Membri din conducerea Senatului care au participat la intalnirea de la Snagov au propus ca amendamentele la proiectele de lege sa poata fi facute si in plen, iar in discutii s-a facut si remarca potrivit careia MAE, prin documente ale sale, "ne creeaza o imagine externa de cea mai corupta natiune".

Intr-un comunicat emis de Cabinetul presedintelui Senatului, transmis sambata, se aminteste ca pe 7 octombrie, la Palatul Snagov, urmare a unei hotarari luate in Biroul Permanent, a avut loc o intalnire informala la care au fost invitati membrii Biroului Permanent al Senatului, liderii grupurilor parlamentare si presedintii comisiilor permanente, scrie MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, scopul intalnirii, initiate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si preconizata a fi de tipul "brain storming", a fost inventarierea problemelor care au dus la scaderea increderii in Parlament si la crearea in timp a unei imagini nefavorabile privind activitatea acestuia precum si gasirea unor solutii pentru restabilirea increderii cetatenilor in Legislativ. "Daca la intalnire ar fi fost prezenti si senatorii opozitiei, acele propuneri care intruneau consensul si-ar fi putut continua drumul pe traseul procedural regulamentar. Din considerente care privesc directia si interesele sale politice, grupul PNL a decis sa boicoteze aceasta intalnire, in ciuda faptului ca, initial, o aprobase la sedinta BP prin vocea liderului de grup. Ca urmare, senatorii PNL si cei afiliati grupului nu au participat la intalnire", se mentioneaza in comunicat.

Discutiile s-au centrat pe doua dintre functiile de baza ale Senatului - dezbaterea politica si controlul institutiilor subordonate - si, avand un caracter informal, intalnirea nu a fost stenografiata, dar presedintele Senatului a considerat necesara redactarea unui "memorandum" in vederea informarii celor interesati privind ideile si propunerile rezultate, fara insa a-i nominaliza pe autorii lor, precizeaza sursa citata.

Astfel, se mentioneaza ca in discutii s-a aratat ca, in perioada care a precedat admiterea Romaniei in UE, Parlamentul a trebuit sa legifereze un numar mare de legi, asa-numitul "acquis comunitar", intr-un interval de timp relativ scurt, iar aceasta imprejurare a determinat luarea unor masuri organizatorice care sa creasca viteza procesului de legiferare, care au transferat centrul de greutate al dezbaterii proiectelor de lege din plen spre comisiile de specialitate. "O data cu admiterea Romaniei in UE, aceasta imprejurare este caduca. Ca urmare, in cadrul intalnirii informale s-a facut propunerea sa se dea posibilitatea procedurala a introducerii unor amendamente si in plen, fapt care va creste interesul senatorilor pentru lucrarile plenului, durata sedintelor de plen dar si interesul public pentru activitatea Senatului", se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, s-a aratat ca Parlamentul are in subordine o serie de institutii a caror activitate este supusa controlului, dar, in realitate, nu exista un control real, nici macar asupra Guvernului, ci, in cel mai bun caz, unul pur formal, iar "aceasta stare de fapt nu poate continua".

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Expertiza profesionala a aparatului de lucru al Senatului nu se ridica in multe situatii la nivelul la care se impune, iar, din acest motiv, adesea rapoartele venite de la comisiile de specialitate sunt lipsite de consistenta si sunt inutile pentru uzul senatorilor, este o alta idee evidentiata in discutii.

"Din cauza faptului ca majoritatea deciziilor legate de votul in plen si la comisii sunt luate la partide, fara consultarea parlamentarilor, senatorii au ajuns sa fie dezinteresati de continutul proiectelor de lege. Votul senatorilor in plen se face cel mai adesea doar pe baza disciplinei de partid, dupa indicatiile venite de la partide si exprimate de liderii de grup, in loc ca fiecare proiect sa fie dezbatut si explicat in sedintele grupurilor. Aceasta situatie, nu noua si nici de data recenta, goleste de continut prerogativele si contributia senatorilor", se mai arata in comunicat.

De asemenea, s-a aratat ca ar trebui redat Senatului rolul de for de dezbatere politica, prin organizarea periodica a unor sedinte de plen la care sa se discute una sau doua teme majore, fara ca aceste discutii sa se incheie printr-un vot si, totodata, a fost emisa recomandarea ca toate grupurile din Senat sa fie mult mai riguroase in privinta prezentei senatorilor la sedintele de plen si la toate activitatile Senatului, prezenta urmand a fi unul dintre criteriile pentru alcatuirea viitoarelor liste de candidati la alegerile din 2016. In plus, "o alta recomandare rezultata din dezbateri s-a referit la expertiza viitorilor candidati ai partidelor pentru Parlament, astfel incat comisiile de specialitate sa fie alcatuite in urmatoarea legislatura din oameni politici cu o carte de vizita profesionala, cu experienta si nu doar pe baza apartenentei la un partid sau la un grup de interese restranse".

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

"Lupta impotriva coruptiei trebuie continuata si incurajata de Parlament prin atitudine si prin perfectionarea legilor privind justitia in deplin respect al principiului separatiei puterilor in stat. S-a facut remarca referitoare la Ministerul de Externe care, prin documentele pe care le pune la dispozitie inaintea intrevederilor oficiale si pe care le difuzeaza in diverse medii, ne creeaza o imagine externa de cea mai corupta natiune. In aceste documentare, MAE ne face un titlu de glorie ca demnitari si inalti demnitari ai statului roman au probleme cu Justitia sau sunt anchetati. In timp ce noi ne laudam in exterior cat de corupti suntem si ne ”taiem singuri craca de sub picioare”, ne miram dupa aceea ca nu suntem acceptati in spatiul Schengen, de catre parteneri la care coruptia si frauda se contabilizeaza cu cifre cu mult mai multe zerouri decat in Romania", mentioneaza sursa citata.

Citeste si:
Plenul Camerei Deputaților dezbate moțiunea simplă a USR împotriva...
Plenul Camerei Deputaților...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.