Conducerea Senatului a decis luni, de principiu, infiintarea unei Comisii pentru constitutionalitate si libertati civile care va avea ca scop punerea de acord a legilor cu deciziile CC, va reprezenta Senatul la CC in cazurile de conflict, dar si in relatia cu oficialii europeni, in cadrul MCV.

Astfel, Biroul permanent al Senatului a hotarat luni trimiterea catre Comisia pentru regulament a unui proiect care prevede infiintarea Comisiei pentru constitutionalitate si libertati civile, in urma unei propuneri venite de la Comisia juridica.

Comisia juridica a hotarat, cu unanimitate de voturi, sa adreseze Biroului permanent rugamintea de a inainta Comisiei pentru regulament proiectul privind completarea articolului 66, alin. (2) din Regulamentul Senatului, in sensul introducerii, dupa punctul I "Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si si validari", un nou punct, pct. I1 "Comisia pentru constitutionalitate si libertati civile".

Comisia pentru constitutionalitate si libertati civile va elabora, la solicitarea Biroului permanent, avizele de stabilire a competentelor privind adoptarea anumitor proiecte de lege si propuneri legislative cu care a fost sesizat Senatul.
De asemenea, in cazurile de neconstitutionalitate constatate de Curtea Constitutionala, Comisia elaboreaza un raport, reexaminand prevederile respective pentru punerea lor in acord cu decizia CCR, operand si corelarile tehnico-legislative necesare, scrie MEDIAFAX.

Comisia pentru neconstitutionalitate si libertati civile se va pronunta, prin emiterea unui punct de vedere, asupra conflictelor de competenta intre Camerele Parlamentului.

Membrii comisiei se vor mai pronunta, la solicitarea presedintelui Senatului asupra conflictelor de natura constitutionala intre institutii, pe care-l inainteaza spre consultare. "Comisia, prin membrii acesteia (desemnati), poate reprezenta Senatul, in dosarele in care este parte, la solicitarea presedintelui Senatului, la dezbaterile Curtii Constitutionale", potrivit propunerii trimise Biroului permanent.

Comisia se va mai ocupa de "facilitarea si realizarea dialogului, ca urmare a transmiterii sesizarii din partea Biroului permanent, intre institutia Senatului (cu precadere prin senatorii membri) si delegatiile organismelor europene pe problematica Mecanismului de Cooperare si Verificare".

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

In acelasi timp, va monitoriza deciziile CEDO referitoarea la incalcarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului de catre statul roman, va asista la procedurile de numire a celor trei judecatori din partea Senatului la CCR si a numirii judecatorului din partea Romaniei la CEDO.

Comisia va prelua si redacta raspunsuri la intrebari venite din partea evaluatorilor europeni pe aceste domenii, in vederea valorificarii lor pentru rapoartele institutiilor europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.