Proiectul elaborat de AEP prevede ca alegatorii cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa-si exercite dreptul de vot prin corespondenta la alegerile parlamentare, prezidentiale sau europarlamentare se pot inscrie in Registrul electoral cu optiunea pentru acest tip de vot.
Proiectul tehnic elaborat de AEP si transmis Parlamentului reglementeaza exercitarea dreptului de vot prin corespondenta la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, alegerile pentru Presedintele Romaniei si la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European.
Perioadele de inscriere in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta sunt urmatoarele: la alegerile parlamentare la termen si prezidentiale - intre 1 martie si 30 iunie din anul in care au loc alegeri; la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European - intre data de 30 noiembrie a anului anterior anului in care are loc scrutinul si data de 1 februarie a anului in care au loc alegerile pentru PE.
Inscrierea in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta este valabila numai pentru scrutinul pentru care s-a solicitat inscrierea, scrie MEDIAFAX.
Potrivit proiectului, in termen de 5 zile de la data inceperii perioadei electorale, Autoritatea Electorala Permanenta intocmeste si tipareste listele electorale din strainatate pentru votul prin corespondenta, pe baza datelor si informatiilor din Registrul electoral. Acestea cuprind alegatorii, ordonati alfabetic pe state, care au solicitat transmiterea documentelor necesare votarii la adresa de domiciliu sau resedinta din strainatate.
Documentele necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta care sunt transmise alegatorului sunt urmatoarele: un plic exterior prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, in care vor fi introduse plicul interior si certificatul de alegator; un plic interior prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, in care vor fi introduse optiunea sau optiunile de vot; certificatul de alegator; instructiuni privind exercitarea dreptului de vot.
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...

Alegatorul introduce buletinul de vot ce contine optiunea sa de vot in plicul interior, pe care il sigileaza. Acest plic, alaturi de celelalte documente - certificatul de alegator, cererea - se introduc in plicul exterior, care se sigileaza. Acesta poate fi depus la orice oficiu postal sau in orice cutie postala.
Plicurile exterioare trebuie expediate de alegatori cu suficient timp inaintea datei votarii, pentru a asigura livrarea acestora pana cu 3 zile inaintea datei votarii, inclusiv, la sediul biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Putinică, Microsoft: Cum lucrezi? Îmbrățișezi tehnologia sau te speli pe mâini?
Sursa: start-up.ro
-
Măsuri de prim ajutor în caz de înec cu bol alimentar
Sursa: garbo.ro
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
Cât costă carnea de miel în 2023? Prețurile din magazine și de la fermieri
Sursa: retail.ro
-
Informații sensibile ale unor clienți Ferrari s-au scurs în urma unui atac...
Sursa: wall-street.ro
-
Digital Banking Scorecard 2023
Sursa: futurebanking.ro
-
Rostește-le zi de zi: 30 de afirmații PUTERNICE pentru a atrage IUBIREA și...
Sursa: kudika.ro