 2016, cresterea rapida a salariilor si incertitudinile de pe pietele financiare globale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.